Kaybolan 10 meslek

Geçmişte günlük hayatımızı kolaylaştıran ve birçok ihtiyacımızı karşılayan esnaf ve zanaatkârlar günlük hayatı kolaylaştırır, birçok ihtiyacı karşılarlardı. Günümüzde pek çoğunun ismini hatırlamadığımız, kaybolmaya yüz tutan 10 mesleği derledik.   

DEMİRCİ

Günümüzdeki gibi fabrikaların henüz üretime geçmediği dönemlerde birçok eşya ve alet insan eliyle demirden yapılırdı. Demirci, demiri dükkânında döğer, şekil verirdi. Yorucu ve ağır bir meslekti. Bütün kuvvetini harcayarak, ateş karşısında, kömür ve demir tozlarının içinde çalışılırdı. Demirin ağır balyozla dövülmesi için sağlam vücut gerekirdi.

SÜPÜRGECİ 

Eskiden kadınlar sadece evlerini değil, kapı önlerini de süpürürlerdi. Hemen her gün ev temizliğinden sonra kapı önlerine su serpilir, toz kaldırmadan yerler süpürülürdü. Elektrikli süpürgenin gazabına uğrayan süpürgeciler, zamanın ev ekonomisine büyük katkı sağlardı.

BEKÇİ

Bekçiler daha çok ayaklı gazete görevi görüyorlardı. Geceleri sokaklarda dolaşıp güvenliği sağlar, hükümetin verdiği kararları halka bildirir, yangınları haber verir, mahallenin ölüm ve doğum haberlerini duyururlardı.   

Yoğurtçu

Omuzlara asılan ağaç askının iki kefesine konulan geniş tepsilerde, kiloyla satılırdı yoğurt. Yoğurtçular ellerindeki çanı çalarak mahalleleri dolaşır tiz bir sesle "Yoğurtçuuuu geldi" diyerek geldiklerini mahalleye haber verirlerdi. Mahallenin kadınları yoğurtçunun geleceği saati bilir ellerinde tencerelerle beklerlerdi kapı önlerinde.  

DEĞİRMENCİ
Değirmen, tahılları öğütmeye yarayan araçlardan biridir. Değirmenci de bu öğütme işlemini yapan esnafa verilen bir isimdi. Geçmişte günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıydı. Günümüzde meslek olarak hatırlanmasa da köy ve kasabalarda ayakta kalan değirmenler günümüzde turistik bir konuma kavuşmuştur.

ODUNCU 
Eskiden en temel ihtiyaçlarımızda birini karşılayan kişilerdi oduncular. Genellikle orman köylerinde yaşar, kasabaya ya da şehre yazdan istifledikleri odunları pazarlamak için inerlerdi. Fakat odunculuk, doğal gazın gelmesiyle kaybolmaya yüz tutan meslekler arasına katıldı.

DONDURMACI 
Hâlâ bugün bazı köylerde tek tük de olsa seyyar gezen dondurmacılar, geçmişte yaz aylarının olmazsa olmazıydı. Sıcakların gelmesiyle dondurmacılar meydanlara çıkardı. Kaymaklı dondurma vazgeçilmezdi.

RENÇBER 
Eski zamanlarda çiftçiler için kullanılan rençberlik, şehirleşmeyle ‘ırgat’, ‘amele’ diye de telaffuz ediliyor. Bugün bağ bakımı, bahçe kazımı, taş ve toprak taşıma işleri yapanlar geçmiş zamanın rençberleriydi.

SEPET HAMALI
Taşınabilir yükleri, omuzda veya sırtta bir sepet içinde ücret karşılığında taşıyan kişilerdi. Şehir içinde yükleme, taşıma ve boşaltma işleri hamalların görevleriydi. Meslek çoğu kez babadan oğula geçerdi. Pazarlarda sebze ve meyveleri yüklenirdi.

BİLEYCİ
Bıçak ve benzeri şeyleri çarka tutup bileyen esnaf genellikle seyyardı. Mahalle mahalle gezer demirden ne kadar eşya varsa bileylerdi. Demirden yapılmış ev aletleri o dönemler çok değerli eşyalardı. Bileycinin mahalleye gelişi kısa sürede duyulur, ev ahalisi her türlü kesici ya da yarıcı aleti sık aralıklarla bileyletirdi.