Kaşıntınızın nedeni stres olabilir mi?

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Sayın Dr Neslihan Dolar,

HER AKŞAM KAŞINIYORUM

Özellikle akşam olunca artan kaşıntım var. Kaşıntı öyle rahatsız ediyor ki yırtarcasına kaşınıyorum ve yaralar oluşuyor vücudumda. Özelikle saçımın arkası, ensem kaşınıyor ve kaşındıkça kepek kepek döküntüler oluyor. Bir de sırtımı kaşımaktan koyu kahverengi lekeler oluştu. Bu kaşıntıdan nasıl kurtulabilirim?

Sevgili Mehmet Bey,

STRES EGZEMASI

Deri kişinin iç ve dış ortamları arasında bir sınır oluşturan, duygularımızın ve reaksiyonlarımızın yansımasında önemli rolü olan bir organdır. Dermatolojik hastalıkların yaklaşık yüzde 40 kadarında eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülür. Strese bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları arasında en sık görüleni stres ekzemasıdır. Ekzema derinin çeşitli iç ve dış faktörlere bağlı, iltihabi cevabı olarak ortaya çıkan  klinik tabloların genel ismidir ve hastaların çoğunda ortak klinik özellikler gösterirler. Stres ekzeması son derece yaygındır.  Bu hastalık başlangıçta görünür herhangi bir bulgu olmaksızın kişinin kaşıntı duyması ve sürekli kaşıntı ve sürtünme sonucu ortaya çıkan belirtilerle karakterizedir. Hastalık, obsesif kişilik yapısına sahip takıtılı, mükemmeliyetçi kişilerde ve alerjiye yatkınlığı olan bireylerde daha sık görülür. Stres ekzeması günümüz ortamında yaşanan psikolojik stresler, iş yoğunluğu, işsizlik, kaygı endişe gibi durumların yansıması, kişinin vücudunun dile gelmesidir. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle birlikte en sık saçlı deri ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki deride ve bacaklarda ortaya çıkar. Özellikle kullanılan elin ulaşabildiği deri alanlarında akşamları artan kaşıntıyla kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de tutabilir ve dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir. Kaşınan bölgelerde kızarıklık, kepeklenme ve deride kösele benzeri kalınlaşma ve pul pul dökülmeler ve kabuklu yaralar ortaya çıkar. Ekzema ilerlerse bu bölgelerde zamanla sulantı, ağrı, açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır. Yine tedavi edilmeyen durumlarda deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma bazen yıllarca sürebilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da strese neden olur ve olay bir kısır döngüye girer. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Tedavisinde stresi azaltan önlemler başta gelir. Stres egzamasının ilk ve en temel tedavisi kaşıntıyı yok etmek veya kontrol altında tutmaktır. Bunu sağlamak için çeşitli kremler ve losyonlar, ağızdan kullanılan ilaçlar işe yarar. 

Sayın Dr Neslihan Dolar,

NASIRLARIMDAN  KURTULMAK İSTİYORUM

Ayağımın altında nasır var. Yıllardır çekiyorum. Ne kadar rahat ayakkabı da giysem akşama kadar aklım nasırımda işlerime konsantre olamıyorum. Kurtulmak için pediküre gidiyorum ama nafile. Bir de ayak parmak aralarım kaşınıyor ve soyuluyor. Bundan kurtulmanın bir çaresi var mıdır?

Sevgili Murat Bey, 

NASIR ÇOK AĞRILI OLUR

Nasır derinin aşırı basınç ve sürtünmeye maruz kalması sonucu ayak tabanı, el parmakları ve avuç içi gibi bölgelerde ortya çıkar. Derinin kalınlaşarak keratin tabakasını artırarak olağan dışı bu basınç ve sürtünmeden kendini savunmaya almasıdır. Ben bu durumu yosun bağlayan kayalara benzetiyorum. Sürekli su çarpan kayalar nasıl zamanla yosunlanıyorsa derimiz de sürekli travmaya maruz kalınca keratin tabakasını kalınlaştırarak kendini korumaya geçiyor. Dalgalar durulup suyun kayaya çarpması durup kaya kuruyunca yosunlar da dökülür işte travma kesildikten bir süre sonra deri tekrar travmaya maruz kalmayacağından emin olunca nasırlar da  geriler. Dar ve sıkı ayakkabılar, düz tabanlık, ayağın ağırlık merkezinin değişmesne sebep olan ortopedik bozukluklar nasır oluşumunu kolaylaştırır. Artık medikal ayak bakım ve tedavi merkezleri pek çok klinikte hizmet veren podoloji birimleri olarak yer alır. Dermatologlar kontrolünde uygulanacak tedaviler böyle bir merkezde yapılmalıdır. Kuaförlerde yapılan nasır temizliği travmayı artıracağından önce kayboluyormuş gibi görünen nasırınız zamanla daha köklü tekrarlayacaktır. Nasır sökücü ve yumuşatıcı bazı ilaçlar, radyofrekans veya bazı lazer sistemleriyle yapılan tedaviler, düzenli medikal ayak bakımları sorunun kaynağına inilerek yapılan kalıcı yöntemlerdir. Parmak aralarındaki kaşıntı da steril olmayan ortamlarda yapılan pedikürler sonucu bulaşan mantar enfeksiyonudur. Enfeksiyon ayak parmak aralarından başlayıp ayak altına ve tırnaklara yayılır,tırnak kalınlaşması, renk değişikliği ve dökülmeye neden olur. Bu durum 3-6 ay süren ilaç ve lazer tedavileriyle geriler. O nedenle dermatolog doktorlar kontrolünde uygulanan işlemlerle mümkündür.