Prizren… Osmanlı mimarisinin en iyi korunduğu, Kosova’nın kültür başkenti… Balkan gezi turunun olmazsa olmazı… Prizren de, birçok Balkan şehrinde olduğu gibi kendinizi ikinci memleketinizde hissedebileceğiniz, hiç yabancılık çekmeyeceğiniz şirin bir kent.
Prizren’e adım attığınızda kendinizi Anadolu’nun güzel bir köşesinde hissedeceksiniz. Büyük bir şehir beklemeyin. Balkan gezisi kapsamında bir gününüzü ayırmanız yeterli. Kosova’nın başkenti Priştina kadar olmasa da bağımsızlıktan sonra birçok açıdan gelişim gösteriyor. Priştina’ya göre hem kent hem de insanları daha sıcak ve samimi… TİKA tarafından aslına uygun olarak onarılmış camiler hemen dikkatinizi çekecek. 30-40 metre aralıklarla sıralanan Sinan Paşa Camii, Sırp Ortodoks Kilisesi ve Prizren Katolik Kilisesi size, Arnavutların, Türklerin, Boşnakların, Romlar ve Fandalar’ın (Katolik Arnavutlar) birlikte hoşgörü içerisinde yaşadığını gösterecek. Adım adım Prizren’i gezerken 1800’lü yıllardan kalan otantik evleri göreceksiniz. Osmanlı devrinde şehrin durumunu, kıyafetlerini ve yaşananları anlatan müzeyi gezmelisiniz. Prizren’in tamamını yürüyerek geziyi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Zaten gezilecek ve görülecek mekânlar birbirine oldukça yakın. Yorulduğunuzda hemen çayınızı içebileceğiniz şirin bir kafe karşınıza çıkacaktır. Acıktığınızdaysa, Balkan ve geleneksel Türk mutfağını yaşatan, Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nın yakınındaki Sofra Restoran’da yemek molası verebilirsiniz. Onlar köfteye 'çüfte', böreğeyse 'bürek' derler. Ayrıca üzerine peynir rendelenmiş güzel salatadan isteyebilir, üzerine de mutlaka trileçe tatlısını deneyebilirsiniz.
Altından gürül gürül Akdere’nin aktığı Taşköprü, tarihi bir Osmanlı köprüsüdür ve Prizren’in sembollerindendir. Şehrin iki
Şadırvan
Şehir merkezinde yer alır ve Saraybosna’daki Sebil gibi halkın buluşma noktasıdır. Araç trafiğine kapalı bir alandır. Kentin sosyal, kültürel ve ticari yönden kalbi burada atar.
Sinan Paşa Camii
1615 yılında Sinan Paşa tarafından yaptırılmış olan Camii, Prizren’in sembol eserlerindendir. II. Dünya Savaşı sırasında depo olarak kullanılmış daha sonra TİKA tarafından aslına uygun olarak onarılmış. Kosova genelinde Türkçe vaaz verilen tek cami olma özelliğini de taşıyor.
Halveti Tekkesi
Geçmişi 150 yıla dayanan tekkede şu anda Melamilerin sohbetleri devam ediyor. Avlusunda sanatsal yönüyle dikkat çeken bir çeşme var. Ayrıca Türk Mahallesi olarak bilinen bölgede Kadiri tekkesi mevcut.
Prizren Kalesi
Şehri panoramik açıdan en iyi seyredebileceğiniz nokta. Kentin en yüksek tepesinde bulunan kalenin yokuşu sizi biraz yorsa da görmeye değer. Burcun üzerinde Osmanlılardan kalan bir top sergileniyor. Maalesef bakımsız bırakılmış.
NamazgÂh
Fatih Sultan Mehmet’in bölgede ilk namaz kıldığı yer. Otobüs terminaline yakın bir noktada. Yıkılmış haldeyken Ankara Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı tarafından, Diyanet İşleri’nin ve Kosova halkının maddi destekleriyle onarılmış.
Mamuşa Kasabası
Kosova’daki Türk kasabası. Tokat civarından getirilen Türk ahali ile kasaba meskun haline getirilmiş. Sanki Tokat’ın Erbaa ilçesi… II.Mahmut’un isminden hareketle (Mahmut Şah) Mamuşa’ya dönüşmüş. Çok eski tarihli minare ve üzerine
Murat HüdavendigÂr Türbesi
Kosova’ya gittiğinizde mutlaka, 1389 yılında yapılan I.Kosova Savaşı sırasında şehit olan Sultan I.Murat’ın türbesini ziyaret etmelisiniz. Priştina’ya 6 km uzaklıkta bulunan Meşhed-i Hüdavendigar’ın türbedarlığını ise yüzyıllardır Buharalı bir aile yapıyor.
Dikkatimi çekenler
- Türkiye’yle ilişkileri üst düzeyde.
- Türkçe bilmeyen yok gibi
- Vize derdi yok.
- Trafik levhaları Arnavutça, Türkçe ve Sırpça.
- Mutlaka sokaklarda kaybolun
- Türk futbol takımlarının dernekleri.
- Faytonla uygun ücretle şehir turu...
- Et oldukça ucuz.
- Börekçilerin yoğunluğu
- Şar peyniri, kuru et, kasaplarda özel olarak yapılan sucuk hediye olarak alınabilir.
- Taşköprü etrafındaki kafeler.
- Dini ve milli bayramlar ayrı coşkuyla kutlanıyor.
- Sizi evinde her an ağırlayabilecek Türk aileleri
- Prizren Belediyesi’ndeki Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelere kendi dillerinde teşekkür yazısı...
- Çok inat etmeyin çünkü ne de olsa karşınızdaki Arnavut.