Lezzetli et yemek istiyorsanız

RAMAZAN BİNGÖL

ramazan@ramazanbingol.com

Yemek, önemli bir kültür unsuru ve tecrübesi olduğu gibi kültür incelemelerinin de temel konularından biridir. Kültür ise insanın doğaya kattığı maddi ve manevi herşeydir. Bu genel çerçeveden baktığımızda gündelik hayatımızda hazırlayıp pişirdiğimiz yemeğin maddi olduğu kadar maddi olmayan kültür boyutu da vardır. 

Yemek kültürünün oluşturucu unsurlarıyla sadece mutfakta, yemek odasında, lokantada değil hayatın her alanında karşılaşırız. Bir nevi yaşam biçimimizin dışa yansımasıdır bu. Zamana bağlı olarak yemek kültürü içinde bazı yeniliklerin olması ve değişmesi ne kadar olağan ise yemek kültürünün yozlaşması ve yok olması da o kadar kötü bir sonuçtur. 

ANCAK DOĞAL ET LEZZETLİ OLUR

Geçmişten gelen ancak şimdilerde bir çoğumuzun unuttuğu bir tat, gezen yada diğer bir tabirle ova da doğal ortamda otlayan tavuk, koyun, keçi , sığır vb. hayvan etidir. Bir çoğumuz tarım ve hayvancılıkla iç içe büyüsekte şimdilerde ithal etin pazara girmesiyle yemeklerimizinde tadı kaçmış durumda. Ancak hala besicilik yapan ve etlerini bu tür yerlerden sağlayan bir çok restoran sayesinde çocukluğumuzun tatlarını yakalamamız  şükür ki mümkün. İşte bu mekanlardan biri ET OVASI... İstanbul Beylikdüzü’nde ki mekan adındanda anlaşılacağı üzere ova da özgür otlayan hayvanların etlerini misafirleri ile buluşturuyor. Fark nedir diye merak edenlere kısaca özetleyecek olursam; özgür otlayan hayvanın etinin rengi alışıldık ete göre daha koyudur. Koyu kırmızı, hatta siyaha çalar. Hayvanlar sürekli hareket ettiği ve otla beslendiği için etin yağ oranı düşüktür. Pişmesi zaman alır. Hayvanlar arazideki kekikler ve taze otlarla beslendiği için lezzetlidir. Şimdi böylesine güzel bir etten nasıl lezzetli yemekler olur? Hayalini size bırakıyorum. Beylikdüzü’nde lezzetli ve kaliteli bir mekan açığını fazlasıyla kapatıyor Et Ovası. Seçilmiş kaliteli menü tercihleriyle, şık ve uyumlu dekor anlayışıyla, huzurlu bir ortamda  yemek yemenin keyfine varıyorsunuz. Trakya ve Balıkesir ‘den getirilen etleri tercihinize yönelik sunuyorlar. Hali hazırda bulunan mönüye göz atabildiğiniz gibi isterseniz kasap reyonundan seçtiğiniz ürünlerle de kendinize mönü oluşturabiliyorsunuz. Başta da bahsettiğim üzere buranın en önemli unsuru etlerinin lezzeti.  

KEBAP DEDİĞİN ZIRHTA OLUR

Bir çok yerde kebap yemişsinizdir mutlaka. Ancak işin piri değilseniz gerçek kebabı ayırt edemeyebilirsiniz. Birinci öncelik ve olmazsa olmazı, kebabın kıyma makinasında değil zırhta çekilmesidir. Böylelikle etlerin ölmemesi sağlanır ve çatalı vurduğunuzda dağılır. Et ovasında da kebap usulüne uygun olarak hazırlanıyor. Etler zırhla çekildikten sonra biraz dinlendiriliyor . İyi et ve gerçek usul birleşince ortaya lezzetli mi lezzetli bir kebap çıkıyor.Sadece kebap değil.Adının hakkını tam anlamıyla veren bir mekan et ovası. Kebap, kaburga, şiş, pirzola, küşleme hatta kanat. Kısacası etin her türü mevcut. Ayrıca yemeğin yanında ki salatalar da mekanın ikramı. Hemen hemen her ısırıkta dikkatimi çeken ilk şey başarılı pişirme teknikleri oldu. Etleri ve etin suyunu kurutmadan pişirme yöntemileri oldukça başarılı. Bu nedenle de lezzetini tam anlamıyla hissediyorsunuz. En beğendiklerim arasında zırh kebabı ve küşleme şiş yer alıyor. Parça etlerde de aynı lezzet hakim. Sadece pişme derecesini söylemeniz yeterli. Etlerin yanında doğal yoğurt veya yayık ayranını öneririm.  Ürün lezzeti kadar mekanın servis hızı da şaşırtıcı derecede iyi.  Mekanda farklı alanlarda mevcut. Gruplar için ayrı alanları olmakla birlikte ayrıca on kişilik nezih şark köşeleri de mevcut. Kısacası her şeyiyle güzel bir mekan...

FİNALDE KIBRIS TATLISI 

Siz isterseniz tercihinizi havuç dilimi baklava veya fırın sütlaçtan yana kullanabilirsiniz. Benim tercihim  hafif ve lezzetli bir şerbetli tatlı olan Kıbrıs tatlısından yana oldu. Tatlının hamur kıvamı biraz yoğun. Bu nedenle normal şerbetli tatlılar gibi tabağa şerbetini bırakmıyor.Üzerinde ki krema ve kekin birleşmesiyle hem çok lezzetli hemde oldukça hafif bir tatlı çıkmış ortaya. Kısacası bir çok tatlıyı tahtından edebilecek türden diyebilirim. Lezzetli ve herşeyden önemlisi sağlıklı et yemek isteyenlere Et Ovası’nı öneririm. 

“ET OVASI’NDAN” KIBRIS TATLISI TARİFİ

MALZEMELER: 

Keki için

- 3 adet yumurta

- yarım su bardağı şeker

- yarım su bardağı sıvı yağ

- 1 su bardağı galeta unu

- 1 su bardağı kırılmış ceviz

- 1 su bardağı hindistan  cevizi

- Bir paket kabartma tozu

Kreması için

- 1 litre süt

- 1 su bardağı nişasta

- Yarım su bardağı şeker

- 1 paket vanilya

- 1 paket krem şanti

Şerbeti için

- 2 su bardağı su

- 1.5 su bardağı şeker

- 1 paket vanilya

HAZIRLANIŞI:

(Kekin üzerine soğuk şerbet dökeceğimiz için öncelikle şerbeti yapın.)

Bir tencereye suyu ve şekeri dökün, kaynamaya başlayınca altını kısıp 15 dakika daha kaynatın. Şerbet hazır olunca altını kapatın ve vanilyayı ekleyip soğuması için bekletin.

Keki için yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Yağlanmış bir tepsiye dökün. 160 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün, soğuması için bekletin. 

Kreması için krem şanti hariç diğer malzemeleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapatın, toz krem şantiyi ekleyin ve blendırla 5 dakika çırpın. Soğumuş şerbetli kekin üzerine bu kremsi muhallebiyi dökün. Üzerine bolca hindistan cevizi serpin. Kıbrıs tatlısını buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın.