Modası geçmeyen efsane 10 kitap

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Dünyada milyonlarca okura ulaşmış ve çok satanlar listesinde 1 numarada kalmayı başarmış kitaplardan sadece birkaçı Küçük Prens, Don Kişot, Yüzüklerin Efendisi, Da Vinci Şifresi… İşte her dönem okunan ve modası hiç geçmeyen kitaplar…     

J.K Rowlıng

HARRY POTTER SERİSİ
İngiliz yazar J.K. Rowling tarafından yedi kitap hâlinde yazılan fantastik roman serisi Harry Potter, dünya çapında elde ettiği başarı ve yakaladığı satış rakamlarıyla çığır açmayı başarmış ve edebiyat tarihine geçti. Kitap, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na hiç başvurmamasına rağmen oradan kabul mektubunun gelmesiyle kendisinin de bir büyücü olduğunu anlayan Harry’nin başından geçen birbirinden tehlikeli ve heyecanlı serüvenlerle nasıl başarılı bir büyücü olduğu anlatır. 

Jose Mauro De Vasconcelos

ŞEKER PORTAKALI
Brezilyalı yazar José Mauro De Vasconcelos'un başyapıtı Şeker Portakalı, günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsüdür. Yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, Zeze'nin başından geçenleri anlatır. Vasconcelos, 12 günde yazdığı bu romanı, 20 yıldan fazla bir zaman yüreğinde taşıdığını söyler.

Gabriel García Márquez
YÜZYILLIK YALNIZLIK

1982 Nobel Edebiyat Ödüllü, Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez'in 1967 yılında Meksika'ya ilk gidişinde yazdığı başyapıtı Yüzyıllık Yalnızlık, gerçek bir hikâyeyi anlatıyor. Yazar çocukluğunun geçtiği Aracataca'ya, ‘Macondo’ adını vererek fantastik bir kurguyla sunuyor çocukluk yıllarını ve amacını ‘çocukluk günlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak’ olarak açıklıyor. Kitap büyülü gerçekliğin en önemli eserlerindendir.

Antoine de Saint-Exupéry
KÜÇÜK PRENS

Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan ve 1943'te yayımlanan Küçük Prens, dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biri… Eserde bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır ve Küçük Prens'in altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır. 

Jostein Gaarder
SOFİE’NİN DÜNYASI

Norveçli yazar Jostein Gaarder tarafından 1991 yılında yazılan Sofie’nin Dünyası, 1996 yılından sonra İngilizceye ve diğer dillere çevrisi yapılmıştır. Sofie, bir gün posta kutusunda "Kimsin sen?" yazılı bir kart bulur ve bundan hareketle felsefe tarihinde yanıtlanmış tüm sorulara cevap bulur. Jostein Gaarder'in felsefe alanında yazdığı bu kitap edebiyat tarihinde hakkı olan yeri almıştır. Roman içinde roman denilebilecek, her yaştan insana ulaşmış bir başyapıt, mistik tarihin felsefe taşıdır...

Miguel de Cervantes Saavedra
DON QUIJOTE

Don Quijote, İspanyol romancı Miguel de Cervantes Saavedra'nın romanı ve bu romandaki asıl şahsiyetin adı. Sancho Panza ve Rosinante ile birlikte umarsızca şövalyelik günleri tasarlarken, insanlar onun çıldırdığını düşünür. Kitapta da sözü edildiği üzere Don Quijote mazlumları korur ve de kötülere göz açtırmaz.

J.R.R Tolkien
YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romanıdır. İngiliz kırsalından pek de farklı olmayan hobbit diyarı Shire'da sakince başlayan hikâye, Orta Dünya'nın kuzeybatısına kadar uzanır. 

Dan Brown
DA VINCI ŞİFRESİ

Dan Brown'un kaleme aldığı Da Vinci Şifresi, New York Times'ın 'en çok satanlar' listesine 1 numaradan girdi. Kitapta İsa ile ilgili tarihi sırlar ve Da Vinci'nin eserlerinde bu sırlarla ilgili ipuçları bıraktığına değinilir. Ayrıca Da Vinci'nin gizli bir tarikata üye olduğundan bahseder. Tüm bunlar kitapta bulmacalar ve kovalamacalarla ele alınmıştır. Dan Brown'un, sinemalarda da ilgi gören Da Vinci Şifresi bir cinayetle başlar. Cinayetin çözüm sürecinde ise İsa'nın evlenmiş ve soyunun yürümüş olduğu düşüncesi savunularak Hıristiyan dünyasını karıştıran tez ortaya atılır. 

Jane Austen
GURUR VE ÖNYARGI

Jane Austen, sadece 42 yıllık, gözden uzak ve sade yaşantısına karşın yazdıklarıyla ‘roman tarihinin ilk büyük ve sahici kültü’ olmayı başaran bir 19. yüzyıl romancısıdır. Yazarın 1813'de yayımlanan ikinci romanı Gurur ve Önyargı tüm zamanların en sevilen romanlarının başında gelir. Bu da, sanırız, Austen'in, geleneklerin kadına biçtiği ‘en iyi gelecek’ rolüyle kadınların aşklarını seçme hakkı arasındaki gerilimi ‘mizah, zekâ ve sevecenlik’le yansıtmasından kaynaklanır.

Agatha Christie
On Küçük Zenci

On Küçük Zenci, Agatha Christie'nin çok satan romanlarından biridir. Her birinin gizledikleri ve korktukları sırları olan on kişi, Zenci Adasındaki ıssız bir malikâneye davet edilirler. Ancak malikâneye giden grubu bir sürpriz beklemektedir, ev sahibi ortalarda yoktur. Geçmişlerindeki karanlık sırlardan başka hiçbir şeyleri 
olmayan bu insanlar adada mahsur kalmışlardır.