Metabolizmanızı hızlandırmanın 9 yolu

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

İşler başladı, okullar açıldı. Artan iş temposu ve trafik her geçen gün daha fazla hareketsiz kalmanıza neden oluyor. Hareketsiz kalıp yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın 9 yoluna birlikte bakalım.

3-4 KEZ ARA ÖĞÜN

Gün içerisinde metabolizma sıklıkla durma, enerjisini koruma eğilimindedir. Telefon ekranına uzun süre dokunmayınca ışığını karartıp, bekleme moduna geçmesi gibi düşünebilirsiniz. Bu yüzden gün için vereceğiniz minik ara öğünler bunu engeller. Gün boyunca, ayakta kalma sürenizle paralel olarak 2-6 kez ara öğün yapabilirsiniz. Metabolizma hızınıza ve öğün aralarının uzunluğuna bağlı olarak da bu ara öğünler 50-250 kalori arasında olabilir. 

SU ÖNEMLİ!

En kolay uygulayabileceğiniz değişiklik su içme alışkanlığınızdır. Çoğu kişi gün içinde çok az su içer veya hiç içmez. Bu frekansı arttırınca kendiliğinden metabolizmanız hızlanır. İçtiğiniz her yudum su vüdunuzu çalıştırır. Bedeniniz bu suyu kullanmak için enerji harcar. Böylece aktif hale gelir. Her 0,5 lt su için ortalama 20-30 kalori arası harcar. Bu günlük içeceğiniz en az 2-3 lt su için ortalama 50 ile 150 kalori arası yakmanız demektir. Neredeyse spor yapmak kadar etkilidir. Günlük içeceğiniz suyu kilonuza göre bulabilirsiniz. Kaç kiloysanız x 30 ml yeterli olur. Örneğin ;  100 kilo olan birinin 100 x 30 = 3.000 ml yani en az 3 lt su içmesi gerekir. 

3 KEZ PROTEİN 

Çeşitleri değişmekle birlikte günde 2-3 kez protein içeren gıdaların tüketilmesi gerekli. Kolay kolay sindirilmeyen bu besin grubunun avantajı vücudunu uzun süre meşgul etmesidir. Bu sayede metabolizmanız uzun süre çalışır. Sabahları; peynir, yumurta, süt, yoğurt, hindi, pastırma gibi kaynaklardan yararlanılabilir. Öğle ve Akşam öğününde; et, tavuk, balık, hindi, kurubaklagiller seçeneklerinden uygun olanları tüketebilirsiniz. , Ayrıca süt, yoğurt, ayran ve kefir gruplarını da öğünlerinize dahil edebelirsiniz. Bütçenize, damak zevkinize, ulaşabilir olmasına göre değiştirerek almanız ve yağsız olanlarını tercihe etmeniz en doğrusudur.

BAHARAT ÇEŞİTLERİ 

Baharatlar mucizevi tat vericilerdir. Hem yemeğinize renk ve lezzet katarlar, hem sizi pek çok hastalıktan kurtarırlar. Gripten, kansere kadar çok sayıda geçici veya kalıcı rahatsızlıkla mücadele eden vücudunuzun direncini yükseltirler. Tüm bunlar metabolizma çalışma hızını arttırarak yaparlar. Gerek acı olsun, gerek olmasın baharatlar metabolizmanızı hızlandırır. Bu yüzden yemeklerinizde sıklıkla kullanmanızı ve sofranızda mutlaka bulundurmanızı tavsiye ediyorum. Sumak, nane, fesleğen, tarçın, karabiber, pul biber, zencefil, zerdeçal… Yakışan baharatı, yakışan yemek ve içecekle birlikte alabilirsiniz. 

TARÇINLI YEŞİL ÇAY

Suyun metabolizmanızı nasıl hızlandırdığından bahsetmiştik. Benzeri durum çayın özlerinin korunduğu hali yeşil çay içinde geçerlidir. Yeşil çay içerdiği yararlı bileşenler nedeniyle metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olur. İdrara çıkışınızıda arttırır. Suyunu, yeşil çayını iyi içen birinin vücudu düzgün çalışır. Düzgün çalışan metabolizmaya sahip biri sıklıkla idrara ve büyük tuvalete çıkar. Bu çok sağlıklı bir davranıştır. 

5 BİN ADIM 

Yürüyüş en ideal egzersizlerden biri. Günlük hedef koymak ve buna ulaşmaya çalışmak iyi bir başlangıç olabilir. Bunun için adım sayınızı takip etmeniz önemlidir. Günlük adım sayınız kaç ise artı 5 bin eklemek çok iyi bir hedeftir. Bir başka çalışma, günlük mutlaka 10 bin adımı geçin derken, bir başkası her gün yaklaşık 6-8 km yürüyüş yapın der. Bu hedeflerden hangisi sizin için uygunsa kabülümdür. Yeterki hareket edin. 

EV İŞİ

Koli taşıma, indir kaldır, eğil kalk, uzan, perde as... Bunlar metabolizmayı hızlandırmaya birebir. Çoğunluğu dur kalk felsefesine dayanan bu işler metabolizmanızı sürekli olarak canlı tutar. Bu tarzda egzersizler son dönemde gitgide moda oldu. Komando egzersizleri diye geçiyor. Kısa süreli, sık tekrara dayalı egzersizler bunlar, aslında sıkı ve sık yapılmış ev işleri birebir aynısı. 

HER ÖĞÜN LİF TÜKETİN

Lif; gıdaların sindirilmeden atılan kısımlarına denir. Bu yüzden lifli gıdaların sindirimi zordur. Bunları öğütmek için sindirim sistemi çalışır, çalışır... Bu esnada ciddi miktarda kalori harcar. Bu sayede metabolizmanız hızlanır. Sabah, öğle, ikindi ve akşam öğünlerinde salata malzemeleri, sebze, meyve, salatalık bulunması işe yarar. Her öğüne minik kase bir salata gibi düşünebilirsiniz. Ortalama 5-6 kaşık sevdiğiniz sebzelerden oluşan bir tabak hem gözünüze hoş gelecek hem yeterli lif alımına ulaşmanız için size yardımcı olacaktır.

ŞEKERSİZ KAHVE

Kremasız, şurupsuz ve elbette şekersiz. Hazır, çözülebilir, filter gibi fark etmeksizin, günde içececeğiniz en az 2 fincan kahve, beyninizden başlayarak vücudunuzun uyanmasını sağlar. İçerdiği kafein metabolizmayı hızlandırır. 2 fincan ne ki ben çok daha fazla içiyorum dediğinizi duyar gibiyim. Sağlıklı insanlar için 5-6 fincana kadar kahve alınabilir. Tüketimler bireysel olarak değişmekle birlikte rutin artı 2 fincan gibi düşünebilirsiniz.