Mutfakta becerikli değilim

Klasik belediyecilik anlayışına farklı bir soluk getiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarihsel geçmişe, kültürel değerlere ve sanata sahip çıkıyor. Bunun son örneği de “Her Okula Bir Orkestra Projesi.” Yeni oluşum hakkında bilgi almak için buluştuğumuz Mustafa Demir’le Kapalıçarşı’nın yenilenme çalışmalarını da konuştuk, ailesini de.

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

SANAT OLMADAN OLMAZ

Sanat olmadan olmaz. Medeniyet dediğimiz bir bütündür ama onun temel taşıyıcı unsuru da sanattır. Genelde sadece başarıya odaklanmış tek bir bakış açısı mevcut. Oysa tek başına başarıyla mutlu olunmuyor. Matematiksel zekânın dışında sosyal zekânın da gelişeceği bir sistem olmalı. Çocuklarımızın dersleriyle birlikte müziğin bir dalında yer almalarını, arzu ettikleri halde imkânı olamayan gençlere bunun önünü açalım ve teşvik edelim istedik. Bu anlamda 4 yıldır üzerinde çalıştığımız “Her Okula Bir Orkestra” projesini çok önemsiyoruz. Okul idarecileriyle anlaştık. “Bize bir sınıf ayırın, işlevsiz bir alanınız varsa gösterin biz yapalım, enstrümanları alalım” dedik. Gönül ister ki bütün çocuklara bu eğitimi verelim ama maalesef yerel yönetimlerde böyle bir imkânımız yok. Hiç olmazsa içlerinden 25 çocuk eğitim alsın dedik. 

Şu anda 5 okulda başladık. İkinci sömestrde 10 okul olacak. Amacımız bir çocuk senfoni orkestrası oluşturmak.

KAPALIÇARŞI GÜZEL OLACAK

Kapalıçarşı’nın korunmasını hedefliyoruz. Anıtlar Kurulu'ndan onaylanmış projeye göre 3124 dükkân ve 14 tane han orijinal halleriyle muhafaza edilecek. Kapalıçarşı’nın çevresinin de dönüşümünü hedefleyen toplam 110 bin m2’lik restorasyon projesi haricinde Eminönü ve Sultanahmet civarında atıl durumda olan hanlar mülk sahiplerinin inisiyatifinde otele dönüştürülecek. Elbette imar planı ve plan notları hükümleri uygunluğu göz önüne alınarak yapılabilecek. Kapalıçarşı’yla ilgili kafeler yapılacak, çatısı yıkılacak gibi birtakım iddialar var ama doğru değil. Buna hem biz müsaade etmeyiz hem de hem de Anıtlar Kurulu. Kapalıçarşı altyapı projeleri kapsamında yağmur suyu, atık suyu, içme suyu, ısıtma-soğutma, telefon ve data hatlarıyla elektrik hatlarının yerleşim planlaması gibi alanlarda da çalışmalar yapılacak. Tüm bu çalışmalar sonunda Kapalıçarşı muhteşem bir yer olacak.

BİSİKLETLE KÜLTÜR TURLARI

“Tarihi Yarımada Bisikletle Kültür ve Sağlık Turları” projemizle de bisiklet kullanımını teşvik etmek ve sağlıklı yaşamın desteklenmesini amaçlıyoruz. Bu turistler açısından son derece önemli. Fatih çok inişli çıkışlı bir bölge dolayısıyla elektrikli bisikletlerimizle gezebilmek çok daha kolay olacak. 

Bu gezi esnasında Talha Uğurluer hocamız tarihi eserlerle ilgili bilgiler verecek. Bu turlarla kültür bilinci yüksek bir toplum oluşturma niyetindeyiz.

BİNALARA YÜZ NAKLİ YAPTIK

Yerel yöneticiler çöpe, temizliğe, altyapıya kanallara bakardı. Dünyada olduğu gibi bizde de artık yerel yönetimlerin ilgi alanları değişti. Göreve başladığım ilk günleri düşününce şüphesiz çok yol kat ettim. Fatih’te büyük oranda yeşil alanları artırdık. Birçok tarihi eserin restorasyonunu gerçekleştirdik. Cephelerle ilgili çalışmalar yaptık. Ortak kimliğimizin bir göstergesi olan bu binalar hakikaten çok berbat. Bunların yıkılıp yeniden yapılması mümkün değildi. Biz de özellikle çok önemli ana caddelere cephesi olan binalara müdahale ettik. Üniversiteden hocalardan destek aldık. 

Tabiri caizse yüz nakli yaptık. 

Kendi işimi kendim yaparım

Fırsat bulduğumda ailemle vakit geçiririm. Onlarla geçirdiğim her an benim için iyi özel zamanlardır. Evde nasıl bir eş olduğumu hanıma sorsanız daha iyi olur ama kendi işimi kendim yaparım. Kimseye yük olmam, yemekten sonra masa toplanacaksa eşimden beklemek yerine ben toplarım masayı. Bir başkasının benim işimi yapmasına kıyamam. Zaten çocuklar yeterince yük oluyor hanıma. Evden çok erken çıkarım ama evdeysem mutlaka yatağı birlikte toplarız. Çünkü bir kişinin on dakikada yapacağı işi iki kişi iki dakikada yapıyor. Mutfak konusunda becerim yok sadece etrafı toparlarım. Fırsat yaratıp muhakkak spor yaparım. Üniversitedeyken de voleybol takımındaydım.                                                      

EŞİMİ DEĞERLİ BULUYORUM

Eşimi çok değerli buluyorum. Aynı zamanda üniversite arkadaşım. Başardığımız her şeyde ikimizin alın teri, zekâsı var. Özellikle çocuklarımızda. Hayatın her aşamasını birlikte geçtik. Birlikte sevindik, birlikte başardık. Eşimi benim için çok farklıdır. Yaptığımız her şeyde ikimizin ortak emeği vardır. O daha gayretlidir. Daha zorlu işlerdedir. Çok iyi çocuk yetiştirdi. İlkokuldan üniversiteye kadar yerlere uzanıp onlarla ders çalıştı.