‘Müzikte dağıtım ve gösteri yolları değişiyor’

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

12-16 Ağustos tarihlerinde Bodrum’da Bodrum Müzik Festivali gerçekleştirilecek. Etkinlikte bu yıl birçok önemli ismin yanında Fransız müziğinin güçlü seslerinden Emma Shapplin de yer alacak. Bu vesileyle hem festivali hem de kendi müziğini Shapplin’e sorduk. 

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’yla aynı sahneyi paylaşacaksınız. Nasıl bir repertuvar hazırladınız? 

Temel olarak bu konser, repertuvarımdan neoklasik şarkıları ve özellikle nadiren sahnede seslendirdiğim bazı şarkıları kapsayan bir "resital" olacak. Tüm gece, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yorumlaması ve icrasıyla konseri ve beni taçlandırılacak.

Bodrum Müzik Festivali’nde nasıl bir Emma Shapplin göreceğiz?

Büyük bir resital gecesi yaratacak olan Emma Shapplin göreceksiniz. 

Sizce festivallerin tatil bölgelerinde olması dinleyici anlamında nasıl bir katkı sağlıyor? 

Festivaller, insanların bir araya gelmesi ve kültürleriyle dostluklarını paylaşmaları açısından çok önemli. Bunun için de 

buralarda olması çok önemli...

Sık sık Türkiye’de konser veriyorsunuz. Aynı heyecanı, tutkuyu nasıl sağlıyorsunuz? 

Dinleyici karşısında sahnede şarkı söylemek, yaşadığımı hissetmek ve bu yaşamı deneyimlemek için benzersiz bir yöntem. Her performansın, her gecenin, her dinleyicinin kendine özgü renkleri ve ritmi var. Her mekâna ve her ülkeye yeniden gelmenin de birileriyle uzun süre süre sonra yeniden karşılaşmaya benzer bir hissiyatı var. Yeniden 

karşılaştığınız birine nasıl davranıyorsanız, yeniden ziyaret ettiğiniz mekânlara da öyle davranırsınız.

Sizce opera ve rock müziğinin ortak yönleri var mı? Hangi noktada bir araya geliyorlar?

Her iki tür müzik de güçlü birer ifade biçimi. Aslında bunu duymak size çok şaşırtıcı gelse de bence her ikisi de birbirine ilginç renkler getirebilir. İyi seçilmiş küçük bir rock dokunuşuyla ya da enerjisiyle opera müziğine belirli bir karizma 

ve güç getirebilir. Aynı şekilde iyi seçilmiş bir opera ya da klasik müzik dokunuşu rock müziğine farklı bir bakış, kalite ve şairane bir duruş da getirebilir diye düşünüyorum..

‘DÜNYANIN RAHATLAMASI İÇİN MÜZİK ÖNEMLİ UNSUR’

Dünya olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Müzik bu kötü durumdan bir çıkış yolu olabilir mi? 

Tabi ki… Dünyada en azından küçük bir rahatlama olması için müzik çok önemli bir unsur. 

Gelecekte nasıl bir müzik yaşamı öngörüyorsunuz?

Dağıtım ve gösteri yolları biraz değişiyor... Her zaman değişimi hissetmemiz ve yaratıcı olmamız gerekli. Bu yüzden buna uygun hareket etmek son derece önemli bir hale gelecek. 

Son olarak Fransız müziğinde bir gerileme durumu söz konusu mu? 

Aslında bunun cevabını bilmiyorum, sizce öyle mi? Sanmıyorum... Yani demek istediğim, Fransız müziğinin diğer birçok ülkenin müziğindeki gerilemeden daha fazla olduğunu sanmıyorum.