Kepeklenmenin nedeni egzama olabilir...

Dr. NESLİHAN DOLAR

Sayın Dr. Neslihan Dolar,

SAÇLARIMDAKİ BİTMEK BİLMEYEN KEPEK VE KAŞINTIDAN NASIL KURTULURUM?

Saçlarımda uzun zamandan beri konaklar oluyor. Saçlı derimdeki bu pullanma beni çok rahatsız ediyor. Doktorlara gittim ve vermiş oldukları şampuanları denedim. Fakat değişen bir şey olmadı. Lütfen bu konu hakkında bana yardımcı olunuz. 

Mehmet Bey,

SAÇLARDAKİ KEPEKLENME STRES VEYA EGZAMAYA BAĞLI OLABİLİR

Saçlı deride bu şekilde kabuklanma veya pullanma yapan hastalıklar, genellikle sedef hastalığı, nörodermit adı verilen stres kaynaklı egzamalar ve yağlı egzama (seboreik dermatit) tablolarıdır. Şikâyetlerinizde kaşıntının fazla olması halinde sinirsel egzama olabileceği de düşünülmelidir. Bu hastalıklarda genellikle saç dökülmesi yaşanmaz. Ancak kaşıntı fazla olursa bir miktar saç kaybı beklenebilir. Seboreik dermatit tablosunda yağlı kepekler görülür ve bazen bunlar saçlı deriye sıkıca yapışırlar ve sedef hastalığından ayırt edilmeleri çok zor olabilir. Öncelikle bir dermatolog tarafından muayene edilmeniz ve tanı için gerekiyorsa biyopsi yapılması gereklidir. Kesin tanı konduktan sonra ise ilgili hastalığı baskılayıcı tedavileri yapılabilmektedir. Hastalığınızın sinirsel etkileri varsa bir psikiyatr ile de konsültasyon yapılması faydalı olacaktır. Umutsuzluğa kapılmadan bu işlemleri yaptırmanızı tavsiye ederim. Saçlı deri sorunlarını sadece şampuan ile çözmek çok zordur. Yıkama sonrası kullanılan egzama ilaçları, karışımlar ve losyonlar işe yarayacaktır. Kronikleşen durumlarda antifungal diye bilinen mantar ilaçlarından da faydalanmaktayız. Saçlarınızda kepek var diye sürekli kullanılan kepek önleyici şampuanlar da saçlı derinizi yıpratıp daha fazla kuruluk ve kepeklenme yapabilir. Bu tarz şampuanları dönüşümlü olarak kullanmanızı öneririrm. 

Sayın Dr. Neslihan Dolar,

BABAM KAŞINTIDAN  UYUYAMIYOR

Babam 65 yaşında ve yüksek tansiyon hastasıdır. 2 yıldır tansiyon ilaçları ve kolesterol ilacı kullanıyor. Üç aydır vücudunda ve özellikle de geceleri artan, banyo sonrası artan  kaşıntılar oluyor ve kendisini uyutmuyor. Belki on kez dermatoloji uzmanına gittik ve sadece nemlendiriciler verildi. Şikayetleri geçmiyor. Bu durum bir hastalık mıdır ve bir öneriniz olabilir mi?

Erman Bey,

DERİ KURUDUKÇA KAŞINIR, KAŞIDIKÇA DA KURUR

Yaygın kaşıntılar yaşlılarda sık görülen durumlardır. Gerek yaşa bağlı olarak deri kuruluğunun artması ve gerekse kullanılan çeşitli ilaçlar bu kaşıntıların nedenlerini oluştururlar. Özellikle tansiyon ve yüksek kolesterol için kullanılan ilaçlar, antidepresanlar kaşıntı ve deri kuruluğu yapmaktadırlar. Ayrıca ilaçlara bağlı olarak alerjik kaşıntılar veya safra yollarında tıkanma sonucu şiddeti gittikçe artan kaşıntılar olabilir. Bu şikayetlerin giderilmesi veya en azından azaltılabilmesi için deri nemlendiricilerinin sürekli kullanılması gereklidir. Ayrıca dermatoloğun bir iç hastalıkları uzmanıyla konsültasyon yaparak sebep olabilecek ilaçlarda değişikliğe gidilmesi yararlı olacaktır. İlaca bağlı olan kaşıntılarda ilaçlar kesildikten bir süre sonra kaşıntılar geçmektedir. Bu süre içerisinde de kaşıntı azaltan alerji haplarının yararı olabilir. Su içmek deri kuruluğunun azaltılması ve hücrelerin yenilenebilmesi için yaşlılarda olmazsa olmazlar arasındadır.  Ancak şunu da ihmal etmemek gerekir ki ciddi durumlar da sadece kuru kaşıntıyla kendini gösterebilir. Bu durumda yapılan tahliller soru işaretlerini silecektir.

Sorularınızı instagram/drneslihandolar ve neslihandolar@gmail.com  hesabına gönderebilirsiniz.