Kültürümüzün zengin motifleri ilham kaynağım

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Son zamanlar da tasarımlarıyla oldukça yoğun ilgi gören Neslişah Yılmaz, bu kez de modanın ‘en’lerini gelin adayları için sergiliyor. Bu yazın hayal gücü sınırlarını zorlayan tasarım gelinliklerle yine göz doldurmayı başaran, Barrus markanın kurucusu Neslişah Yılmaz’la bir araya geldik. 

Bu yaz Neslişah Yılmaz’ın tasarımlarında nasıl gelinlikler var? 

Vücut hatlarını saran modelleri tercih etmek isteyenler için balık gelinlikler ve seyyar kabarık etekler çok trend. Böylelikle daha gösterişli bir giriş yaparak, sonrasında etek kısmını çıkararak daha rahat dans edebiliyorlar. Prenses olmak isteyenler için A kesim ve Closh modeller bulunmakta. Kabarık gelinliklerde Fransız danteli ve  üç boyut çiçekler kullandık. Daha sakin organizasyonlar için kasnak işi yapılarak hazırlanan elbise tarzı gelinliklerimizde mevcut. Bu tarz gelinlikler için de değişik tarzda pelerinler hazırladık. Gelinliklerimizin hepsinde çok özel danteller ve el işçilikleri kullanılarak hazırlanıyor. Payet işlemeli ve Fransız dantelleri vazgeçemediğimiz materyaller arasında yer aldığı için gelinliklerimiz daha romantik ve göz alıcı.

Yarattığınız koleksiyonda ilham kaynağınız nedir?

Tüm tarihte yapılan düğünler, saraylar, kasırlar, kraliyet düğünlerinin konseptleri, masallar ve kendi kültürümüzün zengin motifleri benim ilham kaynaklarımı oluşturuyor. Elbette ikonlar ve onların tarzları, mesela Grace Kelly, Lady Diana çocukluğumdan itibaren etkilendiğim kaynaklar arasında yer alıyor. 

Gelinlik seçerken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle gelinlik seçerken mekâna ve vücut şekline göre karar verilmeli. Daha sonrasında trendlere göre seçimler yapılmalı. Eğer yalı ya da otel  düğünü olacaksa; büyük alan içinde kaybolmamak adına gösterişli, kuyruklu, kabarık gelinlikler tercih edilmeli. Aynı konsept olup, daha ufak organizasyon olacaksa; balık formlar kullanılabilir. Kır düğünleri için; hareketi zorlaştırmayan şifon ya da tüllerle hazırlanan gelinlikler tercih edilmeli. Vücudunuzdaki kusurlu gördüğünüz bölgeleri kamufle edecek, ön plana çıkarmak istediğiniz bölgelere yoğunlaşarak gelinliğinizi seçmelisiniz.

Size gelen gelin adaylarını siz mi yönlendiriyorsunuz, yoksa tamamen onların hayalindeki gelinliği mi yaratıyorsunuz?

Aslında birlikte yol aldığımız bir süreç. Gelinlik bayanların ufak yaştan beri hayalini kurduğu bir elbisedir. Dolayısıyla hayalindeki gelinliği yapacakları organizasyon ve trendlere göre tasarım yaparak  ilerliyoruz. Aklında hiçbir model olmayan adaylar için, birbirinden farklı modelleri deneyerek, vücut tipine uygun modelleri konsepte göre şekillendiriyoruz. Kumaş, dantel ve detay seçimlerine birlikte karar vererek sağlıklı bir süreç ilerletiyoruz.

YAZIN BOHEM GELİNLİKLER

Uzun kollu gelinlikler hâlâ tercih ediliyor mu?

Uzun kollu modeller hala tercih ediliyor. Kalın danteller yerine Fransız dantelli kollar daha romantik ve klas duruyor. Yazın daha bol kollarla bohem gelinlikler hazırlanırken, kışın ise daha dar kollar tercih ediliyor.

Doğru gelinliğin ortaya çıkmasındaki süreç nasıl ilerliyor?

Öncelikle zaman ve mekânı öğrenerek başlıyoruz. Daha sonrasında gelin adaylarının vücut formlarına uygun modelleri deniyoruz. Adaylarla vakit geçirerek, hayallerini dinliyoruz, detaylara ve kumaşlara karar veriyoruz.

Gelinlik hazırlama süreçleri nasıl ilerliyor?

Farklı formları deneyip, içinde en iyi hissettiği gelinlik formunu bularak, kumaşlar ve detaylar üzerinde karar verip, çizime döküyoruz. Gelinlik hazırlık süreci zamana bağlı olarak beş provayla ilerliyor. Provaların sonuna doğru detayları netleştirerek, finishe gidiyoruz. Saç şekline göre aksesuar ve duvağa karar veriyoruz.

Seçilen gelinlikle kullanılan aksesuarlar arasındaki denge nasıl kurulmalı? 

Bütünlüğü sağlayan unsurlar aksesuarlar, saç ve makyaj. Bunlardan biri doğru yapılmazsa istenilen look alınamaz. Saç aksesuarları  gelinliğin önüne geçmeyecek şekilde tamamlayıcı olmalı. Yapılacak düğünün konseptine uygun olmalı. Kır ya da beach konsepti olan düğünler için çiçekli aksesuarlar tercih edilebilir. Kabarık gelinliklerde de büyük, taşlı, gösterişli aksesuarlar tercih edilmeli. Duvak kesinlikle gelinlik kuyruk boyundan daha uzun olmalı.

Nasıl bir saç modeli istediğimize gelinliği seçtikten sonra mı karar vermeliyiz? 

Kesinlikle evet. Son provada,  gelinliğin son haline göre kişinin yüz hatlarına ve gelinliğe uygun saç modeline karar veriyoruz.

Bayan vücudunu iyi tanıyan birisiniz, uzun, kısa, şişman ve zayıf gelin adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir? 

Bacak boyu uzun olup, üst bedeni kısa olan adaylar; V dekolteli modeller tercih etmeliler. Bacak boyu kısa olan adaylar, göğüs altından korsajlı modeller tercih ederek, daha uzun görünürler. Şişman olan  adayların bölgesel durumlarına göre modeller kesinleştirilebilir. Zayıf olan adaylar, drapeli yada üç boyutlu danteller tercih etmemeliler.