Kalp hastalıklarını davet etmeyin

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Ülkemizde ölüm sebeplerinin neredeyse yüzde 50’si kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Peki, kendimizi ve sevdiklerimizi bu hastalıklardan nasıl koruyabiliriz? İşte yanıtları… 

KİMLERİ TEHDİT EDİYOR?

Kilosu yaşına ve boyuna göre fazla olan (obez), bel bölgesi yağlı olan, spor yapmayan, sigara içen, aşırı alkol tüketen, ailesinde (birinci derece) kalp hastası ve kan yağları yüksek olan kişi kalp hastalıklarına koşar adımlarla ilerliyor. 

Kalp hastalıkları sadece genetik faktörlere bağlı değildir. Bununla birlikte pek çok unsur bu hastalıklara yakalanmanıza sebep olur. Stres, depresyon, gelecek kaygısı… Araştırmalar, 20-64 yaş arası vasıfsız mesleklere sahip olanların, profesyonel meslek sahiplerine oranla kalp krizinden ölme riskinin 3 kat fazla olduğunu gösteriyor. Kadınlara oranla erkekler daha çok sayıda ve daha erken yaşta bu hastalıklara yakalanıyor. Yaş ilerledikçe de bu risk daha da katlanıyor. 

PASİF İÇİCİLER DE ETKİLENİYOR

Dünyada 1 milyardan fazla insan sigara içiyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 35 seviyelerinde yani her 3 yetişkinden biri sigara içiyor. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı sadece içenleri değil, çevresindekileri de tehdit ediyor. Biz bunlara “pasif içici” diyoruz. Hareketsiz yaşam da kalp sağlığını tehdit ediyor. Günde 30 dakika hareket edenlerde kalp hastalıklarından ölüm, hareketsiz kişilere göre 3 kat daha az görülüyor. Ayrıca fiziksel aktivite kilonuzu kontrol etmenizde, kan yağlarını düzenlemede, kan şekerini ve tansiyonu dengelemede önemli role sahip. 

EN BÜYÜK RİSK OBEZİTE

Aşırı tuzlu ve yağlı yemek, hayvansal kaynaklı gıdaları sık ve çok tüketmek, sebze ve meyveyi az yemek kalp hastalıklarına sürükleyen önemli beslenme hataları. Bu davranışlar hem kilonuzu arttırır hem tansiyonunuzu hem de 

kan şekerinizi yükseltir. 2010’daki Türkiye Beslenme Araştırması’na göre erkeklerin yüzde 60’ı şişmanken bunun 
yüzde 20’si obezdir. Şişman kadın oranı yüzde 70 iken, bunun yüzde 40’ı obez. Diyabet ve yüksek tansiyon da kalp hastalıklarına yakalanma oranını artırıyor.

KALP KORUYAN DİYET REÇETESİ

- Sağlıklı ve dengeli beslenin. 

- Kırmızı et tüketimini azaltın. (Haftada 1)

- Sebze ve salata tüketin (Günde 2-3)

- Düzenli su için (Günde 2-3 lt)

- Aşırı tuz tüketmeyin (Günde 1-3gr)

- Hareket edin (Günde 30 dakika)

- Tansiyonunuza bakın (2-3 ayda 1-2)

- Şekerinizi ölçtürün (Yılda 1-2)

- Doktor kontrolüne gidin (Yılda 1)

- İlaçlarınız varsa düzenli alın 

- Sigara kullanmayın

- Alkol alımınızı azaltın