Kibrit çöpünden pirinç tanelerine kadar...

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Uzun yıllardır mikro-sanat yaparak kibrit çöpünden pirinç tanelerine kadar küçük şeyleri tuval olarak kullanan sanatçı Hasan Kale’yle hem sanatını hem de bu işteki ustalığını konuştuk. 

Normal bir kalemle kağıdın üzerine resim yapmakla sizin yaptığınızın arasında bir fark var mı? 

Normal resim yaptığınızda onun telafisi olur ama mikro çizimlerde bu durum pek böyle olmuyor. Çünkü mikroda hata payı sıfır… Bunun için de nesneye daha yakın durmak gerekiyor yani bir nevi o nesnenin neredeyse içine girmeniz gerekiyor. 

Çizdiğiniz resimlerin boyutu kaç santimden oluşuyor? Ve ne kadar sürede yapıyorsunuz?

Boyutlarda saç teline kadar indiğim için ölçek ortadan kalkmış durumda. Milimetreye portreler yapacak kadar… Benim eserlerin ortaya çıkması için gereken zaman dilimim 3 gün ila 30 gün arasında değişiyor. 

Sabırla bir ilişkisi var mı?

Sabır olmazsa olmazlardan! Bunun yanına bir de aşk geliyor. Yılların tecrübesi olarak beni daha dingin, olaylara daha sakin bakabilen, yeri geldiğinde tepkilerini dile getiren bir olgunluğun içine aldı. 

HER İŞ, FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI

Sanat dünyasının konuşulan mevzusu: Yeni fikir kıtlığı ve zorlamalardan meydana gelen saçmalıklar… 

Bu tarz tartışmalar her dönem oluyor, olmaya da devam edecek. Ama her yapılan iş yeni bir bakış açısı getirecektir. Bunu saçmalıkmış gibi görmüyorum, ifade biçimleri zamanı gelmemiş yorumlar olarak görüyorum. 

Sosyal medyada çok ilgi görüyorsunuz...

Eserlerimi sosyal medyadan paylaşmaya çalışıyorum. Beğenilip beğenilmemesi de umrumda değil. Tanrı bana iyi bir el, iyi bir göz ve bunları çalıştıracak arkasında kocaman bir yürek verdi. Sadece işimi iyi yapmanın derdindeyim.