Köye de kültüre de can verdiler

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Bir Gürcü atasözü “İnsan insanın ilacıdır” der. Bursa’nın İnegöl İlçesi’ne bağlı Muratbey Gürcü Köyü’nün sakinleri de yıllardır atalarının nasihatini tutuyor ve her kış birbirlerine ilaç oluyorlar. Pek çoğu köyde yaşamadığı halde sırf bu birliktelik ömür boyu sürsün diye her hafta sonu köylerinde toplanıyor, Eskişehir, İstanbul, Kütahya hatta Paris demeden kilometrelerce yol kat edip bu imeceye sahip çıkıyorlar. Peki, ne mi yapıyorlar? Kültürlerini yaşatmak ve her şeye inat birliklerini devam ettirmek için, her cumartesi köyün kahvesinde toplanıp ‘Kış Sohbetleri’ adını verdikleri buluşmalar düzenliyorlar. Sonbaharda bir araya gelip tarhana, salça, erişte, turşu gibi kışlık erzaklarını birlikte hazırlıyorlar. Yine bayramlarda bir araya gelip yaptıkları baklavaları satarak köyün ihtiyaçları için bütçe sağlıyorlar. Biz de bu örnek dayanışmaya ortak olmak için oradaydık. Muratbey Köyü Muhtarı Nuri Türkyılmaz, kızı Elif Güneş, gelini Gülay Türkyılmaz ve Muratbey Köyü Gürcü Kültürü Yaşatma Derneği Başkanı Özgür Gürbüz’ün eşi Özlem Gürbüz, bu kıymetli çabayı AKŞAM Pazar için anlattı… 

HER ŞEY BİR KIVILCIMLA BAŞLADI

Gençlerin yaktığı küçük bir kıvılcımla başladı her şey. Her cumartesi 10-20 kişi bir araya gelip köyün kahvesinde toplanmaya başladılar. Daha sonra “Neden kadınlar da bu toplantılara katılmasınlar” dedik. Bir-iki buluşmadan sonra kıvılcım büyüdü ve uzun soluklu bir yolculuğa evrildi. Yaşlı-genç, kadın-erkek demeden herkes ailesiyle katılmaya başladı. Köye gelmek istemeyen gençler bu buluşmaları iple çeker oldu. Çocuklar kendilerinden yaşça büyüklerle sohbet etmeye başladı. İnegöl’ün unuttuğu köyümüzün adını duymayan kalmadı. Her hafta civar köylerden misafir ağırladık. Kadınlar birleşip Gürcü yemekleri yaptı. Silor, Phali Lobio, Malahto, Zetiyani, Cadi… Köylümüz olmayanlar dahi düzenlediğimiz etkinliklere sponsor olmak istediler. Hatta sponsor olmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Öyle ki önümüzdeki yılın listesi bile doldu. İşte şu anda 20 kişiyle başlayan bu serüven yoluna 350-400 kişiyle devam ediyor. 

HER İŞE DELİKANLILARIMIZ KOŞAR

Kadınlar sonbaharda bir araya gelip erişte, salça ve tarhana yapmaya başladı. Bayramlarda tepsi tepsi baklava yapıp sattılar. Hem Muratbey Köyü Gürcü Kültürü Yaşatma Derneği’ne destek oldular hem de ek bir gelirleri oldu. Malum köy     hayatı, zorlukları var. Şehir     hayatının sunduğu birçok kolaylığı burada bulamazsınız. Orada da sorumluluğu erkekler üstlendi. Gerektiğinde alet çantasını sırtlanıp su borularını tamir eder, tarlaları sürerler, buluşmalarımızda kadınlara hiçbir şey yaptırmazlar. Yemeklerini servis eder, çay ikramı yaparlar. Gençlerimiz etkinlik sonrası etrafı temizler, çöpleri süpürür, bulaşıkları yıkarlar. Her işe delikanlılarımız koşar. Gelen misafirler hep şaşırır.

TAVLA TURNUVASI DÜZENLEYECEĞİZ

Mayıs ayında civar köyleri davet edip tavla turnuvası gerçekleştireceğiz. Ayrıca yakında futbol turnuvalarımız başlayacak. Sırf bu yüzden şehir dışında üniversite okuyan gençlerimiz kilometrelerce yol kat edip buraya gelecekler. Düşünün üniversite hayatı yaşayan gençlerimizin bile aklı burada. Yine Ramazan ayında her cumartesi toplanıp uzun uzun masalar kurup iftar yapacağız. Ramazan’dan sonra gelenekselleşen pikniklerimiz başlayacak. 

DERNEĞİN HEDEFLERİ

l Spor sahası yapmak,

l Kullanılmayan okul binasını, kadınlar için maddi gelir kaynağına çevirmek,
l Köy ekmeğini büyükşehirde satmak,
l Üniversite kazanan gençlere burs vermek,
l Bir tarafı dere bir tarafı dağ olan köye küçük bir çay bahçesi açmak.

AMACIMIZ, GEÇMİŞ VE GELECEĞİN KUCAKLAŞMASI
Muratbey Köyü Muhtarı 
Nuri Türkyılmaz

En azından bir defa tadına bakılması gereken bir yaşam köy hayatı... İhtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir bakkalı ya da hastalandığınızda gidebileceğiniz bir sağlık ocağı yok belki ama sahte gülücükler, sahte dostluklar da yoktur. Evet, burası bir Gürcü köyü ama kapısı herkese açıktır. Hatta her cumartesi düzenlediğimiz ‘Kış Sohbetleri’ etkinliğimize her hafta başka bir köyü misafir ederiz. Yemekler yer, sohbet eder, güler eğleniriz. Amacımız geçmiş ve gelecek aynı havayı solusun, kucaklaşsın. Kültürümüzü bizden sonraki nesiller de yaşatsın.

GÜRCÜLER HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ

l Yüksek sesle konuşurlar, 
l Gürcü kızları diğer Kafkas kökenli halkların ( Çerkezlerin) 
kızları gibi çok güzel olur, erkekleri ise uzun boylu dalyan gibidir.
l Ailede büyüklerin sözü dinlenir ve saygı gösterilir. Ailede büyükler nine-dede veya sadece biri de olabilir. Ailedeki büyük kadın bile olsa ona danışılır ve görüşü alınır.