Metin Hara: Benimle tanışan yüz bin kişinin hayatı değişmiştir

BÜŞRA ŞAHİN

busra.sahin@aksam.com.tr

"Hayatımı değiştiren kitap" diyor onun okuyucuları kitabı yorumlarken. Kitapları da oldukça hızlı bir ivmeyle güzel bir iyilik hareketi oluşturdu. 12 yaşında elleriyle ağrıları azaltabilen Metin Hara yüz bin kişinin hayatını nasıl değiştirdi? Hakkında merak edilen birçok şeyi AKŞAM Pazar'a anlattı.

1982 tarihinde kan pıhtılaşması hastalığı ve binin üzerinde alerji ile dünyaya gelen Metin Hara, ilk defa 12 yaşında elleriyle ağrılarını azaltabildiğini fark etti. Babasının trafik kazası geçirmesi ve yoğun bakım önünde geçirdiği günlerden sonra hayatındaki değişim süreci başladı. Dünyanın dört bir yanında aldığı eğitimlerle birçok enerji tekniğinin bilgisini modern tıp bilgisiyle sentezleyerek etkin bir tedavi benimseyen Metin Hara, sevginin ve düşünce gücünün neler yapabileceğini bilimsel ve uygulamalı olarak gösterdi. Metin Hara doğru enerji yollayarak âşık olabileceğimizi hatta park yeri bile bulabileceğimizi söylüyor.

Size ‘yeniçağın dervişi’ diyorlar. Neden? 

Aslında bu benim kendime koymuş olduğum bir lakap değil. Derviş, kendini arayan demektir yani mertebeler arasında en düşüğü. En çırak versiyonu olan. Bazı insanlar kendine neden böyle bir lakap takmış diyorlar. Birincisi dervişlik en başlangıç noktası yola düşen kişi demek, ikincisi ben bir filmde oynadım. 2007’de Bu filmle bir ödül aldım orada da Derviş diye bahsediyorlardı. Benim yaşam tarzımın aslında dervişlerin etiğiyle paralelliği bulunduğunu söylüyorlardı. Ve bir grup insan, medyada bu çocuk, yeniçağın dervişi demeye başladı. Yeniçağda bir yandan modern bir kıyafet, modern bir sunum ve modern bir yapı. Bu benim içinde önemliydi çünkü ben kişisel gelişimci değilim. Bir bilim insanıyım. Hiçbir zaman bir sıfatın altında büyümeyi istemedim. Yeniçağ dervişi beni rahatsız eden bir tanım değildi çünkü aslında iddiasızlığın haliydi. 

Doğduğunuzda genetik hastalığınız ve binin üzerinde alerjiniz varmış. Bunları kendiniz nasıl tedavi ettiniz? 

Kan pıhtılaşma problemim ve bini geçen alerjim vardı. Mesela güneşe çıkamazdım ama güneş kremine de alerjim vardı. Aslında her insan kendini tedavi eder, ben de kendimi tedavi ettim.

Son zamanlarda kapınızı en çok hangi hastalıklar için çalıyorlar? 

Kanser hastaları, panik ataklar, nörolojik hastalıklar çok geliyor. Depresyon tedavisi görenler de keza öyle. Mutsuz olanlar var, spor yapmaya gelenler var. İnsanların sosyal hayatta kendileri olabilecekleri eğlenebilecekleri doğanın keyfini çıkarabilecekleri yelpazesi geniş bir yer bizim akademi.

Metin Hara ile tanışan kaç kişinin hayatı değişmiştir?

Abartısız yüz binin üzerinde kişinin hayatı değişmiştir. Hollywood filmlerinde korkusuz Örümcek Adamlar, Süpermenler var. Fakat bunlar gerçek hayatta yok. Gerçek kahramanlar kanserini yenen anneler, bütün yokluğuna rağmen okuyan insanlar, insan için çalışanlar, sanat yapanlar, haber yapanlar bunlar kahraman…

Peki, sadece kitabınızı okuyan insanların hayatlarında nasıl değişikler olur?

Hayatınız komple değişir. Kitap insanı içindeki çocukla buluşturuyor. Kalbini açıyor,bilimsel makalelerle beynine yemler veriyor. Kitap inanılması gereken bir kitap değil zaten farkımız bu. Bu eğitimi hastanelerde de veriyorum, uluslararası firmalarda da. Burada bilimsel bir kurgu var.