Küçük İstanbul: Belgrad

MEHMET EMİN DEMİRGEZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Balkanların en büyük şehirlerinden Belgrad, Türkler için en ideal tatil seçeneklerinden biri. Üstelik vize derdi de yok. Otel fiyatlarından tutun, yediğiniz yemeğe kadar birçok konuda memnun kalacaksınız. Osmanlı’nın izlerini de bulacağınız Belgrad’a şöyle bir bakmaya ne dersiniz?

Sırf vize derdi olmadığı için, hatta bir de yakın olduğundan dolayı Belgrad’a dördüncü gidişim. Bir hafta sonu kaçamağı da olabilir, uzun süreli ama bol seçenekli bir tatil de… Peki, 'Beyaz Şehir' olarak adlandırılan Belgrad'da neler yapılmalı, nereler gezilmeli, hangi lezzetler tadılmalı?

KISA VE UCUZ TATİLİN ROTASI

Sırpçada 'Beyaz Şehir' anlamına gelen Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktada. Yemyeşil şehir, tertemiz doğasıyla ferah ve aydınlık… Balkanlarda bulunan bu otantik şehir Türk vatandaşlarına vizesiz giriş imkânı sunuyor. Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad’ın nüfusuysa 1,2 milyon. Buraya gitmek için en uygun mevsimse bahar ayları. Küçük bir tatil yapmak isterseniz rotanızı bu kente çevirebilir ve iki ya da üç gününüzü ayırarak bu toprakları gezebilirsiniz. Üstelik gönül rahatlığıyla keşfedebilirsiniz. 

Ülkenin para birimi Sırp Dinarı. Yani, 100 Türk Lirası 3 bin 100 Sırp Dinarı ediyor. Size şöyle anlatayım, en lüks restoranda iki kişilik bir akşam yemeği ortalama 2 bin 500 dinar, yani ortalama 80 TL. Bizi düşündüren tek şey uçak bileti olabilir.     Belgrad’a birçok havayolu firmasının sıklıkla seferi olduğundan, uygun     fiyatlara bilet bulma şansınız oldukça yüksek. Konaklama noktasına gelirsek iki seçeneğiniz var. Şehir merkezinde kalmayı tercih edenler Knez Mihailova Caddesi'ni, huzurlu bir yerde kalmayı tercih etmek isteyenlerse Tuna Nehri’nin kıyısında yer alan mekânları seçebilirler.

TURİST OLDUĞUNUZU AMAN BELLİ ETMEYİN!

Tarihi dokusu oldukça görkemli olan bu kentte şehir içi ulaşım için tavsiyem bol bol yürümeniz. Ama “Yürümek istemiyorum” diyenlerdenseniz size birkaç tavsiyem olacak. Siyasi nedenlerden dolayı kent içi ulaşıma insanlar ücret ödemiyor. Yani ödeyip, ödememek de size kalmış. Eğer ödememeyi tercih ederseniz turist olduğunuzu belli etmeyin. Yoksa bir yerlerden denetim polisi çıkabilir ve sizlere küçük bir süpriz yaparak para cezası kesebilir. Malum ulaşıma para ödenmediği için araçlar klimasız, bu biraz terletebilir… Bunun dışında taksiye binmek bu şehirde oldukça tuzlu. Nedeniyse taksicilerin 5 euroluk yolcuğunuza 25 euro alma olasılığı. O yüzden binmeden önce pazarlık yapmanız en önemli kural. 

UCUZ VE KALİTELİ YEMEK

Yemeğe gelecek olursak, Belgrad, çok renkli bir mutfak kültürüne de sahip. Özellikle et ve balık ön planda olsa da hamur işi Belgrad mutfağının dikkat çeken lezzetleri arasında. ‘Proja’ denilen mısır ekmeği, ‘Kulen’ denilen sucuk akla ilk gelen lezzetlerden. Üstelik restoranlarda porsiyonlar büyük, fiyatlar küçük! Şehrin en önemli restoranlarıysa: Ambar, Dva jelena ve Casa Nova… Şehrin en meşhur lezzetleriyse, çoban salatasının üstüne peynir koyulan ‘Şopska’ ve Balkan köftesi diye adlandırdığımız ‘Cevapi’. Şehrin turisti olmak istemeyip deniz tatili yapmayı tercih etmek isteyenlere şehrin merkezine 4 km uzaklıkta yer alan ve Sava Nehri’nde bulunan Ada Ciganlija küçük bir deniz tatili sunabilir. Nehirde yüzebilir ve çakıl olan plajlarında güneşlenebilirsiniz.

NERELERİ GEZELİM?

Nikola Tesla Müzesi, Knez Mihailova Caddesi, Skadarlija Bölgesi, Aziz Sava Katedrali, Zemun ve Ada Ciganlija'yı mutlaka gezmelisiniz.