İsviçre’nin kartpostal şehri Cenevre

Abdurrahman Cüneyd Fidancı
acuneyd@gmail.com

Sonbaharın bütün güzelliklerinin tadına varacağınız, her şehri görülmesi gereken bir ülke İsviçre… Alpler, İsviçre Platosu ve Jura Dağları arasında yer alan küçük bir ülke olsa da,  Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi kuruluşların merkezleri, Birleşmiş Milletlerin dört ana merkezinden en büyük ikincisi İsviçre’nin Cenevre şehrinde ve ülke bu nedenle birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapıyor. Bern, Zürih, Lozan ve Basel gibi önemli şehirleri vardır ama İsviçre’nin adeta bir kartpostalı andıran şehri Cenevre ilk andan itibaren sizi büyüler. Yeşil alanlara, geniş meydanlara, muntazam yapılara ve doğanın tüm güzelliklerinin sergilendiği muhteşem manzaralara sahip, sakin bir kenttir. Özellikle bu mevsimde, nehir ve göl kenarındaki ağaçların sararan yapraklarıyla sonbaharın bütün güzelliklerini sunar. Dünyanın en büyük göllerinden olan Leman Gölü de şehrin cazibesini artırır. Tarih kokan şehir Avrupa’nın gizli merkezidir. Adını kıyısında bulunduğu Cenevre Gölü’nden alan kent İsviçre’nin en kozmopolit şehirlerinden biridir. Nüfusunun yaklaşık yüzde 44’ünü yabancılar oluşturur. Finans, pazarlama ve üretim sektörlerinin önemli global şirketlerinin Avrupa merkez ofislerini barındıran Cenevre’de adım başı bir bankaya rastlarsınız. Nehir kenarında ve sokaklarında rahatça vakit geçirebileceğiniz Cenevre, aynı zamanda Almanya, Fransa ve İtalya ile sınır komşusu olması dolayısıyla jeopolitik konumuyla da ön plandadır. Biz de yaklaşık 3,5 saatlik bir uçuşun     ardından başladığımız Cenevre gezisinden unutulmaz kareler ve hatıralarla döndük. 

ESKİ ŞEHİR (LE GRUYERE)
Cenevre’nin mutlaka görülmesi gereken bölgesi. Çok iyi korunmuş, eski bir Orta Çağ kasabası ve en güzel peynirler için en iyi adres diyebiliriz. Ufak bir kilisesi, bir şatosu ve bir meydanı var. Eski Şehir’de yer alan St.Pierre Katedrali yaklaşık 860 yaşında.  Yanında bulunan kulelerle Cenevre’yi 360 derece görebilirsiniz.
JET D’EAU (FISKİYE)
Cenevre’nin adeta modern simgelerinden biri haline gelen Jet d’Eau yani fıskiye 140 metre yukarıya püskürtebilen, şehrin her yerinden izlenebilen ve en dikkaç çekici yapıları arasında yer alıyor. 
PATEK&PHILIPPE SAAT MÜZESİ
İhtişamı karşısında büyüleneceğiniz bir müze. Saat yapımının doğum yeri olan Cenevre’de geçmişten günümüze yapılmış mükemmel saatlerin yanı sıra, tarihteki önemli insanlar için yapılmış saatleri de bu müzede görebilirsiniz.
REFORM ANITI VE MÜZESİ
Tamamen taştan yapılmış bu anıt ise Cenevre Üniversitesi’nde yer alıyor ve Avrupa tarihinde önemli yer alan reformcuların tasvir edildiği anıtta 4 büyük insan karakterize ediliyor. 2007’de Avrupa Müze Ödülü’nü alan Reform Müzesi 1536 yılında insanların reformu onaylamak için oy verdiklere yerde bulunuyor ve reform zamanı kaydedilen belgeler, yazışmalar ve anlaşmalar yer alıyor.
ULUSLARARASI KIZIL HAÇ MÜZESİ
Cenevre’yi ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken bir müze. Kızıl Haç’ın kuruluşundan bu yana yaptıkları her şey yer alıyor. Yine, Birleşmiş Milletler binası da görmeden dönülmemesi gerekir.
KIRIK SANDALYE
Mayınların verdiği zarara dikkat çekmek amacıyla yapılan bu devasa anıt, 3 ayaklı, 5,5 ton ağırlığında, 12 metre boyunda ve tamamen tahtadan…
İNGİLİZ BAHÇESİ (JARDIN ANGLAIS)
Mevsimine göre değiştirilen çiçeklerden yapılmış çok güzel bir saatin bulunduğu bahçede, 6 binin üzerinde çiçek bulunuyor.

DİKKATİMİ ÇEKENLER
l Cenevre adeta tablo gibi. Muntazam bir trafiğe sahip. Korna sesi duyamazsınız.
l Şehir merkezinin neredeyse tamamı tarihi yapılarla dolu ve binalar genelde aynı yükseklikte. 
l Caddeler ve sokaklar tertemiz.
l İnsana saygı üst düzeyde.
l Dilenci yok denecek kadar az.
l 180 ülkeden insan yaşıyor.
l Finans merkezi, adım başı bir bankaya rastlıyorsunuz.
l Avrupa’nın en yüksek tepesi Mont Blanc ünlü bir dolma kalem markasının da adı.
l Pahalı bir şehir. 
l İyi bir tren ağına sahip. Güneş enerjisiyle çalışıyorlar ve hızlılar.
l Önerim Leman Gölü manzaralı bir otel seçimi. 
l Ünlü otomobil fuarına ev sahipliği yapan Cenevre sosyetenin de uğrak merkezi.
l Cenevre, İsviçre’nin gastronomi merkezi. Dünyanın her ülkesinden lezzet görmek mümkün.
l Dünyanın en büyük peynir üreticileri arasında geliyor ve muhteşem peynir çeşitleri var. 
l Mutlaka vapur sefası yapmalısınız. Son durak Yvoire’de el yapımı süs eşyaları satan onlarca dükkândan birine uğramalısınız.
l Cenevre’den hediyelik eşya olarak saat ve çikolatanın yanı sıra ünlü çakılarından da alınabilir.