Koşmak zihinde başlar, yeter ki karar verin!

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

İnsanlar, koşmayı sevenler ve sevmeyenler olarak ikiye ayrılır. Geçen hafta ben de ilk kategoriye girerek Cunda’da gerçekleşen Salomon Ultimate Cunda yarışlarına katıldım, koşmanın faydalarını bizzat görmüş oldum. 

Yaklaşık 25 milyondan fazla insan doğada ya da koşu bandında düzenli olarak koşuyor ya da birçok koşu yarışmasına katılıyor. Kimisi kilo vermeyi düşünürken kimisi de koşuyu hayatının bir parçası haline sokmayı başarmış! Koşmak aslında her bir buçuk kilometrede 100 kalori yaktırıyor, kemikleri güçlendiriyor ve eklem iltihabı riskini azaltıyor. Hatta bunun üzerine Danimarkalı bilim adamları bir araştırma bile yapmış. Sonuca göre, haftada iki saat yavaş ya da orta hızda koşmanın ömrü yaklaşık beş yıl uzattığını bulmuşlar. Tam da bu rakamları öğrenmişken geçen hafta hayatımın ilk 10 K koşusunu denemek üzere Cunda’ya gittim. Öyle ki ilk başta kulağa kolay gelse de bunun o kadarda kolay olmadığını deneyerek yaşamış oldum.

Peki, neden koşulmalı? Uluslararası bir araştırma şirketi, koşucuların yüzde 70’inden fazlası koşu alışkanlığının stresi azalttığını, zinde tuttuğunu, kişisel amaçlarına erişmesini sağladığını ve zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olduğunu tespit etmiş. Hal böyleyken koşmamak olmaz. Hele bir de büyük şehirdeyseniz koşmak belki de güzel bir terapiye bile dönüşebilir. Bu pembe tabloya rağmen birçok insan koşmayı sevmek şöyle dursun, ona zar zor katlanıyor. Vücudu ağrıyor, ciğeri yanıyor, koşunun her adımında mutsuz oluyor. Koşu, erişilebilir ve doğal bir spor ama insanların çoğu onun da tenis ya da yüzme gibi teknikleri olduğunu görmezden geliyor. Oysa ayakkabılarını bağlayıp dışarı çıkmak ya da bir ayağını diğerinin önüne atmaktan çok daha karmaşık bir sistemi var. 

İYİ BİR KOŞUCU OLMAK İÇİN YAPILACAKLAR

Hızın ayarı nefeste gizli

Doğru hız, ne kadar uzağa gittiğin, ne kadar formda olduğun ve genetik yatkınlığın gibi faktörlere bağlıdır. Ve bu yeteneğin ortaya çıkması zaman alır. Amatörseniz bunun için çabalamaya ve iyi nefes teknikleri alarak koşu yapmaya başlayabilirsiniz. 

Her şey zihinde başlıyor

Bacaklarınız ve ciğerleriniz yanar evet ama koşu asıl olarak beyinle ilgilidir. Ayakkabını bağlamaya karar verdiğiniz andan itibaren her kilometrede kendinizle savaşırsınız. Bunun için zihninizi ona göre ayarlayın. 

Başaracağım’ de!

Size olumlu etki edecek bir kelime veya cümle seç, koşu boyunca bunu tekrarla. Örneğin, “Bunu yapabilirim” ya da “Başaracağım” diyebilirsiniz.

İyi bir partner bul

Biriyle koşmak insanı motive ediyor. Peki, ya sevgilin veya en iyi arkadaşın tavşanken, sen kaplumbağaysan? Tavsiyelerimize uyarak bu durumu iyi bir ortaklığa dönüştürmek de mümkün.