Liselilerin çalışkan müzisyenleri

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Geçtiğimiz cumartesi günü Bostancı Gösteri Merkezi’nde Türkiye’nin dört bir tarafındaki liselerin müzik grupları yarıştı. Bu sene 21’incisi düzenlenen fizy Liseler Arası Müzik Yarışması’nın başta müzik endüstrisi olmak üzere pek çok kazananı var.

Bu sene 21’inci kez Serhat Hacıpaşalıoğlu önderliğinde End Productions tarafından düzenlenen fizy 21. Liseler Arası Müzik Yarışması sürprizli, iyi anlamda şaşırtıcı ve birbirinden yetenekli genç müzisyenleri dinlememize olanak sağlayan bir yarışmaydı. Solistlerin çoğunu kızların oluşturduğu finalist grupların seçtikleri şarkıların büyük çoğunluğu yabancı şarkılardan oluşuyordu. Efsane İngiliz rock grubu Muse’ten 3 şarkı seçen yarışmacılar; Queen’i, Blondie’yi, Bruno Mars’ı, Elvis Presley’yi de unutmamışlardı. Yerli parçalar seçen gruplar ise tercihlerini Teoman, Şebnem Ferah, Model ve Barış Manço’dan yana kullanmışlardı. Karabük, Sakarya, Ordu, Adana, Ankara gibi İstanbul dışı şehirlerden de finalistlerin olduğu yarışmada; tezahüratlarıyla arkadaşlarına destek veren seyirciler de kuşkusuz önemli bir görevi yerine getirdiler. Toplam 35 okulun katıldığı yarışmada genç müzisyenler toplam 40 bin TL değerinde destek alırken; Okan Üniversitesi özel ödülüne layık görülen 3 müzisyen okuldan burs kazandı.

Adım açıklandığı zaman gerçekten çok mutlu oldum

Basın Ödülü alan Özel Şafak Koleji’nden Semanur Alan’a sorduk:

Öncelikle çok tebrikler, ne hissediyorsun? Geleceğini de müzikle şekillendirmek istiyor musun?

Adım açıklandığında  çok mutlu oldum. Çok farklı bir duyguydu. Finale kalacağımızı beklemiyordum. Benim için sürpriz oldu. Gelecekte de müzikle ilgilenmeyi istiyorum.  

En İyi Sahne Performansı Ödülü alan Alparslan Anadolu Lisesi –Özel Teknofen Koleji Anadolu Lisesi’ne sorduk:

Ödül sürpriz oldu mu? Bundan sonrası için planlarınız neler? 

?Şarkımızı seçtiğimiz günden bu yana, kendi enerjimizden bir şeyler yakalayabilmek için defalarca düzenlemeler yaptık. Sahne şovu da en az şarkımız kadar mühimdi. Okulun konteynırının içine sığamayıp dışarı çıktığımızda başımıza güneş işleye işleye çalıştık. Yaşadığımız zorlukları gören destekçilerimiz sahnedeki enerjimizin sebeplerinden biridir. Onlar Handan Hoca‘nın askerleri. Biz bu ödülü bekliyorduk, jüri de layık gördü. Minnettarız. Bundan sonra da çeşitli etkinliklere katılma planımız var.

Sevdiğimiz işi yapıyoruz ve müzikle uğraşmak istiyoruz

En İyi İcra Ödülü alan Karabük Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisesi’ne sorduk:

Performansınızla en iyi icra ödülünü aldınız. Ekip olarak sizce neyi farklı yaptınız??

Ödül ve derece almaktan çok iyi ve kaliteli müzik ortaya koymak, parçamızı layığıyla icra edebilmek, insanlara müziğimizi göstermekti. Bunu yaparken de güzel vakit geçirmek, dinleyicileri etkilemek, gücümüz nispetinde büyülemek istiyorduk. Çünkü biz sevdiğimiz işi yapıyorduk ve bir ömür müzikle uğraşmak istiyorduk. Bunu başarmak için çok çalıştık. Bu başarıdaki en güzel ve en özel ayırıcı sebep, sorumlu öğretmenimiz Serdar Yayla idi. Öğretmenimiz bizi, çok sevdiğimiz bu parçaya yönlendirince de, her şey rayına girmiş oldu. Bizi diğerlerinden ayıran başka bir özellik de, dünyanın en iyi gruplarından olan Queen’in parçasını seçmemizdi. Parçanın müzikal dinamikleri tek bir bireyi ortaya çıkarmak yerine bizi tek yürek haline getiren ve zirveye taşıyan en önemli etkendi. Tabii en önemlisi Freddie Mercury ruhunu onun efsanevi duruşunu benimseyip fizy sahnesinde bunu hissederek yansıtmaya çalıştık. 

Performanslarında Muse şarkısı seçen 3 gruba sorduk:

Ordu Anadolu Lisesi: 

Muse’tan bir şarkı tercih etmenizin sebebi nedir? Başka hangi şarkılarını seviyorsunuz?

Muse bütün üyeleriyle müziği iliklerine kadar hisseden bir grup, bu parçanın bize uygun olduğunu düşündük.    

Ayrancı Anadolu Lisesi: 

Muse parçası seçen 3 okuldan birisiniz. Çok yeni bir grup olmamasına karşın hem sizin hem de diğer ekipler tarafından seçilmesini neye bağlıyorsunuz? 

Muse özlenen hard rock sound’unu canlandırmakla kalmıyor, teknolojiyi yenilikçi ve canlı sahnelenmeye uygun bir şekilde kullanıyor. Jazz, blues ve rock müzik türünü sevdiğimiz için Muse’u seçtik. 

Özel Çevre Koleji: 

Muse / Uprising‘in sizin için nasıl bir anlamı var?

Bu sene yarışma için beyin fırtınası yaparken tam bir oybirliğiyle bu şarkıda karar kılmıştık. Parçanın en önemli yanı zincirsiz ve anarşist bir ruhu anlatması olabilir.