'Kadınsan kendine dikkat edeceksin canım'

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Sevilen oyuncu Ahu Türkpençe’nin kaleme aldığı ilk oyun olan Patates, Türkiye’deki “kadın” algısına edecek lafları olan 60 dakikalık eğlenceli bir komedi. Patates, yeni boşanmış bir erkek ve bir kadının hikayesi. Kadının aldatıldığı ve muhtemelen kocasını da hala sevdiği için mağdur, erkeğin ise yeni bir ilişkiye çoktan yelken açtığı için mahcup olduğunu hemen anlıyoruz. Aslında satır aralarından onun da kadını hala sevdiğine inanıyoruz ama kadın evlendikten sonra “salmış” kendini. O nedenle de başına gelenlere şaşırmamalı.

ALDATILMASI NORMAL

Ahu Türkpençe, kaleme aldığı ve Orçun İyinemli ile başrolleri paylaştığı oyunda prototipleştirilen kadın algısına değiniyor. Erkeğin her daim kaçabilir, kadının ise onu tutmakla yükümlü olduğu fikriyle yetişen ve bu döngüyü kıramayan bir kültürde yaşıyoruz malum. İşte Patates’teki kadın da kendini salıp, erkeğin beğenmediği ölçülere gelince “aldatılması normal” kategorisine giriyor. Boşanmanın 1 yıl ardından görüştüklerinde kadındaki fiziksel değişimin de etkisiyle-hazır eski günleri de özlemiş olan- adam onu tekrar kazanma çabasına giriyor. Elbette bu noktada her şey bu denli yüzeysel mi sorusu akıllara gelebilir ama birçok ilişkide kadının duruşundan ziyade, görünüşünün daha ön planda olduğu yalan değil. Patates’teki kadın ise kendisine yapılanları bu kadar çabuk unutmayacak elbette…

"NOT VEREN" ERKEKLER

Patates tatlı bir durum komedisi; erkeğin de kadının da düştüğü halleri izlemek gerçekten eğlenceli. Tabii izlerken kadına dayatılan zorunluluklara sinir olmak da işten değil. Sadece Türkiye’de değil dünyada da “öncelikle güzel ve bakımlı” olmaları gerektiği kendilerine dayatılan kadınların, “nasıl göründüklerinin önemi olmayan” erkekler tarafından derecelendirildiği bu sistem acilen son bulsun diyen bir metin Patates. Türkpençe, kadına nasıl görünmesi gerektiğini söyleyenlere güzel bir cevap vermiş yazdığı metinle.

SAHNEDE UYUMLULAR

Ahu Türkpençe, Orçun İyinemli ile sahnede uyumlu bir ikili olmuş. İkisi de bir saatlik komediyi iyi taşıyorlar. Türkpençe’nin kostümleri ise son derece iyi tasarlanmış. Patates, İstanbul’da pek çok salonda izlenebilir. 24 Mart’ta Torium Sahne’de, 9 Nisan’da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde izleyebilirsiniz.