Kırmızı giymeyin, ekmeği ısırmayın

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Protokol Uzmanı olarak dünyadan gelen misafirlerimizi ağırlayan ve Türkiye’yi yurtdışında temsil eden organizasyonlara imza atan İhsan Ataöv’e bir protokol masasında nasıl davranılması gerektiğini sorduk. “Protokol davetlerinde nasıl giyinilir?”, "Bir protokol yemeğinden tok kalkılabilir mi?”,  “Çatal bıçak ne söyler?"  İşte cevabı ve daha fazlası…

PROTOKOL MASASINDA NASIL DAVRANILIR?

- Eşi olmayan kadın konuğun yerine oturmasına yardımcı olunur. 

- Yanınızda eşiniz varsa önce onu oturtup sonra oturmanız gerekir.

- Oturuş da önemlidir. Kuyruk sokumunuz arkaya değecek şekilde bacaklarınız omuz genişliğinde açık oturmalısınız.

- Protokolün olduğu yerlerde cep telefonunuzu, cüzdanınızı, arabanızın anahtarını masaya koymanız masayı kişisel eşyalarınızla donatmanız, telefondan sosyal medyayı takip etmeniz doğru değil. 

- Yemek masasında bir ya da iki bileğimiz masanın üzerinde olmalıdır. Göğüsle masaya yaslanma, dirsekleri koyma, iki elimizin birden masanın altında olması istenmeyen hareketlerdir.

- Protokol masasında bez peçete kullanılır ve ikiye katlanarak dizlerin üzerine konur. 

- Yemeğinizin sonunda bez peçete ağza sadece dokundurulur, sıvanarak silinmez. Ne kadar kirletmişim diye peçeteye bakılmaz.

- Özel bir ihtiyacınız için masadan kalkmanız gerektiğinde “izninizle” denir ve masadan kalkılırken bez peçete sandalyeye bırakılır. Böylece garson misafirin geri geleceğini anlar. 

- Çatal bıçak kullanımına dıştan içe doğru başlanır. 

- Masada biri sizden ekmek istediğinde elle verilmez. Sepet uzatılır.

- Yere bir şey düşürdüğünüz zaman eğilip almamanız, garsona yardım etmemeniz beklenir. 

- Protokol sofrasında çatal bıçak da konuşur. Yemek yerken tabağınıza çapraz bırakırsanız yemeğime devam ediyorum demektir. Saat dördü yirmi geçe pozisyonunda bırakırsınız “Yemeğim bitti” anlamına gelir. 

- Yemeğiniz bittiyse bez peçete katlanmadan masanın üstüne servisinizin sağ tarafına bırakılır.

- Sofradaki sohbet hiçbir zaman sıkıntı yaratmayacak konulardan seçilmelidir. Siyasetçi değilseniz siyaset yapmanız, futbolcu değilseniz futbol konuşmanız, din adamı değilseniz dinden konuşmanız beklenmez. Örneğin herkesin hoşuna 

gidebilecek müstehcen olmayan birkaç anekdot, fıkra anlatılabilir.

- Çorba kaşığın uzun yan tarafıyla içilir. Limon sıkılacaksa sol el siper yapılır. Çorbaya ekmek doğranmaz ya da banılmaz. 

- Ekmek ısırılmaz. Yiyeceğiniz kadarı elle koparılarak yenilir. 

- Hiçbir yemeğin dibi sıyrılmaz.

- Kürdan çok acil değilse masada kullanılmaz. Acilse kısa süreli ve el siper edilerek kullanılır.

KIYAFET KODUNA UYGUN GİYİNİN

Kıyafet koduna uygun giyinmek gerekir. Gündüzleri lacivert takım elbise, düz beyaz gömlek giyilir. Ona uygun bir kravat takılır.  Kemer, ayakkabı ve çorap siyah olmalıdır. Asaletin ve mesafenin rengi olan siyah da gecelerin rengidir. Geceleri böyle bir programa gideceğimizde siyah takım elbise, yine beyaz gömlek, uygun bir kravat, yine siyah kemer siyah çorap ve siyah ayakkabı giymemiz gerekir. Kadınlar için de tayyör ve döpiyes uygundur.  Gri, lacivert, siyah kadınlarda da aranılan renkler. Mesela bir protokol davetinde kırmızı tuvalet giydiniz. Kimse “Kırmızı tuvalet giymişsiniz, giremezsiniz” demez ama pek hoş karşılanmaz. Ev sahibine nezaketsizlik etmiş olursunuz. Eğer protokol davetiyeliyse,  davetiyede 

yazana uyulması gerekir. Davetiyede erkekler için smokin kadınlar için uzun elbise deniliyorsa buna uymak gerekir.