Mezardaki kız

ONUR AKBAŞ

 onurakbastde@gmail.com 

Şöyle yalapşap bir piyasa romanı yazıp yukarıdaki başlığı atıp bir de Hasan Karacadağ misali yaşanmış hikâye mottosu koysam. Paraya kıyıp da sanal âlemde mevzuyu trollesem, üstüne üstlük biraz da Sinan Yağmur hesabı iki göz yaşı bir Mevlana Şems edebiyatı yapsam tutardı ama maalesef mevzum da işim de bu değil. Anne ve baba tarafından Orta Anadolulu esnaf bir aileden gelmeme rağmen ticareti hiç sevemedim, beceremedim de. Metafizik ya da kutsalınkini hiç beceremem. Bu satırları yazarken Ana Haber ekranlarına kadar düşen Çorum’daki şu mezarlıktaki siyahlı kızın sırrı çözülememişti. Yani filmin devamında yazıyorum bu satırları. (Bir de ünlü İngiliz filmi Woman in Black vardı onu da yâd etmeden geçmeyelim) Ama çözülse de çözülmese de ben Kanal D haberde kabrin etrafında bir gencin spikere söylediği sözleri daha realist ve hayata dönük buldum. “Niçin buradasınız?” sorusuna orada bulunan herkesin bilinçdışı sözcüsü olarak şu cevabı vermişti. “Macera aramaya geldim.” Evet tam olarak durum bundan ibarettir. Ve bunun psikanalizde karşılığı milli “ouidipus” kompleksidir. Yani kendi milli mitolojilerine dönme arzusu. 

KANAL D’DE BİR BUKET

Buket Ay ile ilgili bu köşeade yazmıştım. Gazeteciyi bilmem ama ekrana çıkacak olan haber spikerinin mutlaka edebiyatın tezgâhından geçmesi lazım. Sevgili Buket de böyle biri. Yeni kanalında başarılar dilerim. Ahmet Hakan’a gelince şahsen ben onun yorumlarından memnundum. Onun da yolu açık olsun diyelim.

DENİZDEKİ KADIN 

Söz madem “ouidipus”tan açıldı “Ufak Tefek Cinayet”lerde geçtiğimiz bölümde Oya’nın Merve’den ve dolayısıyla çevresinden yediği darbelerden yıpranan kırılgan ruhunu taşıyan bedeninin kendisini sık sık denizde bulması durumu da bal gibi “ouidipus”dur dostlar. 

KARAKTERE UYGUN ÖDÜL

 ATV kahvaltı haberlerinin spikeri Nihan Günay’ı bir yıldan fazla bir zamandır tanırım. Pişmiş, kendisiyle barışık ve başarısını kaldırabilecek kadar mütevazı bir insan bu bağlamda adında “hoşgörü” ve “Mevlana” olan bir ödülü fazlasıyla hak ediyor. Önün açık olsun sevgili Nihan…