Kebapçıların gözü bu uçaklarda

Süleyman şen
suleyman.sen@aksam.com.tr

Kuşadası’nda dalış turizmine hizmet için batırılan, Balıkesir Burhaniye’de ise restoran olarak hizmet vermeye başlayan ‘emekli uçaklardan’ sonra kebapçı ve restoran işletmecilerin gözü Atatürk Havalimanı’ndaki bu hurda uçaklarda.

BİR ZAMANLAR UÇUYORLARDI

Bir zamanlar gökyüzünde vızır vızır uçan ve yüz binlerce yolcuyu bir yerden başka yere uçuran bu uçaklar kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra dinlenmeye çekildi. Atatürk Havalimanı’nın kuytu bir köşesinde yıllardır bekleyen emektar uçaklar, ya tencere-tava, ya restoran ya da benzeri amaçlarla kullanılmak üzere girişimcilerin yakın markajı altında. Çoğu icralık olan ve üzerlerinde hukuki ihtilaf bulunan bu uçakların durumunu çözebilmek için Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) yıllardır emek harcıyor. Gereksiz yere park yeri işgal eden hurda uçaklar, son olarak eskiden askeri alan olarak kullanılan fakat artık sivile devredilen ‘Y’ apronu olarak adlandırılan bölgenin hemen yanına çekildi. 

YA TENCERE OLACAK YA RESTORAN

Görüntü kirliliği yaratan bu eski ve kullanılamayan uçaklar için DHMİ girişimlerini sürdürüyor. AKŞAM’a bilgi veren DHMİ yetkilileri, “Bunların çoğu icralık. Avukatlarımıza uçakların satışını yapmak için talimat verdik. Onlar da girişimde bulundular. İnşallah önümüzdeki birkaç ay içinde konu çözülür ve artık uçma vasfını yitiren bu uçaklar satılır. Alüminyum sanayinde mi değerlendirirler, yoksa restoran ve kafe olarak mı kullanılırlar orasını bilemiyoruz” dediler. 

BİRİ BATIRILDI DİĞERİ RESTORAN OLDU

Geçtiğimiz günlerde Airbus A300 tipi uçak, dalış turizmini geliştirmek amacıyla Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuşadası’nda batırılmıştı. Airbus A300 tipi uçağa ilk dalışı Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Derya Can gerçekleştirmişti. Aynı gün Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde uçuş ömrünü tamamlayan Airbus A340 tipi bir uçak restoran ve düğün salonu olarak hizmete girdi. ‘Airbus Restaurant Cafe' adıyla hizmete başlayan tesisin işletmecisi Ali Akbulut, “Hayallerim gerçek oldu. “ derken, açılışa katılan Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, “Turistlerin bölgemize gelmeleri için dikkat çekecek işletmelere gereksinim var. Uzun yıllar havayolunda uçuş yapmış Airbus A340 tipi yolcu uçağı, hem restoran olarak, hem toplantılar, hem de nişan ve düğün gibi organizasyonlarda hizmet verecek” dedi.