Turşu işini ben senden daha iyi bilirim! Hayır! Ben senden daha iyi bilirim! Yahu sen daha turşu suyunun iyisi nasıl yapılır onu bilmiyorsun! Sirkeyle olur! Hayır! Limonla olur! Sirkeeeee! Limonnnn! 70’li yılların son demlerinde çekilen ve hâlâ etkisini sürdüren 'Neşeli Günler' filminin, Adile Naşit ile Münir Özkul’un izlerken keyif veren o tatlı atışması. Gerçek yaşamdan uyarlanan filmlerin, gerçek tartışmaları da gözler önüne serdiği muhakkak. Turşu yapımında uzun yıllardır devam eden bu ikilem gibi: En iyi turşu limonla mı, yoksa sirkeyle mi yapılır?
Mevsimler Arasındaki Lezzetsel Bağ…
ACUR (HITA) TURŞUSU
Malzemeler:
l 3 kilo acur
l 2 litre sirke
l 2 baş sarımsak
l 1 çay bardağı limon tozu
l 1.5 su bardağı tuz
l 1 adet ekşi elma
Hazırlanışı
Acurları 2 saat kadar soğuk suda bekletin. İyice yıkadıktan sonra uç kısımlarından az az keserek temizleyin. Elma dilimlerini bidonun en altına dizin. Temizlediğimiz acurları ve sarımsakları bidona doldurun. Sirkeyi, tuzu, ve limon tozunu bir kapta karıştırıp iyice didona boşaltın. Üzerinden eksik gelirse suyla o eksiği kapatın. Bir iki saat kadar bidonun ağzını açık bırakıp iyice yerleşmesini bekleyin. Bidonun ağzını iyice kapatıp serin ve gölge bir yerde olgunlaşmasını bekleyin.
20 gün sonra kullanabilirsiniz.