Koltuk altında ele gelen kitle 'aksesuar meme olabilir'

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş

memgunes@hotmail.com

Sevgili okurlarım,

Bu hafta sizlere görünme oranı küçümsenmeyecek kadar fazla olan ‘aksesuar meme’ olarak adlandırdığımız koltuk altıyla kasık arasındaki herhangi bir bölgede yerleşim gösteren meme dokularından bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi meme süt salgılayan bir salgı bezidir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi boyunca meme dokuları ‘areola’ dediğimiz ucuyla birlikte göğüs ön duvarında yerleşir. Ancak gerek erkek gerekse kadın nüfusunun yaklaşık yüzde 5’inde meme dokusu normal yerleşim yerinden farklı bir yerde bulunabilmektedir. ‘Polimasti’ denilen memenin ikiden fazla olma durumu, koltuk altından başlayıp göbeğin yanından geçerek kasık kanalına kadar uzanan ‘süt çizgisi’ boyunca herhangi bir yerde görülse de kadınlarda en fazla görüldüğü yer koltuk altıdır. Tek taraflı olabildiği gibi çift taraflı da görülebilmektedir. İşte ‘Aksesuar Meme’ hakkında merak edilenler…

GENELDE BELİRTİ VERMEZ

Sadece kadınlarda mı görülür?

Hayır. Aksesuar meme başı erkek ve kadınlarda eşit görülmesine rağmen aksesuar meme dokusu kadınlarda daha fazla görülür.

Aksesuar meme nasıl fark edilir? Belirtileri nelerdir?

Genelde belirti vermez. Sessiz seyreder. Özellikle ergenlik dönemi ve hamilelikte hormonların etkisiyle büyüdüğünden ağrıya neden olabilir. Hastalar genellikle koltuk altı sarkması ya da koltuk altında ele gelen kitle şikâyetiyle başvururlar. Kadın hastalarda aksesuar memenin fark edilmesi  genellikle hamilelik ve emzirme döneminde olur.

Hangi durumlarda doktora başvurmak gerekir?

Kadın ve erkekler özellikle koltuk altlarında anlamlandıramadığı bir ben ve ya kitle fark ettiğinde aksesuar meme açısından dikkatli olmalı ve bunun için genel cerrahi ya da plastik cerrahiye başvurmalıdır. Öyle ki bazen koltuk altında önemsemediğiniz bir ben meme başı olabilir.

Koltuk altı kitle oluşumuna neler sebep olabilir?

Aksesuar meme dışında, fronköloz ya da folikülit dediğimiz kıl kökü iltihaplanmaları da sık görülür. Ağrılıdır. Zararsız olsa da,  hastalar genellikle bu şişliği lenf bezesiyle ilgili olduğunu düşünerek, endişeye kapılırlar. Çoğu kendiliğinden geçer. Ancak bazen antibiyotik tedavisine rağmen iltihap gerilemezse, küçük de olsa bir cerrahi müdahale gerekebilir. Bu bölgeler hassas olduğundan temizliğine dikkat etmek ve bu bölgeye uygulanacak kimyasal bazlı deodorantlardan kaçınmak gerekir.

KANSER RİSKİ VAR MI?

Aksesuar meme doğuştan gelen bir hastalık mıdır?

Meme ve meme başını oluşturan hücreler anne karnında oluştuğundan doğuştan olur ve yukarda bahsettiğim süt yolunda herhangi bir yerde gelişir.

Kanserleşme riski var mıdır?

Normal bir meme dokusu kanser gelişimi açısından ne kadar risk altında ise aksesuar meme dokusu da o oranda risk altındadır.

Mutlaka tedavi gerekir mi?

Aksesuar meme sadece kozmetik ya da psikolojik sorun yaratmaz. Kanser gelişimi açısından da risk yarattığından 

cerrahi olarak tedavisi önerilir.

Tedavi nasıldır?

Tedavisi cerrahidir. Hastalar basit bir cerrahi operasyonla bu sorundan kurtulabilir ve ertesi gün işine gücüne gidebilir.Ve unutmayalım ki, bilmediğiniz bir acı üzerine konuşmak kolaydır. Mutlaka her acının, her ıstırabın öğrettiği bir şey vardır. O da sevgi ve birlikteliktir. Acıyı paylaşmak yerine benden uzak olsun demek, yüreğine kor düşen insanlara haksızlıktır ve bilinmelidir ki bir gün o kor bizi de yakabilir. Unutmayın ki acılar paylaştıkça azalır, sevgi verdikçe çoğalır. Gönülden verilen bir sevgi, yürekten çıkan bir gülümseme en büyük ilaçtır. Yüreğinizde sevginin, yüzünüzde gülümsemenin eksik olmaması dileğiyle, sağlıkla kalın.

Sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ederim.