Kokteyllerde yerel malzemeler kullanılmalı

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Dünyanın en saygın bartender yarışması olan “World Class Bartender of the Year”a katılmaya hak kazanacan Türkiye’nin en yaratıcı bartender’ı, çarşamba akşamı Hotel Les Ottomans’da düzenlenen “World Class Presents: One Fine Night” gecesinde belli oldu. Bu yarışmanın jüri üyelerinden biri de dünyaca ünlü kokteylci Lauren Mote’ydi. Usta isimle yarışma sonrası bir araya geldik. 

İlk defa mı Türkiye’ye geliyorsunuz?

İlk kez Türkiye’ye geldim. Çarşamba gecesi düzenlenen World Class Türkiye Finali etkinliği için buradaydım. Finalde hangi bartender’in Türkiye’yi ekim ayında Berlin’de gerçekleştirilecek olan World Class Global Finalleri’nde temsil edeceğini öğrendik. Bu yıl Türkiye finalisti de Gökhan Kuşoğlu oldu. 

16 yaşından beri yiyecek ve içecek sektöründe çalışıyorsunuz. Yolculuğunuz nasıl başladı? 

1996 yılından beri gıda ve içecek endüstrisinde bulundum ve 2000 yılından beri bir bartender olarak çalışıyorum. Lise ve üniversite hayatım boyunca bu sektöre ilgi duydum. Sürekli insanlarla iletişim kurmak istiyordum. Bu sektörde de bunun faydalarını çok gördüm. Her zaman çok fazla ve yoğun çalıştım. Yeteneklerimi geliştirmemde bana yardımcı olan bazı harika insanlar için ve onlarla beraber çalışmaktan dolayı minnettarım. Eğitimim ve tecrübem bana bir bartender olarak hayal edemediğim şekilde katkı sağladı ve ‘Global Cocktailian’ olarak şu andaki rolüme yardımcı oldu.

Kanada’da Yılın Bartender’ı ödülünü kazanmak hayatınızda neyi değiştirdi? 

2015’de World Class Kanada’yı kazandığımdan beri hayatım çok değişti! Öncelikle kendime yeni bir World Class ailesi buldum. Bu etkileyici ve uzman kişilerle geçirdiğim eşsiz zaman, kendimi geliştirip olabileceğim en iyi noktaya ulaşmam konusunda beni teşvik etti. 2017 yılında, dünya çapında ilk defa kullanılan ‘Global Cocktailian’ unvanını elde ettim.

HER ŞEYİ YEMEK VE İÇMEK GEREKİYOR

Damak tadınızı nasıl geliştiriyorsunuz? 

Her şeyi yemeniz ve içmeniz, lezzetleri keşfetmeniz, yeni şeyleri denemeniz ve tabi ki keşfettiğiniz şeyleri not etmeniz gerekiyor. Lezzete gelince, daha az malzeme daha çok tat veriyor ve bir kez lezzetlerle çalışmayı öğrendiğinizde gerçek mücevherleri vurgulamanız kolaylaşıyor. Bartender’ların yemek pişirme konusunda bir deneyime sahip olmalarını öneriyorum. Bu konuda profesyonel olmak zorunda değiller ama en azından evde yemek hazırlamak için çaba sarf etmeleri damak tatlarını geliştirmelerine ve lezzetleri zenginleştirmelerine gerçekten yardımcı oluyor.

Resmi unvanınız “Global Cocktailian” ve bu unvan özellikle sizin için yaratıldı. Bir cocktailian tam olarak ne yapar?

Global Cocktailian olarak şu andaki rolüm World Class ülkelerini gezmek, her seviyede bartender’ları eğitmek, müşterilerimiz ve misafirlerimiz için etkinlikler ve seminerler tasarlamak ve yarışmanın yerel etkinliklerinde jürilik yapmak. Şimdiye kadar tüm Asya, Avrupa ve Kuzey, Orta ve Güney Amerika’ya gittim. Gittiğim yerlerdeki tatların, hikâyelerin, kişiliklerin ve duyguların inanılmaz çeşitliliği beni büyüledi. Geleceği parlak olan bartender’larla çalışmayı, onlara rehberlik etmeyi ve üç tutkum olan içecek endüstrisinde sürdürülebilirlik, çeşitlilik ve yenilikçilik için uluslararası bir platform oluşturmayı seviyorum.

Bartender’lık genelde erkeklerin ağırlıkta olduğu bir alan olarak görülüyor. Kariyerinizin başında kadın bartender olarak yolunuza zorluklar çıktı mı? Cinsiyet stereotipleriyle nasıl başa çıktınız? 

Tüm bartender’lar gibi kariyerim boyunca zorluklarla karşı karşıya kaldım. Ancak bunların hiçbirini özellikle cinsiyetim ile ilişkilendiremem. Yolculuğum bana özeldi; her zaman çok çalıştım, beni cinsiyetim değil de yeteneklerim ve becerilerim için öne çıkaran ve öven harika insanlarla çalıştığım için çok minnettarım. Pek çok endüstride olduğu gibi, erkek egemenliği bartender’lıkta da son derece yaygın ama bu konuda hızla yol alıyoruz. İşe alım uygulamaları değişiyor, umarım bu durum işe alım kriterlerinin ve finansal hiyerarşinin de değiştiği anlamına gelir. Bartender’lık söz konusu olduğunda cinsiyetin devreye girdiğini düşünmüyorum. Bu işte kadınların erkeklerden ya da erkeklerin kadınlardan daha fazla ya da üstün sunabilecekleri bir şey yok.

BARTENDER’IN OLMAZSA OLMAZLARI

World Class Türkiye Finalinde jüri oldunuz. Bir bartender’ın olmazsa olmaz özelliği nedir? 

Bir bartender yiyecek ve içecek kültüründe her şeyin ustasıdır. Bu yüzden, kategori bilgisinde inanılmaz bir derinliğe sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca bu bilgiyi müşterilerinize beceri ve yaratıcılığınızla iletme yeteneğiniz de olmalı. Müşteri hizmetleri sektöründe olmak, aynı zamanda kişilerarası iletişim becerilerine ve özverili bir tutuma sahip olmanızı ve başkalarının gereksinimlerini kendi gereksinimlerinizden önce gözetmenizi gerektirir. Kokteyllerinizde yerel malzemeler kullanmaktan gurur ve heyecan duymalısınız. Bu sırada çiftçiler ve satıcılarla bağlantı kurmak, mevcut malzeme ve ürünleri değerlendirmek ve kokteyl kültüründe yerel, bölgesel, mevsimsel kokteyl trendleri oluşturmak konusunda çalışmalısınız.