sibel.ates@aksam.com.tr
Selin Kutucular’ın yazdığı “Mutlu İnsanlar” kitabı çocukları sebze ve meyvelerle tanıştırırken onları mutfağın bir parçası olmaya da teşvik ediyor. Miniklere mutfağı sevdirmeyi amaçlayan kitabın yazarıyla buluştuk.
Selin Hanım mutfakla tanışma serüveniniz nasıl başladı, çocuk kitabı fikri nasıl doğdu?
Mutfağı gözlemlemeye küçük bir çocukken başladım. Annem ve anneannemi izlerken mutfaktan hep mutluluk çıkardı. Sonra tüm aile yaşadığımız Büyükada evimizin sofraları ve hiç durmadan çalışan mutfağımız da yemek yapmanın ve paylaşmanın büyülü bir tarafı olduğunu kulağıma fısıldadı hep. Dedem Sabahattin Bilgütay’ın sofrası hepimize birlik ve beraberlik adına çok şey öğretti. Dedemi kaybedince, çocuklarım onu hiç unutmasınlar diye ilk kitabımı yazdım. Büyükada Yemekleri’nde dedemin hayatını ve sevdiği tarifleri anılarla harmanlayarak aktardım. Sonra ikinci kitabım İstanbul Sofraları geldi. Bu kitapta başka dedelerden ve başka evlerden de bahsettim. Mutfağımda çocuklar zaten hep ön plandaydı, iki kitabımda da bunu hissedebilirsiniz. Mutlu İnsanlar benim için çok özel bir çalışma, hep yapmak isteyip yapamadığım bir şeyi gerçekleştirmiş oldum. KVA Çocuk’un kurucusu, eğitim uzmanı Koray Varol beni arayıp kitap yazmamı istediğinde hemen kabul ettim. Çocuğun ve eğitimin her anlamda merkezde olduğu kitaplar yapıyor KVA Çocuk ve bu projeler beni çok mutlu ediyor.
BİRLİKTE BAŞARMANIN GÜCÜ
Çok farklı bir kitap çalışması, karakteri yaratırken nelerden esinlendiniz, bu kitabın diğer kitaplardan farkı ve çocuk gelişimi üzerindeki etkisi neler?
Bu kitap her şeyden önce içinde neşe barındıran bir kitap. Fotoğrafçımız Caroline Erel ve editörümüz Sedef Özge ile öyle güzel bir takım olduk ki, öncelikle birlikte başarmanın ve yaratıcı düşüncenin keyfini büyükler olarak biz hatırladık. Tekrar çocuk olduk sayfaları tasarlarken. Öncelikle çocuklara neler anlatmak istiyorum bunu düşündüm. Bir gün kızım bana “Anne bugün sen çok gülmedin” demişti. Bunu söylediğinde çok küçüktü ama o gün anladım ki çocuklar mutluluğu paylaşmayı seviyorlar. Turuncu saçlı kız işte böyle doğdu, mutlu insanların mutluluğundan mutlu olan bir çocuk o. Büyüdüğünde de öznesi olmasa da başarının, güzel anların değerini bilecek. Kitabimizin farkı belki de bu güzel mesajları çarpıcı ve çok boyutlu düşünmeyi destekleyici şekilde vermesi. Mutfakta kullanılan ürünlerle hikâyeyi anlatıyoruz. Çocukların mutfağa ilgisinin artmasını da bekliyoruz.
ÇOCUKLARA SORUMLULUK VERMEK
Aile bireylerinin mutfakta çocuklarıyla vakit geçirmesinin nasıl bir faydası var, birlikte hangi yemekleri yapmalarını önerirsiniz?
Günümüzde çocukların en büyük sorunlarından biri odaklanmak. Dışarıdan gelen bunca uyarıcı biz büyüklerin de aklını karıştırıyor doğrusu. Mutfak herkes için bir öze dönme ve dinginleşme merkezidir aslında. Üstelik çocuklarımıza sorumluluk verme adına da yol göstericidir. Yemek yapmak sağlıktır, ekonomiktir ve sofralar da paylaşma ve birlik duygularını desteklediği için bir değerler bütünüdür. Çocukların doğal yöntemlerle bu değerleri öğrenmeleri için anne babalarıyla mutfağa girmelerinin büyük faydası var. Üstelik kendimi doyurabiliyorum duygusu ciddi bir özgüvendir. Hangi yemekleri yapmaları sorusuna gelince; her evi mutlu eden yemek farklıdır, çocuklar önce kendi evlerinin ağız tatlarının peşine düşmeli, o ilgi ve bağ kurulduktan sonra zaten gerisi geliyor.
Mutluluğu arayan turuncu saçlı kız
‘Mutlu İnsanlar’ ismini kitabınıza verirken iletmek istediğiniz başka bir mesaj var mı?
Turuncu saçlı kız, mutluluğu arayan ve gördüğü anda fark eden bir çocuk. Üstelik herkesin farklı hobilerinin ve zevklerinin olduğunu kabul ediyor. Herkesin farklı bir mutluluk alanı var ama bu insanlar birlikte olduklarında da mutlular. Keşke bunu hepimiz başarabilsek. “Mutlu İnsanlar” 6 kitaptan oluşacak “Tatlı Kitaplar” serisinin ilki. İkinci kitapta merak eden bir çocuk olacak. Yine sebze ve meyvelerin on planda olduğu, dikkat çekici ve bir o kadar da küçük yaş çocuklarda soru sormayı destekleyen bir hikâyesi var.