Lokanta mı fast food mu?

Rıza Erdeğirmenci’nin hazırladığı ve fotoğrafladığı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Lokanta kitabı, zincir restoranların, ‘fast food’ kültürünün, popülizmin, bireyselleşmenin, lüks tüketim düşkünlüğünün saldırısı altında inatla yaşam savaşı vermeyi sürdüren lokantalarımızın iç dünyasındaki samimi estetiği kayıt altına almış.

Esra Zarakol

esra@esrazarakol.com

Önsözünü Artun Ünsal’ın yazdığı kitapta, Ahmet Ümit ve Sunay Akın da yazılarıyla yer alıyor. Kitabını incelerken varlığını unutmuş olduğum bir lokantayı hatırladım. Hemen o gün 1967 yılında açılmış, 2009 yılında Gusto dergisi tarafından “En İyi Esnaf Lokantası” unvanını kazanmış Şahin Lokantası’na gittik. Üç kişi tıka basa yemek yiyip, toplamda 45 TL hesap ödedik. 

Kelebeğin Kaderi

“Bağlanma Korkusu” adlı ilk romanıyla edebiyat dünyasına adım atan Başak Sayan’ın “Kelebeğin Kaderi” adlı ikinci romanı önümüzdeki hafta raflarda olacak. Destek Yayınları tarafından piyasaya çıkartılan kitap, birbirinden farklı, renkli ve derinlikli kahramanlarıyla ustaca kurgulanmış modern bir spirütüel masal… Günümüzün mutsuz insanlarının, sevmek, sevilmek, acı çekmek, ihanete uğramak ve kendini keşfedip kaderini gerçekleştirmek yolunda yaşadıklarını ustaca bir kurguyla anlatmış Başak Sayan.

Hadise’den yemek kitabı

Hadise annesinin parmak yedirten tariflerini kitap haline getirecekmiş. Tipik bir yemek kitabı olmayacağı, her 

yemeğin aile içinde bir de öyküsünün olduğu haberini aldım.