Kadın basketbolunun yükselen yolculuğu

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Yapılan araştırmalara göre artık basketbol salonları daha çok doluyor ve kadın basketbolculara destek daha çok gösteriliyor. Geçen hafta Mardin’de gerçekleşen PTT Kadınlar Türkiye Kupası finalinde de bunu tribünlerde kadın basketbolculara verilen destekle bizzat görmüş olduk. Bu vesileyle Türkiye’deki kadın basketbolunu detaylıca inceledik.

Türkiye’de kadın basketbolunda bir yükseliş var… Kulüp branşlarında olsun, takım sporları olsun, tam bir yükseliş süreci yaşanıyor... 2011 yılında da milli takımlar düzeyinde A Milli Kadın Basketbol Takımı’mızın Avrupa ikinciliğinden sonra 2014 yılında Galatasaray Kadın Basketbol Takımı’nın Avrupa şampiyonluğu derken Türkiye’de kadın basketboluna yönelik ilgide de bir artış oldu. 

YARIM ASIRLIK LİG TARİHİ

İlk olarak Türkiye’de Kadın Basketbolu 1950’li yılların sonlarında, öncelikle İstanbul ve Ankara’da bulunan kız liseleri, daha sonra ise yüksekokullarında başladı. Bu faaliyetler yine okul tabanlı kulüplerin bünyesinde organize oldu ve bu kulüpler tarafından kurulan kadın takımları arasında önce mahalli daha sonra ise ülke genelinde şampiyonalar düzenlenmeye başladı. Aslında basketbol kadınlarda işte tam da böyle başladı. Daha sonra 1959 yılında Kadınlar Türkiye Şampiyonası’nın ilk mücadelesi gerçekleşti. Bu turnuvaya Gazi Eğitim Enstitüsü, İÜSBK ve ODTÜ gibi okul tabanlı kulüp takımların katılımıyla gerçekleşti. Ve sonunda da Türkiye Şampiyonası’nın ilk şampiyonu ise rakiplerini tek tek yenerek ismini tarihe yazdıran Gazi Eğitim Enstitüsü Kadın Basketbol Takımı oldu. 59 yıllık bu süreçte şampiyonanın içeriği birçok kez değişti fakat son olarak 14 takımlı bir lig haline dönüştürülerek günümüz konseptini yer aldı. 

AVRUPA’NIN EN GÜÇLÜ KULÜPLERİ OLDUK

Kadın sporcularımız kulüpler bazındaysa son 10 yılda Avrupa’da büyük bir atılım gerçekleştirdi. Galatasaray’ın 2014 yılında Avrupa’da Fenerbahçe ile final oynayarak elde ettiği başarı ülkede günlerce konuşuldu. Sadece Fenerbahçe ve Galatasaray değil bunun yanında Avrupa’da gösterdikleri performanslarla Abdullah Gül Üniversitesi ve son zamanlarda aldıkları başarılarla Avrupa’ya korku salan Yakın Doğu Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı’nın performansları Avrupa’nın sayılı kulüpleri haline gelmesine olanak sağladı. Bunun sonucundaysa Türkiye Kadınlar Basketbol Süper Ligi ise Avrupa’nın en güçlü liglerinden biri haline dönüştü.  

AMACIMIZ KADINLARIN BAŞARILI OLMASI

TBF Kadın Liglerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Bahar Akgün: Kadın basketbol milli takımızda yer alan bir oyuncu olarak ben kadın basketbolundaki mucizevi gelişmenin en yakın takipçisiyim. Bugün A Milli Kadın Basketbol Takımı’mız Türkiye’de takım sporlarında en başarılı branştır. Bu yıl da kupalara adayız.

TBF A Milli Kadın Basketbol Takımı Menajeri Zeynepgül Ene: TBF olarak üst seviyede yaşanan bu başarıların devamında, kadın basketbolunu ülkeye yaymak ve sevdirmek, kız çocuklarının basketbola daha fazla katılımını sağlamak ve kadın basketbolunun gelişimini sürdürmek için projeler gerçekleştireceğiz.

MİLLİ TAKIM’DAN TARİHİ BAŞARILAR

Sadece kulüp bazında gelişme yaşamadık. Elbette bunun neticesinde milli takım olarak da bir hayli uzun bir maratondan geçtik. Peki, nasıl mı? İlk Kadın Milli Takımımız ilk maçını 12 Eylül 1964 yılında Münih’te Batı Almanya’ya karşı oynadı ve bu ilk maçı olmasına rağmen 43-48 skorla mağlup oldu. Ve yıllar sonra kadınlarımız 41 yıl sonra yani 2005’te Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda ilk kez yer almayı başardı. Ve bu yıldan sonra A Milli Kadın Basketbol Takımı’mız bu zamana kadar fire vermeden tüm Avrupa şampiyonalarına katılma hakkını elde etti. 2011’de Polonya’da düzenlenen 33. Avrupa Şampiyonası ise kadın basketbol tarihi için bir başka önemli kilometre taşı oldu. O da şu ki;  A Milli Kadın Basketbol Takımı’mız Avrupa ikincisi oldu. Bu başarının tesadüf olmadığını kanıtlamak isteyen milli takım 2012’de de ilk kez olimpiyatlara katılım elde etti. Burada da olimpiyat beşincisi olan kadınlarımız bu zamana kadar tüm organizasyonlarda başarılı bir performans sergiledi ve sergilemeye de devam ediyor.