ramazan@ramazanbingol.com
Bugün misafirlerinize yemek sonrasında belki kadayıf, baklava, sütlaç sunacaksınız. Peki ya ayva veya balkabağı? Emin olun bütün bu tatlıların seveni çok hem de pek çok... Dört mevsimi yaşayabiliyor olmanın inanılmaz keyifleri var. Yazın sıcağında serin serin dondurma çeşitleri yerken taze sıkma meyve sularıyla güne zinde başlarsın, ilkbaharda çilek ve erikten yenilikler üretirsin, kışın sobada kestane pişirir, sıcacık salep eşliğinde manzaraya eşlik edersin, sonbaharda üzüme, cevize, nara doyarsın... Mevsimlerin insanda uyandırdığı duygular bir yana dursun şüphesiz ki toprak bizden daha çok sever dört mevsimi. Çeşitlendirir kendini. Ne şanslıyız ki, dört mevsimi yaşadığımız ülkemizde, toprağın sunduğu farklı lezzetlerden faydalanabiliyoruz. Gerçekten Faydalanıyor musunuz? Bardaktan boşalırcasına yağmur yağarken incecik bir penye ile dışarı çıkmak, karın soğuğunda mont giymemek… Kulağa ne kadar ilginç geliyorsa mevsimi dışındaki ürünleri tüketmekte o kadar ilginç aslında. Ancak bir farkla: Bazılarının etkisi hemen bazılarınınki ise birikimle ortaya çıkıyor. Mide hastalıkları, sağlıksız beslenmeden kaynaklanan depresif bozukluklar vb. gibi. Gelelim sorumuza: Mesela kaçınız eviniz de ayın en lezzetli meyvesi olan ayvaya yer verdi? Tatlısını denedi? Bal kabağının o sert mizacı altındaki balını keşfetti? Gerçekten faydalanıyor muyuz mevsimin getirdiklerinden? Kendinize bir sorun.
GÖZE HİTAP EDEN ETMELİ
Birçok restoranda ya da lokantada insanlar vitrine bakarak karar verir ne yiyeceğine. Rengarenk tatlılar, birbirinden süslü içecekler. Envai ürünle süslenmiş yemekler. Peki ya içeriği? Bence yemek meselesinde en önemli şey, yedikten sonra da vitrin önünde dururken aldığın hazzı alabilmek olmalı. Yedikten sonra pişman olmamalı ve beklentisine karşılık bulabilmeli insan. Aksi sadece geçici süreliğine mideyi doldurur. Ruhun açlığı giderilmediği gibi, hele ki o büyük beklentinin verdiği hayal kırıklığı yıkılması zor önyargıyı da beraberinde getirir.
TATLILARIN EN GÜZELLERİ
Yaz kışa dönerken, mevsim bize bir soğuk bir sıcak yaparken iştahımız da artıyor. Farkında mısınız bilmiyorum ama değişen hava sıcaklıkları gibi vücudun ihtiyaç duydukları besinler de değişiyor. Pazara çıkma fırsatı bulamayanlar bir çıksınlar derim. Tezgâhları dolduran ayvalar ve bal kabakları bizi al diye bakıyor. Sadece mevsim meyvesi olduğu için değil sağlığa da faydalı oldukları için öneriyorum. Mideye, bağırsaklara kuvvet veren ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan ayva ve bal kabağı, tatlıya da bir ayrı yakışıyor. Ayrıca unutulmamalı ki meyveli tatlılar hem lezzetli hem de hafiftir. Şeker oranını da yine bu tip tatlılarda rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Size ayrıca bir sır: Ayva ve Bal kabağı birlikte kullanıldığında da bire hayli güzel oluyor. Kısacası, hani chesecake, Waffle gibi birçok tatlı hayatımıza girdiğinde sanki hep varmış gibi kabul edildi ve bir anda her evde pişen her öğünde yenen tatlılar haline geldi ya, ayva ve bal kabağı tatlısı da ona aday olmalı. Üstelik hem uygun fiyatlı, bereketli hem de yapılması oldukça da kolay olan bu meyveler bana kalırsa kış lezzetlerinin en güzelleri.
NEREDEN NEREYE?
