uygartaylan@gmail.com
Kapadokya’da bu yıl, ‘Dünyadan Çıkış Yolları’ temasıyla 18-21 Mayıs tarihleri arasında ‘Cappadox’ Festivali üçüncüsü gerçekleşti. Kapadokya’nın büyüleyici coğrafyasında Cappadox ruhunu yaşamak için biz de festivale katıldık.
CAPPADOX İSMİ NEREDEN GELİYOR?
“Güzel Atlar Ülkesi” olarak da bilinen Kapadokya, ismini bölgedeki Kızılırmak’ın bugün Delice Çayı olarak anılan Cappadox kolundan alıyor. 2015’ten bu yana Pozitif’in düzenlediği Cappadox Festivaliyse ismini kendine has geçmişinden, suyun beklenmedik doğasından ve doğurganlığından alıyor. Uç Hisar’a varır varmaz ilk olarak Cappadox Festivalinin akıllı telefon uygulamasını indiriyoruz.
Uygulama; müzik, çağdaş sanat, gastronomi ve açık hava şeklinde çok kolay bir arayüzle katılımcıların kullanımına sunuluyor. Cappadox’un uygulamasında istediğiniz konser yada etkinliği işaretleyip gün boyu gideceğiniz program hakkında bilgilendiriliyorsunuz. Program oldukça şahane; Gün doğumunda konserler, sessizlik terapili doğa yürüyüşleri, taş ve ağaç boyama, ebru atölyeleri, yemek tadımları, yoga ve meditasyon gibi etkinliklerle “Dünyadan çıkış yolları”nı buluyorsunuz.
Festivalin gastronomi ayağında Kapadokya yöresinden taptaze malzemelerle hazırlanmış leziz ikramlar çıkıyor karşımıza. Fotoğraf çeken yemek bloggerlarından fırsat bulup karnımızı doyurduktan sonra ruhumuzu beslemek üzere gün batımıyla birlikte konserlere doğru Perili Ozanlar Vadisine geçiyoruz. Dört günlük festival boyunca Uç Hisar meydanından etkinlik alanlarına ücretsiz servislerle ulaşabiliyorsunuz.
KONSER YAĞMURU
Cappadox Festival’inin en etkileyici konser alanlarından biri Perili Ozanlar Vadisiydi. İlk gün akustik gitarı ve mızıkasıyla modern halk ozanı olarak da görülen Kaan Tangöze sahne aldı. Ardından Bant Mag. ekibi Dj setleriyle ortamın ritmini hızlandırdı. Sonrasında alkışlar Portekizli ikili Dead Combo için koptu. Yağmurun da başlamasıyla çoşan festivalciler ilk günü Büyük Ev Ablukadayla kapattı. İkinci gününde de dinmek bilmeyen yağışlı hava ardı ardına başlayan performanslarla konser yağmuruna dönüştü. Peter Broderick ve Emma Shapplin’in ardından Cappadox’un simgesi haline gelmiş ismi Mercan Dede sahne aldı. Derken Perili Ozanlar Vadisini DJ sahnesinde Cosmic Daddy’nin groovy ritimleriyle hareketlenmeye başladık. Festivalin hit isimlerinden RHYE parçalarını şemsiye altındaki festivalciler için seslendirdi. Geceyi Oceanvs Orientalis ve İlhan Erşahin kapattı. Bu arada unutmamak gerek Perili Ozanlar Vadisinin büyüleyici atmosferi ve sahne alan müzisyenlerin dışında Cappadox’un başka bir yıldızı daha vardı. Akşam olup hava karardığında Cappadox’un peri bacalarına ışıklarla mapping yapıp bizleri adeta hipnotize eden Sadık Avcı.
Üçüncü günü solo performansıyla açan Peter Broderick’in ardından Uçhisar Çiftlik Evi’nin çimlerinde Jehan Barbur’la birlikte şarkılar söyledik. Kubalas, Lars Danielsson ve Yasmine Hamdan’ın canlı performansları izledik. Üçüncü günün gecesini hareketlendiren ilk isim Ah Kosmos oldu. Ardından ana sahnede Acid Pauli yerini aldı. Elektronik müziğin başarılı ismi Acid Pauli açılış parçası olarak Ahmet Kaya“Kum Gibi”yi seçerek hepimize sağ gösterip sol vurdu. Üzerine Kaan Düzarat Cappadox 2017’nin akıllarda kalan parçası Todd Terje editli “Yali Yali”yi çalmaya başlayınca Perili ozanlar vadisinde olanlar oldu ve halaylar çekilmeye başladı.Bu büyüleyici doğanın içinde kendine has festival Cappadox; müzik, çağdaş sanat, gastronomi deneyimleriyle katılımcılarına hem ruhu hem mideyi besleyen bir ziyafet sundu.