Muhteşem seçim Nirgül Yeşilçay

ONUR AKBAŞ
onurakbastde@gmail.com

Muhteşem Yüzyıl Kösem’in yeni sezonunda olacağına dair ilk dedikodular yayılmaya başladığı günlerde bunun iyi bir seçim olacağına dair yorumlarımı belirtmiş gerekçelerini de haber kesinleştiğinde açıklayacağım demiştim. Nurgül Yeşilçay’ın kösem sultan olarak bir önceki oyuncunun yerine gelmesi hem yüz hem de ses olarak yerinde olmuş. Zira Haseki Sultan tahtına 'çocuksu ifadeli' bir yüz ve kolejli kızları andırır frekansta 'tiz' bir ses değil hem tok bir ses hem de o ihtişama uygun olgunlukta oturmuş bir yüz yakışır ki bunların ikisi de Nurgül Yeşilçay’da gani gani var. 

SEÇİM DOĞRU YER YANLIŞ

Kim ne derse desin. Ben Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinin kanal değişikliğini bir küme düşme olarak görüyorum. Dizinin yapımcıları oyuncu seçimleri hususunda bu isabetli tutumlarını, bu dizi Star TV gibi Türkiye’nin ilk yerel kanalı olması itibariyle de köklü ve önemli bir yere sahip kanalında göstermiş olsalardı şu anda bahsini ettiğimiz bu kanalda reyting rekorları kırmaya devam ediyor olacaklardı. Dizinin isminin metrajına zaten hiç girmeyeceğim. 

Yerim da vaktim de buna müsait değil. 

SEKSENLERDE ON BEŞ TEMMUZ VURGUSU 

Bu konuda aklım ve hissim tam ittifak etmemiş olsa da hislerim itibari ile “paralel(devlet(!) olanı değil) bir zaman(gazete olanı değil) olduğuna inanlardanım. Eskiler bunu “tarihin tekerrürü” olarak da ifade ediyorlar. Kimi eserlerin kalıcılığında ve sürdürülebilirliğindeki sır da burada. Seksenlerin Ahmet’i 15 Temmuz Terör ve İşgal Girişimi’ne atfen konuşurken dizi yapımcılarının bu 'paralel zaman' sırrına vakıf oldukları kanaatindeyim.