Kilimlerin günümüze uzanan yolculuğu

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Dünya sanat tarihinde seçkin bir yere sahip olan Türk halı ve kilimlerinin yer aldığı “İlmekten Motife” adlı sergiyi küratör Erkan Doğanay’dan dinledik.

SERGİ HAZIRLIĞI BİR YIL SÜRDÜ

Halı üretimi ve kullanımının azaldığı günümüzde, artık müzelerde sergilenen sanat değeri taşıyan bu geleneksel kültür izimizi tekrar hatırlatmak, gündeme getirmek istedik. Sonrasında çeşitli koleksiyonlardan örnekler topladık. Bu arada Abdullah Gül Üniversitesi'nde özellikle Kayseri yöresinde böyle bir çalışma yapıldığını öğrendik. Onlardan da katkı istedik ve bu sergi ortaya çıktı. Sergi hazırlığımız bir yıla yakın sürdü. 16. yüzyıldan günümüze uzanan, sanatla duyguların ilmek ilmek işlendiği, birbirinden değerli halı ve kilimleri, yedi bölgeden topladık. Sergi öncesinde konunun uzmanlarıyla toplantılar yaptık. Topladığımız örnek halıları, fotoğraf ve bilgileri gösterdik. Onların onaylarıyla da seçkimizi hazırladık. Sergide Kayseri, Konya, Mersin, Balıkesir, Tekirdağ, Van, Gaziantep, Aksaray, Kapadokya gibi başlıca halıcılık bölgelerinde üretilmiş olan yüz civarında nadide halı ve kilim örnekleri yer alıyor.

SELÇUKLU İZLERİ

Kültürel izlerin zaman içinde farklılaştığını görebiliyorsunuz. Mesela eski tarihli Konya örneklerinde Selçuklu izlerini görmek mümkün ama tarih yaklaştıkça değişimi fark ediyorsunuz. Stilize edilmiş çeşitli hayvan ve bitki motifleriyle insanların yaşamlarından izler görülebiliyor. Küçükçekmece Belediyesi olarak kültür ve sanatın hayatı anlama, tanımlama, tarihi inceleme, belgeleme ve geleceğe aktarma olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra da yine ulusal ve uluslararası projelerimizle öncelikle ilçemizde yaşayanların ardından şehrimiz ve ülkemiz insanının kültür ve sanat hayatına katkı sunmaya devam edeceğiz. Sanatseverler, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde 2 Nisan’a kadar sürecek sergimizi ziyaret edebilir.