Mucizenin adı: Anne Sütü

SEREN AKSÜS
seren.aksus@diyetaktif.com

1-7 Ağustos tarihleri arasında ‘Dünya Emzirme Haftası’ kutlanıyor.  ‘Emzirmek’ gerçekten kutlanmayı hak eden bir mucize... Anne sütü yenidoğan bir bebek için tek başına yeterli en iyi gıda. Yaşamın ilk 6 ayı boyunca, başka hiçbir ek gıda gerekmeksizin, anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli. Dahası da var. Gelin ‘anne sütü’ mucizesini her yönüyle inceleyelim. 

Emzirmenin mucizesine ben oğlumun doğumunda şahit oldum. Oğlumun doğumu sırasında, doğumhanede eşimin yanında olmak büyük bir heyecandı. Allah nasip etti, bebeğimizi hayırlısıyla kucağımıza alabildik. Doğumun hemen sonrasında, bebeğin anne kucağına verilmesi, bebeğin annesini hemen tanıması ve mucizevi bu ana şahitlik etmek inanılmaz bir duyguydu. Doğum sonrası hayatta kalma içgüdüsüyle besin arayan bebeğin, kendiliğinden annesinin göğsüne nasıl yerleştiğine şahit oldum. Oğlumun doğduğu Temmuz ayı, yüzyılın en sıcak İstanbul’una denk geldi. Bu yüzden bebeğimizin su ve emme ihtiyacı kışın doğan bir bebeğe göre çok daha fazlaydı. O yüzden annesinin sütü daha sulu, emme sıklığı daha fazlaydı. Bu yüzden eşim de, oğlumuz istedikçe sık sık emzirdi. Orada bebeğin annesine, anne sütüne ve anne ilgisine ne kadar muhtaç olduğunu bir kez daha idrak ettim. Bu idrakle ‘1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası’nı vesile ederek bu hafta ‘anne sütü mucizesini yazdım. Tüm anneleri, anne adaylarını ve bebek yolu gözleyenlere sevgi ve selamlarımla…
ANNE SÜTÜ YETER
l Yeni doğan bebeğin yegâne gıdası, kendi annesinin sütüdür. İlk 6 ay tek başına anne sütü yeterlidir. Dışarıdan su bile vermenize gerek yoktur.
l Dünya Sağlık Örgütü,  doğumdan 1 saat sonra başlayarak, bebek 6 aylık olana kadar anne sütü önermektedir.
l Her annenin sütü kendi bebeğine özel üretilir. Bebeğin vücudunda ne eksikse, anne sütü onu fazla içerecek özellikte olur. Anne ve bebek arasındaki fizyolojik ve ilahi bağ bunun oluşumunu sağlar.
l Allah göstermesin, annesinin bebeği emziremediği durumlarda, etraftaki başka bir hamilenin sütünün bebeğe verilmesi uygun değildir. Çünkü o annenin sütü, kendi bebeğinin ihtiyaçlarına göre üretilir.
l Anne sütünün oluşmasında en önemli iki faktör su içmek ve stresten uzak durmaktır. Normal sıcaklarda, doğum yapan emzikli bir anne en az 2-2,5 litre su içmeli. Çay, kahve, kola ve alkol kesinlikle suyun eşdeğeri değildir.
l Annenin sütü, bebeği görmesi, yavrusunu koklaması, göğsüne koyması, bebeğin meme başını emmesiyle salgılanır. Eskiden doğum izni 40 gündü. Bir kuşak bu kararla mahvoldu… Ne 40. günde işe dönmek zorunda kalan annenin sütü gelir ne de bebek emmek ister çünkü. Günümüzde çalışan anneler için ücretli doğum izni 4 ay. Tabii bu 40 güne göre çok daha iyi ama gönül ister ki anneler bebeğin ek gıdaya başladığı 6. aya kadar izinli olsun.
l Bebek beslenmesinde 1 yaş önemli sınır bir sınırdır. 1 yaşına kadar bebeğe hiç bir şekilde, şeker, tuz, bal vermeyin. Başkasının da vermesine müsaade etmeyin. Bu hayatidir. Unutmayın ki bebeğinizin verdiklerinizi sindirecek sistemi henüz oluşmaktadır. 
l Altıncı ayda ek gıdaya başlanmasıyla, emme sıklığı ve anne sütü ihtiyacı giderek azalır… Mümkünse bebeğinizi en az 
bir yıl emzirmeniz çok iyidir. Hatta sütünüz varsa bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirebilirsiniz.
l İşe başlamak durumda olan annelerin işyerinde anne sütünü sağıp saklayabileceği ortam oluşturmak insanlık vazifesidir. Annenin işe geç gelmesi veya erken ayrılması da bu süreçte ona destek olacaktır. 
l Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “Bebeklerin besin ihtiyacını gidermenin en sağlıklı yolu emzirmektir” der. Bunun için gerek iş yerinde, gerek parkta, gerekse yolda, toplu ulaşımda, bebeğin ihtiyacı olduğu anda annenin emzirmesi gerekir.
l Özellikle annenin göğsünden gelen ilk süt (colostrum) bebeğin bağışıklık sistemini oluşturur. Antikor yönünden zengin bu süt bebeğin koruma sisteminin gelişmesine yardımcı olur. 
l Anne sütü alan bebeklerin, solunum yolu hastalıklarına ve bağırsak enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır. 

ANNELERİ EMZİRMESİ İÇİN CESARETLENDİRİN

Bu süreçte başta ailesi olmak üzere, çevresinde tanıdığı/tanımadığı bütün insanların görevi emzikli anneleri rahat ettirmektir. Stres olmazsa, anne sütü kolayca oluşur.  Her bebeğin emme sıklığı, ihtiyacı farklıdır. Bu yüzden annenin yoldayken, marketteyken, parktayken emzirmesi gerekebilir. Bu konuda annelerimize rahat bir ortam sağlamak için yardımcı olmayız.

AİLE BÜYÜKLERİNE DİKKAT!

Ailedeki anneanneler, babaanneler yılların tecrübesiyle size pek çok şey söyleyecekler… Onları saygıyla dinleyin, lakin kulak asmayın… “Hava çok sıcak su ver” diyen, bal yedirmek isteyen olacak. Şekere batırıp emzik vermeye çalışacaklar… Sizden ricam büyük sabırla ve nazikçe bu teklifleri geri çevirmeniz… Anne sütünün oluşmasının en önemli 2. faktörü stresten uzak durmak demiştik. Bunu aile büyüklerine selamımı söyleyerek anlatın lütfen… Bu tarz taleplerin sizin üzerinizde ilave baskı oluşturmasına müsaade etmeyin… Eminim onlar da anlayışla karşılayacaklardır.