İster iç ister ye, sağlık için sofrandan eksik etme

SEREN AKSÜS
seren.aksus@diyetaktif.com

Ülkemizin en önemli değerlerinden biri yoğurt… Hem besin değeri hem ulaşılabilir olması hem de çok fazla kullanım alanı oluşu bu besini bizim için vazgeçilmez kılıyor. Peki, bu faydalı besini ne zaman ve nasıl tüketmeliyiz?

l Kalsiyumda var, proteinde. Bir taşla 2 kuş deyiminin tam karşılığı yoğurt… Hem çok iyi bir protein kaynağı hem de kalsiyum… 
l Tadı çok güzel… Bu yüzden çocukların da çok rahat tercih edebildiği harika bir seçenek… Yaşlılar, kadınlar, erkekler rahatlıkla tüketebilir. 
l Kalsiyum Deposu... Kemik gelişimi sürdüğü dönemde de (0-18 yaş), sonrasında büyüme durunca (18-40 yaş), kemik erimesinin başladığı 
(40 ve sonrası) dönemde vücudun kalsiyum ihtiyacının doğal yollardan karşılanabileceği en iyi kaynaklardan birisi yoğurttur.
l Yağlı olanları nadiren tüketin. Yoğurdun yağı, hayvansal kaynaklı yağdır. Bu da riski olanlarda kan kolesterol düzeyini yükseltebilir. Bu şahane gıdayı alırken mümkün olduğunca, kaymaksız, yağı azaltılmış veya yağsız seçeneklerini 
tercih etmeniz yerinde olacaktır. 
l Her mevsim rahatlıkla tüketebileceğiniz bu besini, dilerseniz sulandırarak ayran şeklinde, dilerseniz cacık olarak yaz/kış tüketebilirsiniz. Böylece hem mineral, hem protein hem su ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. 

Ne kadar yoğurt yiyelim?

l Bu nadide besini tuz ekmeden tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.
l Ne kadar yoğurt yiyelim. Rahatlıkla her gün yiyebilirsiniz. Günde 2-3 kez, her defasında bir su bardağı kadar, toplamda en fazla 500 gram gibi yoğurt tüketebilirsiniz. 
l Gün içerisinde sık kullanılabileceğiniz (2-3 kez) bu ürünü, çeşitlendirmek çok daha iyi olacaktır. Bunun için meyve ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 100-150 gram (bir su bardağı) yoğurda, 50 gram meyve (1/2 elma) ekleyebilirsiniz.  
Tarçınla ayrı güzel naneyle başka…
Aroma veren besinler; baharatlar, her zaman iştahı dengelemeye yardımcıdır. Tarçın kan şekerini dengeleyerek, porsiyon kontrolü yapmanıza yardım eder. Mide ve barsak rahatsızlığı olanlar nane veya fesleğen tercih edebilir. Böylece yağı azaltılmış yoğurdun tadı daha da güzelleşir.
l Yoğurt dâhil, açıkta satılan hiçbir ürünün üretim, paketleme, taşınma koşullarından emin olamazsınız. Bu yüzden zehirlenme riskiniz artar. Mutlaka bilinen markaların, soğuk zincir bozulmadan taşınan, kapalı paket ürünlerini tercih edin.
l Özellikle gece yatmadan 1-2 saat önce alınacak son ara öğünü yoğurt olarak tercih etmeniz, uyku süresince kan şekerinizin düşmesini engeller. Gece kalkıp yeme sıkıntısı olanlar için iyi bir çözümdür. 
l Son yıllarda, 2. beyin olarak adlandırılan bağırsaklardaki bakteri türüne en yakın gıda olan yoğurt, ishal gibi bağırsakların çalışmasının bozulduğu durumlarda bile rahatça tüketilebilir. 
l Hazır satılan meyveli yoğurtların ve çocuk ürünlerinin neredeyse tamamı şeker içerir. Hatta bazıları çok yüksek orandadır. Bu yüzden şeker hastaları, kilo kontrolü yapmaya çalışanlar, ishal olanlar bu türde yoğurtları tüketmemelidirler. bu muameleyi hak etmiyor
l Yoğurdu dünyaya armağan eden ülkenin vatandaşı olarak, plastik kapta yoğurt yemek istemiyorum. Tek porsiyonluk da olsa, aile boyu da cam kapta, makul fiyata alabilmek en doğal hakkımız. Bu kadar bariz, bizi dünyaya tanıtabilecek değerimiz yoğurt bu muameleyi hak etmiyor bence… Hem bir diyetisyen hem de bu ülkenin bir vatandaşı olarak, yoğurdu ve yoğurt ürünlerini seviyor, öneriyor, sahip çıkıyorum…