Her birimizin bir tanıdığı var… Kimi köyde kimi yaylada… Kimi bal üretiyor kimi zeytinyağı kimi peynir kimi tereyağı kimi süt… Peki bu gıdalar güvenli mi? Çocuklarımızı korumak için ne yapmalıyız? Yanıtı bu yazıda…
Kim üretiyor?
Uzak ya da yakın tanıdıkların ürettikleri ürünleri, gözü kapalı yiyoruz çoğumuz… Peki bu gıdalar güvenilir mi? Eminim tanıdıklarınız iyi insanlardır. Peki ya ürettikleri? Tesisleri ne kadar hijyenik? Yeterli personeli var mı? Peki ya bu sütü veren hayvan nasıl bakılıyor? Ne yiyor? Ne içiyor? Nasıl bir ortamda? Hastalanınca ne yapılıyor? Hangi ilacı kullanıyor? Hasta ve ilaç kullanıyorken sağılan süt nereye gidiyor? Bu hayvan yılda kaç gün hastalanıyor? O günlerde bu sütü nasıl alabiliyorsun? “Otobüs muaviniyle anlaştım, her hafta bagajda peynir getiriyor” cümlesi tanıdık geldi mi? Peki ya, “bir tanıdık bulduk, has tereyağı yolluyor” bunları söyleyenlerin hepsi eğitimli insanlar… Neyin doğru olduğunu da biliyorlar, 1.000 km yoldan et, süt ürününün açıkta, soğuk zincir olmadan gelemeyeceğini de… Peki niye alıyorlar… Son dönem pek çok üzücü haber, sık değişen gündem, kontrol edemediğimiz gelişmeler derken elimizde bir tek yediğimiz gıda kaldı. Bu durumda bizi, herkesin erişmediği zorlukla bulduğumuz bir şeyin, daha sağlıklı olduğuna kendimizi inandırmaya itti.