Kıl dönmesiyle yaşamak zorunda değilsiniz

CERRAHIN NEŞTERİNDEN
memgunes@hotmail.com

Sevgili okuyucularım, bu hafta daha çok 15-35 yaş arası erkeklerde sıkça görülen kıl dönmesinden bahsedeceğim. ‘Pilonidal sinüs’ veya ‘kist dermoid sakral’ olarak bilinen kıl dönmesi, sırttan dökülen veya o bölgede var olan kılların kuyruk sokumu çukuruna dökülmesi ve sürtünmeyle ter bezleri ağzından veya kıl foliküllerinin dibinden geçerek cilt altında apse ve kronik enfeksiyon oluşturmasıdır.  Gerçekten de oluşan kistin içinde kıl yumağı mevcuttur. Cilt altına yerleşen bu enfeksiyon zamanla bizim fistül dediğimiz bir kanalla cilt yüzeyine açılan bir delikten akmaya başlar. Eğer tedavi edilmezse bu kanalların sayısı artar, cilt altındaki enfeksiyon yayılmaya başlar. Kıl dönmesi, vücudun her yerinde görülebildiği gibi daha çok kuyruk sokumunda görülen sinüs ağzı dediğimiz oluşumlarla ortaya çıkar. Oluş mekanizmasında kabul gören en önemli teori, uzun süre oturma veya uzun süre giyilen dar giysiler sonucunda, sürtünmeyle ciltteki kıl ya da kılların cilt altına yürümesi ve burada kistik yapıya neden olmasıdır.

MUAYENEDEN UTANMAYIN

İlk oluştuğu dönemde delik içine giren kılların az sayıda olması nedeniyle şikâyetler belirgin değildir. Kıl dönmesi uzun süre ağrısız şişlik şeklinde devam eder, zamanla şişlik apseleşmeye başlar ve akıntıyla beraber, oturmakta ve yürümekte güçlük çekilmesine neden olur. Çoğu hasta muayeneden utandığı için, şikâyetlerine aldırmaz ve muayenesini geciktirir. Sonunda da bir adet olan kıl giriş deliği iki veya daha fazla sayıda oluşmaya devam eder. Bu da iltihabın o bölgede yayılmasına neden olur. Hastada sürekli iltihaplı bir akıntı, koku ve iç çamaşırında lekelenme vardır. Akıntıya bağlı olarak şiddetli bir kaşıntı olaya iştirak eder. İşte kıl dönmesiyle ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları…

KENDİ KENDİNE İYİLEŞMEZ

Kıl dönmesinin kendi kendine iyileşmesi mümkün mü? 
Kıl dönmesi apsesi acil tedavi gerektiren bir durumdur. Apsenin bir an önce drenaj yöntemiyle boşaltılması, sonrasında da uygun antibiyotik ve temiz bakımla tedaviye devam edilmesi gerekir. Bu süreçte hastaya sık duş alması söylenir.
Kıl dönmesi olan ne yapmalı?
Kıl dönmesiyle yaşamak, vücudun diğer bölgelerine yayılabilecek bir enfeksiyona sahip olmak demek. Mutlaka tedavi edilmeli. Gelişen teknolojiyle birlikte çeşitli ameliyat yöntemleri de gelişti. Artık yeni yöntemlerle hastalar kısa bir süre sonra işlerine ve günlük yaşantılarına dönebiliyor. Önceden hasta ameliyat olsa da nüks çok fazla görülüyordu. Kıl yumağının cerrahi olarak kapsülüyle birlikte çıkarılması tedavinin ana yolu. Yapılan ameliyatın tekniği sonradan oluşan nükslerde önemli yer tutsa da bir diğer önemli nokta ameliyat sonrası bakımdır. Ameliyat sonrası o bölgenin, makatın etrafını da kapsayacak şekilde kıllardan temizlenmesi (Tüy dökücü kremler tavsiye edilir ve bu temizleme aylık peryotlarla yapılır), sık duş alınması bakımın temel ilkeleridir.

DAR PANTOLONA DİKKAT

Kıl dönmesinin belirtileri nelerdir?
Kuyruk sokumu veya makatın etrafında kaşıntı, akıntı, zaman zaman cilt altındaki kistin iltihaplanması sonucu oluşan apseye bağlı ateş, ağrı, kızarıklık ve üzerine oturamama. Çoğu zaman da sadece iç çamaşırında lekelenmeyle belirti verir. Vücudunda kıl sayısı fazla olan, dar pantolon giyen, bilgisayar başında uzun süre oturanlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Kıl dönmesi sadece kuyruk sokumunda mı görülür?
Hayır vücutta kıl foliküllerinin bulunduğu her yerde oluşabilir. Ancak en fazla kuyruk sokumu ve göbek etrafında görülmektedir. Yüzde 95 oranında kuyruk sokumu bölgesinde görülürken aynı zamanda, yüz, bacaklar ve koltuk altı bölgesinde de görülür. Ancak bu bölgede görülenler, kıl dönmesinden ziyade kıl batması dediğimiz, daha basit küçük lokalize enfeksiyonlardır. Özellikle ağda yapan kadınlarda kıl batması daha sık görülür.

ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

Tedavi edilmezse ne gibi sorunlar yaşanır?
Kıl dönmesi fark edilip, tedavi yoluna gidilmezse, cilt altında yayılıp bizlerin hidradenitis süpürativa dediğimiz ter bezlerinin yaygın enfeksiyonuna neden olabilir. Zamanla cilt yüzeyinde tek olan sinüs ağzı çoğalıp o bölgede sürekli pis kokulu akıntıya ve kronik apselere sebep olur. Nadiren de olsa epidermoid kanser denilen bir cilt kanserine dahi neden olur. En önemlisi de başlangıçta çok küçük cerrahi müdahaleyle ayaktan tedavisi mümkünken, süreç geçerse cerrahi operasyon tekniği zorlaşır ve daha büyük operasyonlar gerekebilir.
Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir? 
Kesin çözümü ameliyattır. Kıl dönmesinin tedavisi cerrahidir. Ancak cerrahi teknikler oldukça fazladır. Tüm yöntemlerde amaç, cilt altında biriken kılların kesesiyle birlikte çıkarılmasıdır. Önemli olan ameliyat sonrası nüksü en az olan tekniği uygun hastaya uygulamaktır. Eğer hasta başlangıç döneminde gelmiş ise, ayaktan küçük bir lokal anesteziyle o bölgeyi kürete etmek yeterli olacaktır. Gecikmiş vakalarda farklı cerrahi teknikler uygulanır.
Nüks etmemesi için ne yapabilirim?
Nüks cerrahi tekniğe bağlı olduğu gibi hastaya da bağlıdır. Operasyon sonrası o bölgenin kıllardan arındırılması ( Tüy dökücü kremlerle veya epilasyonla) , temiz tutulması ve sık duş alınması nüksü önleyecektir.Ve unutmayalım ki;
Sağlıklıyım demek için sadece beden değil, beden ile birlikte uyum gösteren sağlıklı bir kafa da gereklidir. Bedenimizde görülen bazı hastalıklar, belki de ruhlarımızda saklanan hastalıkların küçük yansımalarıdır. Gününüz sevgisiz geçmesin. Sağlıkla kalın. Sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ederim...