Merve'ye de uğurlarken

ONUR AKBAŞ

 onurakbastde@gmail.com 

Bu sezon SURVIVOR’da ünlülerin bozuk para gibi dökülmesi ontolojik bir hakikati bir kere daha hatırlattı. Bu söyleyeceklerim Merve odaklı değil ünlülerin bütününü içine alan bir tespit. Branşında iyi olmak, söylediğinle değil yaptığınla gündeme gelmek, belki az ve kaliteli sayıda insanlar arasında muteber kabul edilmek varken herkes tarafından onaylanma kaygısı ya da etiketinin ticaretini yapma ve “sen kimsin?” havasına girme hali, bitişin ilk sinyalidir. Ünlüler bu yarışmada kariyerlerini ekran önünde harcadılar. Hem de memlekette yaptığı yayınlara değil bir siyasi partiye yazdığı şiir şarkıları ya da bestelerle, akademik kariyer basamaklarının atlandığı günümüzde, liyakatin oturulup yeniden tanımlanması gerekiyorken. 

MUSTAFA’NIN İBRETLİK HALİ

Söz SURVIVOR’dan açıldı Mustafa Kemal için de birkaç söz söylemeden geçemeyeceğim. Mustafa’nın ünlüler tarafına geçtikten sonraki hali bana, çocukluğumda izlediğim bir film ve bir diziyi hatırlattı. Dizide, beyaz tenli, aşık olduğu kıza yaranmak için beyazlaşmanın kırk çeşit yolunu deneyen Afrika kökenli Amerikalı çocuk ile Ömer Muhtar filminde işgalci İtalyanlarla işbirliği yapıp da baloda hizmetçi yurduna bile konulmayan karakteri hatırladım. O tarafa geçince kabul görmek için çok çırpındı. Ünlüler yazdıkça o, gönüllülere hücum etti. Ve netice malum… O yüzden kendisinden bahsederken Mustafa’nın  yanına Kemal’i özenle koymuyorum. 

BU NASIL KONUŞMA ERTUĞRUL BABA?

Efendim Ertuğrul dizisinde dönemin –o da gerçekten hangi döneminse- Anadolu Türkçesini konuşmaya çalışan Ertuğrul’un hali, ağzında çakıl taşı ile diksiyon temrini yapan Burhan altıntop’u hatırlattı. Her şeye para ödüyorsunuz memleketten bir dilci danışman mı bulamadınız mirim?

BATI MESELESİ

Her zaman söyledim. Bir topluma devlete bütünüyle dost olunamayacağı gibi düşman da olunamaz. Bu sebeple tarihsel dizilerle başlayan batı düşmanlığının gazına fazla gelmemek lazım. Zira ne sarık çıkıp fes giyince ne fes çıkıp baş açınca “gâvur” olundu. İlla ki diziden tarih öğrenmek isteyenler 2. Mahmud devrini “Kalbimin Sulatanı”ndan çalışabilirler.