Köpekler patlayıcının kokusunu alıyor

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarında yer alan ‘Küresel Köpek Eğitimi, Mayın ve Patlayıcı Tespit Merkezi'nde eğitilen köpekler, dünyanın farklı ülkelerindeki mayın temizleme operasyonlarına katılıyor. Merkezin idarecisi Gordana Medunjanin köpeklerle yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

MAYIN TESPİTİNDE KULLANILIYOR

Norwegian People's Aid (NPA) tarafından 2004 yılında kurulan Küresel Köpek Eğitimi, Mayın ve Patlayıcı Tespit Merkezi'nde eğitilen köpekler, bugüne kadar 106 kilometrekarelik alanda başarılı keşifler gerçekleştirdi. Öncelikli hedefimiz merkezdeki köpekleri mayın ve patlayıcı tespiti konusunda eğitmek. Eğitmenlerimize de uluslararası standartlara ve NPA metotlarına uygun eğitimler veriliyor.

KÖPEKLER EĞİTİLİYOR

Kuruluşumuzdan bugüne kadar geçen 12 yılda, dünyanın farklı ülkelerine 500 köpek gönderdik. Merkezde yeni doğan, yavru ve yaşlı köpeklere mayın ve patlayıcı tespiti konusunda eğitim veriyoruz. Eğitim,  köpeklerin mayın temizleme operasyonlarına katılmak için gerekli akreditasyonu aldıkları final aşamasına kadar sürüyor. Merkezde farklı yaş gruplarından 50 köpeğimiz var. Merkezdeki köpekler, mayınlı arazilere gönderilmeden önce, özel mayın temizleme alanlarında 15 ila 18 ay eğitim alıyor. Mayın aramasının gerçekleştirildiği alanlarda, köpeklerin avlanma içgüdüsüyle hareket edip koku alma duyularının kuvvetlenmesi için çeşitli uygulamalar yapılıyor. Koku alma duyusu yeterli düzeye ulaşınca da yerin altındaki nesneleri bulma antrenmanlarına geçilerek mayın tespiti aşamasına geçiliyor. Köpeklerin eğitiminde ‘kong’ adı verilen ve daha sonraki aşamalarda yerine gerçek mayının geçeceği bir oyuncak kullanılıyor. Köpek mayını bulduğunda, hareketsiz bir şekilde oturarak bakışlarını mayının  olduğu noktaya odaklıyor.

BELÇİKA ÇOBAN KÖPEKLERİ

Eski bir köpek eğitmeni olan veteriner Alma Dukic de merkezde eğitilen güçlü ve zeki olma özellikleriyle tanınan Belçika çoban köpeklerinin zorlu ve beklenmedik yaşam koşullarına karşı dirençli olduklarını belirterek, sıcağa dayanıklı bir cins olduklarından, daha çok sıcak ülkelere köpek gönderen bu merkez için de uygun olduklarını söylüyor.Köpeklerineğitimine çok erken dönemlerde başlandığını aktaran Dukic, bu şekilde mayın tespiti konusunda çok daha başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade ediyor.

500 köpek, 106 kilometrekarelik bir alanda keşif yaptı

Merkezin idarecisi Medunjanin, eğittikleri köpeklerin mayın temizleme operasyonlarında gösterdikleri başarının ne kadar faydalı olabileceklerinin göstergesi olduğunu belirterek, "Farklı ülkelere gönderdiğimiz 500 köpek, elimizdeki verilere göre

106 kilometrekarelik bir alanda keşif yaptı. Bu çok etkileyici bir rakam. Bugüne kadar yapılan keşif çalışmalarında hiçbir kazanın gerçekleşmesine de fırsat verilmedi" ifadelerini kullandı. Yetkililer, merkezde yetişen köpeklerin Bosna Hersek'in yanı sıra Şili, Kolombiya, Ürdün, Senegal, Kongo, Kamboçya, Etiyopya, Tanzanya ve daha birçokülkede mayın temizleme operasyonlarına katıldığını bildirdi.