Anadolu’da çeşitli yemeklerde de kullanılan balkabağı, çorba, tart, kızartma, börek, püre hatta hayal gücünüzün elverdiği sebzelerle ızgarada pişirilirken, et ve tavuk yemeklerinde yer alıyor. Ayva ise özellikle meyve olarak yer tutmakla beraber Osmanlı’da da oldukça önemli bir yere sahipti. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde ayvanın geçtiği birçok farklı yazıya rastlayabilirsiniz. Bu meyveler ülkemizde olduğu gibi dünyanın birçok yerinde de farklı değere ve öneme sahip. Mesela turuncu renkli bal kabakları ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde kutlanan Cadılar Bayramının vazgeçilmez sembollerinden. Yemenin yanı sıra çeşitli süslemelerde de kullanılıyor. Ayrıca kabak bitkisinin çekirdeklerini yemiş olarak ta bir hayli fazlaca kullanıyoruz, kullanıyorlar. Ayva yetiştiriciliğinin ise Anadolu’dan Yunanistan ve İtalya’ya geçtiği, Milattan önce 650 yılında Yunanistan’da yetiştirildiği ve oradan diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı tarihi araştırmalardan anlaşılmaktadır. Ayvaya bugün Avustralya hariç tüm dünya ülkelerinde rastlanıyor. Dünyada ayva üretiminde ise birinci sıradayız.
GÜNDE EN AZ BİR DEFA!
Türk mutfağına ne kadar düşkün olduğumu beni tanıyanlar bilir. Sizinle paylaştıklarımı harfiyen uyguluyorum. Uyguladıklarımı yazıyorum demem daha doğru olur sanırım. Sosyal medyadan takip edenler bilir. Ayva ve bal kabağı çıktığından beri yaklaşık on gündür günde en az bir defa mutlaka ama mutlaka tatlılarını yiyorum. Kendi restoranlarıma ait özel tarifleri de sizlerle paylaşıyorum. Uygulayanların instagram hesabım@ramazanbingol üzerinden yorumlarını bekliyorum.
Sağlıkla ve Afiyetle Kalın…
AYVA TATLISI TARİFİ
MALZEMELER:
- 4 adet orta boy ayva
- 2 adet orta boy elma
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı vişne suyu
YAPILIŞI:
- Elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin.
- Ayvaları soyun ve ortadan ikiye bölün.
- İçlerini temizledikten sonra bir tencerede 10 dakika kaynatın.
- Ayrı bir tencerede rendelenmiş elmayı, vişne suyunu ve şekeri az suyla marmelat kıvamına gelene kadar kaynatın.
- Haşlanan ayvaları bir tepsiye dizin ve ortalarına Elmalı marmeladı ekleyin.
- Üzerine hafifçe şeker gezdirip fırına sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
- Soğuduktan sonra servis edin.
Not: Tatlınızı kaymakla servis edebilirsiniz.
BAL KABAĞI TATLISI TARİFİ
MALZEMELER:
- 2 kilogram soyulmuş bal kabağı
- 1 kilogram toz şeker
- 1 çay kaşığı karanfil
- 1 dilim limon
- 2 küp şeker büyüklüğünde kızamık şekeri
- 1 su bardağı su
YAPILIŞI:
Bal kabaklarını tabanı geniş tencereye üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Daha sonra üzerine şekeri ilave edin ve erimeye bırakın. Şeker eridikten sonra ocağa alın ve kaynatın. Üzerine karanfil, kızamık şekeri, limon ve suyu ilave edin. Üzerini yağlı kâğıt ile kapattıktan sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. (Arada kontrol edin). Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra olduğu gibi soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Dilimledikten sonra üzerine tahin ve ceviz ilave ederek servis edebilirsiniz.
BAL KABAĞI YEMEK İÇİN 5 NEDEN 1-Mineral bakımından çok zengin ve A vitamini kaynağı 2-Doğal ve güçlü bir antioksidan 3-Düşük kalorili bir lif kaynağı 4-Kuruyan ciltlere birebir 5-Eğer diyet yapıyorsanız doğru bir karar. AYVA YEMEK İÇİN 5 NEDEN 1-Kilo vermeyi kolaylaştırır 2-Ülser tedavisinde etkilidir 3-İshal, kabızlık ve hemoroide iyi gelir 4-Kalp hastalıklarından korur 5- Kan basıncını düşürür ve kolestrolü dengeler.