Lazer epilasyonda doğru bilinen yanlışlar

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Sayın Dr Neslihan Dolar,

YÜZÜMDEKİ TÜYLERDEN KURTULMAK İSTİYORUM

21 yaşındayım ve çenemde ve yüzümde kıllar var. Çok rahatsız oluyorum ve çok utanıyorum artık. Lazer ile çoğalır diyorlar, ağda yapınca da sivilce çıkıyor sarartınca da kalınlaşırmış. Ne yapacağımı şaşırdım. Aslında kollarım ve göbeğimde de çok kıl var. Ne yapmalıyım?

Sevgili Gonca Hanım,

LAZER EPİLASYON GÜVENİLİR BİR TEDAVİDİR

Aşırı tüylenme yapısal olabildiği gibi bazen hormonal bozukluklar, metabolik hastalıklar, beslenme bozuklukları ve kortizon gibi bazı ilaçlar da neden olabilir. Tüylenme artışınız yüz, meme çevresi, göbek gibi beklenmeyen bölgelerde ise ve adet düzensizliği, saç dökülmesi, sivilce, kilo artışı gibi durumlardan herhangi biriyle birarada ise zeminde polikistik over sendromu, hipotiroidi gibi bir hormonal bozukluk olabilir ve bunun detaylı bir araştırması gerekir. Bu nedenle öncelikle tüylenme sorununuzun bir dermatolog tarafından irdelenmesi gerekir. Öte yandan yüzünüzdeki tüyler doğru lazer cihazıyla çalışıldığında çoğalmaz aksine kıllarınızdan bu yöntemle kalıcı olarak kurtulabilrsininz. Burada yapılan hata, doktor olmayan merkezlerde lazer bile olmayan fotoepilasyon cihazlarıyla veya yanlış dozlarda atılan lazer atışları sonucu bazen yanıklar bazen de tüylerin artması hatta olmayan bölgelerde kılların çıkmasıdır. Şöyle düşünün bir çiçeği azar azar sularsanız büyüyüp dallanır ve filizlenir, fazla sularsanız ölür. Lazer ışını karşısında kıllar da böyledir dozunda uygulanırsa lazerı ışını kılları besleyen damarları kurutup kılların kalıcı dökülmesine yadımcı olurken yanlış dozlarda kıl kökündeki damarları ve çevre derideki kılları da besleyerek kılların çoğalmasına yol açar. Her kıl cinsi ve deri tipi için geliştirilmiş ileri teknolojiyle üretilen güvenilir lazer cihazları mevcuttur. Bunlar sadee doktor kontrolünde kullanılmaktadr. Doktorunuz hangi bölgeye hangi kıla hangi dozda atacağını ve kaç seans olacağını belirler. Alexandrite lazerler beyaz tenli ve siyah kalın tüyleri olan bireylerde etkin sonuç verirken yüz bölgesinde ayva tüyleri dediğimiz ince tüyleri besleyeceğinden tercih edilmezken NdYag lazerler özellikle yüz gibi ince tüylerin olduğu ve esmer, bronz bireylerde tercih edilir. Yine diod lazerler de ince ve dirençli kıllarda kullanılan bir diğer lazer cinsidir. Sonuç itibariyle lazer epilasyon doktor kontrolünde uygulanması gereken doğru dozlarda doğru cihazlarla yüz bölgesi dahil vücudun her bölgesinde güvenle kullanılabilen bir tedavi yöntemidir. 

Sayın Dr.Neslihan Dolar

KIL DÖNMESİ SORUNUM VAR

Bacaklarımda kıl dönmesi oluyor ve ben bunlarla oynadıkça iz bırakıyor. Bacaklarım hep leke ve yara içinde.  Ayrıca kasıklarımdaki çok ağrı yapıyor Bunun tedavisi var mıdır?

Sayın Gülçin Hanım,

LAZER EPİLASYON ÇARE OLACAKTIR.

Yanlış epilasyon yöntemleri bacaklarda, kasıklarda ve erkeklerde daha çok boyun ve sakal bölgesinde  kıl dönmesi sorununa yol açabilir. Epilasyon aletleri veya jiletle ile ters tıraşlandığında kıl kökleri kopar ve uzarken deri altından kıvrılarak uzar. Bu özelikle kasık bölgelerinde enfeksiyona ve kistik oluşumlara ve kötü kokulu akıntılı yaralara neden olur. Kıl dönmesi enfekte kistik oluşmlara sebep olmuşsa mutlaka bu kist boşaltılmalı ve ufak cerrahi işlemle alınmalıdır zira alınmazsa tekrarlayan enfeksiyonlara neden olur. Bacaklarda oluşan kıl batıkları ve dönmeleri daha çok pütürlenmelere ve lekelere yol açar. Bu batıkların oluşturduğu keratozun tedavisinde yüksek oranda üre, salislik asit, meyve asitleri, AHA içeren losyon ve kremler, kullanılmaktadır. Banyoda uygulanan peelingler de yüzeyel batıkları azaltacaktır. Yine thulium lazer batıkların oluşurduğu lekelerin tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Batıkların oluşmaması içinse mutlaka lazer epilasyon yöntemyle kıl kökleri inceltilmeli ve batık kıllar tahrip edilmelidir. Ayrıca kuyruk sokumunda ağrılı abseleşmelere neden olan kıl dönmelerinde bu bölgelere yapılan lazer epilasyon olayın tekrarlamasını önleyecektir.

Sorularınızı instagram/drneslihandolar ve neslihandolar@gmail.com hesabına gönderebilirsiniz.