'Martıların Efendisi' oyuncuları anlatıyor

Geçtiğimiz hafta vizyona geren Martıların Efendisi, sinemaseverlerle buluştu. Filmin ana karakterlerine hayat veren Mehmet Günsür, Bige Önal, Nejat İşler, Hakan Kurtaş ve Barış Yıldız’la bir araya gelip filmi konuştuk.

MEHMET GÜNSÜR 

Bu filme nasıl hazırlandınız? Bu süreçte sizi şaşırtan bir şey oldu mu?  

Filme hazırlanmak için uzun bir zamanımız vardı. Bu çok büyük bir şanstı. Hem psikolojik hem fiziksel olarak derin bir karakter. Çok fazla element var içinde. Bunları bulmak ve üzerine çalışmak için zamana ihtiyacımız vardı. Uzun bir çalışma süresinde hem psikolojik olarak okuyup seyredip, konuşarak hem de fiziksel olarak hazırlanma imkânı buldum. Hikâyeyi duyduğum anda heyecanlandım zaten. Bütün o süreçlerde heyecan artarak devam ediyordu. Olağan üstü bir süreçti benim için. Yönetmenimiz Mehmet Ada ile beraber önceden çalışmak beni çok rahatlattı. Mehmet Ada enerjisiyle, sakinliğiyle ve hakimiyetiyle bize çok güven verdi set öncesi, set sonrası ve sette. O süreci ayıramıyorum. Olağanüstü geçti benim için. 

Martıların Efendisi’nin dünyasında sizi en çok neler etkiledi? 

Martıların Efendisi’nin dünyası beni etkiledi. Bizim okuduğumuzdan çok farklı okuyor hayatı. Sanki bizim görmediğimiz şeyleri görüyor gibi. Ama hayatının içindeki her şeyin bir anlamı var. Hepsi birbirine bağlı, Martıların Efendisi’nin dünyası böyle. Aslında çok eğlenceli bir dünya. En ufak gündelik hayatımızda en önemsiz şey bile eğer onun gözüyle bakarsak çok eğlenceli bir hale dönüşebiliyor. 

İnsanlar bu filmi neden izlemeli? 

Çünkü biz bu hikâyeyi çok sevdik. Böyle hikâyeler çok fazla anlatılmıyor. Bu filmin her filmde olduğu gibi seyirciye ihtiyacı var. Ne kadar çok insana dokunabilirsek o kadar iyi bizim için tabii ki. 

HAKAN KURTAŞ 

Karakteriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz? 

Hakan, bana çok uzak bir rol. Bir yandan da her gün sokakta karşılaşabileceğim sıradanlıkta bir rol. Bir yandan da kötücül bir yaşama motivasyonu olan bir karakter. Onu oynamak çok keyifliydi. Çok rastlayabileceğiniz bir sıradanlığa sahip olmasını çalışıyorsunuz. Bir yandan da kendine ait özellikleri olmasını düşünüyorsunuz. O yüzden dediğim gibi çok eğlenceliydi. Kendi kötücül uç noktalarımı bulup keşfedip onu bir oyunla hikaye içinde onlardan kurtulmak da iyi geldi. 

Bu filme nasıl hazırlandınız? Bu süreçte sizi şaşırtan bir şey oldu mu?  

Çok uzak karakterleri oynarken bir şeylere tanık olduktan sonra başlıyorsunuz. Öyle karakterler yaşam motivasyonlarına. Senaryo ve okuma sürecinde çok çalıştık. Sete geldiğimde o hikayeyi anlatmak kaldı. O yüzden mutluyum. 

Karakteriniz Hakan’ı nasıl görüyorsunuz?

İlk başta eleştirel baktım Hakan’a. Nasıl yapabilir nasıl olabilir böyle şeyler. Nasıl bu şekilde hayatta kalabilir dedim ama hayatta kalma motivasyonunu düşündükten sonra hepimizin çeşitli şekilde hayatta kalma motivasyonu var. Bazı insanlarında kötücül motivasyonlar, kötücül niyetler. Hayatta kalmak için başka bir şeyin önünü kesmek zorunda ya da sindirmek zorunda. O yüzden oynadığım karakterin motivasyonu buna yönelikti. Buna baktığımda da bu şekilde açıldı ve devam etti. 

NEJAT İŞLER 

Bu filme nasıl hazırlandınız? Bu süreçte sizi şaşırtan bir şey oldu mu?  

İş başlamadan önce kendime biraz daha dikkat ediyorum. Karaktere inanmaya çalışıyorum. Sevmekten ziyade inanmaya çalışıyorum.

İnsanlar bu filmi neden izlemeli? 

Çok güzel bir film. Onun için izlemeliler. 

BİGE ÖNAL 

Karakterinizi bize biraz anlatabilir misiniz?

Filmde uzun zamandır yardımcısını bekleyen bir karakterimiz var. Nihayetinde o yardımcı geldikten sonra gelişen olayları anlatıyor. Martıların Efendisi ne kadar masalsı bir tarafı temsil ediyorsa benim karakterim filmin gerçek tarafını yansıtıyor.  

Birgül de gerçek tarafı temsil ediyor diye düşünüyorum. Biraz bencil, okumamış, daha kendi dünyasında yaşayan çok büyük hedefleri olmayan, evlenip çocuk yapmaktan mutlu olacak ve hayatı öyle idame edecek bir karakter. 

Bu filme nasıl hazırlandınız? Bu süreçte sizi şaşırtan bir şey oldu mu?  

En başta yönetmenimizle senaryo üzerine çalışmalar yaptık. Daha sonra beraber okumalar yaptık. Ben Birgül’ün yaşamış büyümüş olabileceği bir semtte çok vakit geçirdim. Orada arkadaşlarım oldu onlarla vakit geçirdim. Böyle bir hazırlık sürecim oldu. Bu filmde karakterimle beraber sınırlarımı zorlamayı öğrendim. 

Sizce Birgül neden rüya olamadı? 

Birgül bir süreliğine Rüya oldu. Martıların Efendisi onun hayatından geçti ve etkiledi. Onun etkileri illa ki Birgül’ün içinde kaldı ama en nihayetinde kendisine egosuna bencilliğine geri döndü.  

İnsanlar bu filmi neden izlemeli? 

Bence bu film hikaye anlamında da durduğu yer anlamında da gerçekten alışılagelmişin dışında başka bir yerde duruyor farklı bir iş olduğu için. 

İZLEYEN HERKESE TANIDIK KARAKTER

BARIŞ YILDIZ

Karakteriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz? Nasıl hazırlandınız? 

Suphi, benim hayatımda olan bir karakter. Hepimizin tanışıklığı olduğu bir karakter. Bence izleyen herkese tanıdık bir karakter. Biraz da burnunun dikine giden sert bir karakter. Ön çalışma ve yönetmenimiz sayesinde hazırlandım bu role. Ekip arkadaşlarımın da çok büyük katkısı oldu çok rahat bir set ortamıydı çünkü. 

Siz karakterinizi nasıl yorumluyorsunuz? 

Martıların Efendisi’ne en yaklaşan karakter Suphi çünkü sürekli beraberler. Sürekli yan yana geçirdiğimiz için zamanı, birçok şeyi paylaşıyorlar. İki ayrı dünya, bir yandan Mef’in masalsı, inişli çıkışlı bir dünyası bir yandan da Suphi’nin gayet realist, olaylara çok net bakan, kesin yargıları olan bir dünyası var. İkisinin sürekli çarpışmasını görüyoruz. Senaryo boyunca da çok güzel bir hikâyeye evriliyor.