Mevsimsel saç dökülmesine dikkat!

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Saç dökülmesi problemi hem erkek hem de bayanları etkileyen bir durumdur. Bu durum birçok faktörle ilgilidir. Başta genetik yatkınlıklar olmakla birlikte hormonal, aşırı androjen miktarı (erkek tipi saç dökülmesi), gebelik, emzirme, menapoz dönemi, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı, saçlı deri kan akımının zayıf olması, beslenme bozuklukları aşırı kilo alımı ve ani kilo kaybı, uygun olmayan diyetler, vitamin- mineral eksiklikleri, bazı ilaçlar, kronik hastalıklar( kan hastalıkları, maligniteler, enfeksiyon hastalıkları vs.), saça uygulanan mekanik ve kimyasal işlemler ve psikolojik stres sayılabilir. Ayrıca saç kıran, mantar hastalıkları gibi saçlı derinin primer hastalıkları da saç kaybına neden olabilir. Saç dökülmesinin tedavisi öncelikle doğru tanıyı gerektirir. Bu yüzden saç dökülmesi ve seyrelmesi şikayeti olan herkes öncelikle bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Hep söylediğim gibi erken tanı saç  kurtarır.

ÖMRÜNÜ TAMAMLAYAN SAÇLAR DÖKÜLÜR

Özellikle mevsim geçişlerinde saç dökülmeleri çok artar. Bu dönemde saçlarınız hızla kendini yenilerken eskiyen yıllanan saçlarınızın yerine yeni saçlar gelir. Ömrünü tamamlayan saçlar dökülür ve yerine yenisi olgunlaşmaya başlar. İşte mevsim geçişlerinde bu yenilenme daha hızlı olduğu için yaşlanan saçlar folikülden ayrılır. Günlük ortalama 150 tel saç dökülmesi normal olarak kabul edilirken bu sayı kişiden kişiye değişir. Normalde dökülen saçlarınız günün birinde 2-3 kat dökülmeye başlamışsa ve bu durum 1 ay devam etmişse biz bunu saç dökülmesi olarak kabul ederiz. Böyle bir dökülme mevsim geçişlerinde normal olarak kabul edilmekle beraber bu doğal süreç işlerken yeni saçlarınızın daha kaliteli ve güçlü, çıkması için destek gerekir.

SAÇ DÖKÜLMESİNDE NASIL BİR TEDAVİ GEREKİR?

Ağız yoluyla alınan saç vitaminleri, biotin tabletleri, dışarıdan bizlerin uyguladığı saç mezoterapisi ve prp işlemleri ve hücresel tedaviler saçlarınızın daha güçlü ve sağlıklı uzaması için destek olacaktır. Saç mezoterapisi saç dökülmesini durdurmak, var olan saçın kalitesini artırmak ve yeni saç çıkışlarını aktif hale getirmek için belli periyodlarla saçlı deriye uygulanan bir tedavi şeklidir.Saç mezoterapisi ile saç gelişimi için önemli vitaminler, aminoasit ve mineraller ile hazırlanan özel kokteyller direkt olarak kıl köklerine iletilmekte, damar düzenleyici ajanların etkisiyle kılların daha iyi beslenmesi ve gelişmesi sağlanmakta ve kılların minyatürizasyonu engellenebilmektedir. Saç mezoterapisinin hem erkeklerde hem de bayanlarda yeniden saç gelişimi üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir. Genellikle daha ilk seanslarda saç dökülmesi durmakta ve yeni saç çıkımı sağlanabilmektedir. Saçların kalıcılığı açısından devamlılık gereklidir. PRP tedavisiyle de kanınızda dolaşan büyüme faktörü salgılayan tamir hücrelerini ayrıştırıp saçlı deriye uyguladığımızda saç kökleriniz tamir olup daha sağlıklı ve kaliteli saç çıkışı sağlanmaktadir. Bu yöntemlerin diğer klasik ilaç tedavilerine göre üstünlüğü yan etki riski olmaksızın ağızdan ilaç takviyesine gerek kalmadan sorunlu bölgenin direk tedavisi ile etkili sonuçlar alınmasıdır. Son 1 yıldır ülkemizde de başarıyla kullanılan bir diğer yöntem olan otolog mikrogreft yani hücresel saç tedavisi ile de saç dökülmesini önleyip yeni saçların güçlenmesii sağlayabiliyoruz.Hücresel saç tedavisi ile ense ve kulak arkası bölgedeki genetik olarak hemen her zaman dirençli ve sağlıklı kalmak için kodlanmış  sağlıklı ve güçlü saç köklerindenyani kişinin kendi saç kökü ve deri dokusundan özel bir hücre süspansiyonu elde edilir. Bu süspansiyon saç kökü hücresinin güçlenmesini ve kendini yenilemesine kuvvetli bir destek vermektedir. Problemli saçlı deri bölgelerine bu süspansiyonun uygulanmasıyla hasta ve cansız saç köklerine zayıflayan saç kökünün yenilmesi ve daha sağlıklı olması için destek verilir. Mevsim geçişlerinde doğal olan saç dökülmesinin süresi 1 ayı geçmiş ve saçlarınızda seyrelme başlamışsa geri dönüşümsüz dökülmenin önlenmesi ve altta yatan diğer nedenlerin ortaya çıkarılması için mutlaka bir dermatologa başvurmanızı öneririm.