Joseph K: Yarını belli olmayanların çağında…

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Mert Fırat, Muzaffer Yıldırım, Koray Candemir, Didem Balçın ve Harun Tekin’in bir araya gelerek Batı Ataşehir’de açtıkları DasDas Sahne çok amaçlı bir sahne olarak tasarlandı. Bu ay başı açılan DasDas’ın sahnelediği ilk oyun Joseph K.

Joseph K, iyi bir kariyere sahip, hayatında pek çok şey yolunda giden 30 yaşında genç bir adamdır ve bir gün uyandığında kendini tutuklu bulur. Yani artık kendisinin neden olduğunu bile bilmediği bir “davası” vardır. Franz Kafka’nın Dava’sının direkt bir uyarlaması değil, 21’inci yüzyıl versiyonu olan Joseph K’yı genç İngiliz yazar Tom Basden kaleme almış, Türkçe’ye İlksen Başarır kazandırmış. 


ABSÜRT DEĞİL GERÇEĞE YAKIN

Joseph K, kendisine hiçbir neden olmadan yöneltilmiş suçlamayla önce o kadar da ilgilenmez, ama işler onun zannettiğinden daha ciddidir ve kendisine tebliğ edilen suçu değil tutukluluk halidir. Eskiden olsa mantık sınırlarını zorladığı için absürt olarak konumlayabileceğimiz oyun artık o kadar da absürt değil. Mümkün görmediğimiz pek çok şeyin önce uzağımızdakilerin sonra yakınımızdakilerin ve sonra da kendi başımıza geldiği o kadar çok örnekle baş başayız ki oyunu izlerken attığımız her kahkahada güldüklerimizin ne kadar gerçek olabileceğinin farkındayız.

DİNAMİK PERFORMANSLAR

Oyun boyunca birden fazla karaktere hayat veren oyuncular Didem Balçın, Onur Dilber ve Özgün Aydın’ın başarılı performansları ve elbette Mert Fırat’ın nefis Joseph K yorumu ufak bir tempo sorunu yaşayan oyunu canlandırmayı başarıyor. Fırat’ın Joseph K’sı oyunun gerektirdiği ölçüde komik, şaşkın ve panik. Kendi adıma oyunla ilgili tek sorunumun; problemleri işaret etmede tercih ettiği fazlaca “açık” yol olduğunu söyleyebilirim. Şahsen ben mesajları açıkça değil de alt metinlerde hissetmeyi tercih edenlerdenim.

DASDAS’I TAKİPTE KALIN

Yaklaşık 100 dakika süren oyunda bazı tekrarlar ve uzun sahnelerden bazı bölümler atılırsa şayet ortaya çok daha dinamik bir oyun çıkacaktır. Elbette Joseph K bu haliyle de gayet komik, rejisi son derece dinamik ve tüm oyuncuları izlemek ayrı keyif. Ayrıca oyunu İngiliz oyunu olmaktan çıkarıp son derece Türkleştiren ve metne yabancılaştırmayan DasDas ekibini de tebrik etmek gerekiyor. Oyunun kullanışlı ve seyri kolaylaştıran dekoru da son derece pratik. Bugünün dünyasında yapmadıklarımızın da bir bedeli olduğunu hatırlatan oyunu mutlaka izleyin… Bundan böyle pek çok konser, oyun ve etkinliğe ev sahipliği yapacak olan DasDas’ın programını takipte kalın.