Neden Türk Malı zirvede?

onurakbastde@gmail.com

Aslında sadece bir diziyle sınırlamak için değil aynı zamanda alegorik olarak da bir anlayışı temsil ettiği için bu başlığı seçtim. Bu başlık Recep İvedik serisinden Vizontele serisine; Avrupa Yakası’ndan Türk Malı dizilerine belli tiplemelerin ironisi olan yapımlardır. Tarihleri Rakım efendilere, Bihruz ve Efruz beylere dayanan bu tiplemelerin toplum nezdinde bu kadar itibar görmeleri sadece komiklikten değil sosyolojik nedenlerden de kaynaklanmaktadır ki bu nedenler diğerlerine nispeten daha kuvvetlidir. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi iki medeniyet arasında kalmış insanımızın onları bir ayna olarak görebilecekleri kadar reel-komik olmalarıdır. Bir diğer nedeni ise Şerif Mardin tarafından uzunca tahlile tabi tutulan ve bana göre de bu toprakların kutsanmaya layık bir arayış çilesinin ironisi olmalarıdır. Yani işin Türkçesi: Türk malının henüz orijinal bir hikayeye geçemediği halde hâlâ tekrarıyla ilk onda yeni bölümleri ile ilk beşte olmasının nedeni o kadar da basit değildir. Bunca bilimsel lakırdıyı boşa etmedik.

BİZDE MODERNİZM SARIŞINDIR AMA…

Açın şairlerin divanlarını, daha gerilere doğru gidin cönklere mecmualara, içlerinde oğlanlar “karaca” kızlar karakaşlı, kara gözlüdür. Leyla’nın kökünde kara gece saklıdır. İlahi aşk “Kara donlu beytullah” ile sembolize edilir. Sarı yahut sarışın bize Batılı anlamda modernleşme ile ilk önce kötümser ve şüpheli bir şekilde girip zamanla hak ettiği yeri bulsa da maalesef “çakma”dır hala… Türk malı dizisinin Seval’i yerine Deren tiplemesinin getirilmesi bu maceramızı dramatize etme açısından daha yerinde olmuş. Ne  yalan söyleyeyim Sevgili Burcu Binici’ye de bu rol güzel oturmuş. 

YENİ GELİN SEZON FİNALİNİ YAPTI

Farklı bir komedi dizisi idi lakin hikayesi içime sinmedi. Elbet de böyle yaşamlar ve gerçekleri de vardır. Ama Wayne C. Booth’un tabiriyle zımni anlatıcı ya da dramatik anlatıcının çok eşliliği ve ağalığı sevimli gösteren tutumu sezon boyu içime sinmedi.

TV8’İN HAFİYE PROGRAMLARI 

Yarışma kanalı olma niyetiyle işe başladı. Lakin Acun’un hem öğlen hem de ikindi kuşağına birer polisiye program koyması bana bir kere daha “Acun işini bilir” dedirtti.