İstanbul’un iki yakası bir araya geliyor!

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Berlin’de ziyaret ettiğimiz Red Bull Music Academy’den İstanbul’da başlayacak festivalin ipuçlarıyla döndük. 26-30 Eylül tarihleri arasında İstanbul’un iki yakası müzik için birleşecek!

Kulaklıklar, mikrofonlar, nota sehpaları, kuyruklu piyanolar, gitar amfileri, kayıt stüdyoları, film gösterimleri, müzik panelleri, antrepolarda düzenlenen techno geceleri ve bir şehir dolusu siyah giyinmiş insan... Geçtiğimiz hafta Red Bull Music Academy’nin 20 yıl önce temellerini attığı Berlin’deydik. İstanbul’da ilk kez düzenlenecek Red Bull Müzik Festivali öncesi akademi ve festivalin Berlin ayağını yakından inceleme fırsatı yakaladık. Festivalin İstanbul etkinlikleriyle ilgili ipuçları aldık. 20 yıldır birbirinden iyi müzisyeni stüdyo ve sahnelerinde ağırlayan Red Bull Music Academy için bir müzik okulundan daha çok müzik ailesi diyebiliriz. Bu aile ilk kez 1998 yılında elektronik müziğin başkenti Berlin’de Detroitli Dj Jeff Mills’in bir antrepoda verdiği dersle hayat bulmuş. Akademi artık her yıl binlerce başvuru arasından enstrümantalist, solist, Dj ve prodüktör ayırt etmeden 60’ı aşkın müzisyeni kabul ediyor. Daha önce Kaan Düzarat, Ah! Kosmos, İskeletor, Seretan ve Ahu gibi isimleri ağırlayan Red Bull Music Academy’ye bu yıl ilk kez Türkiye’den Akkor, Robogeisha ve Loradeniz katılıyor. Haftalar süren eğitim sürecinden sonra akademiye seçilen isimlere Red Bull Müzik’in programladığı gecelerde sahne alma hakkı sağlanıyor. Berlin’de ziyaret ettiğimiz akademinin en etkileyici yanlarından biri de içinde birbirinden güzel kayıt stüdyolarının olduğu Funkhaus (radyoevi) binasıydı. 1956 yılında Eski Doğu Berlin’in fabrika bölgesinde, Spree Nehri’ne bakan Funkhaus; mimar ve akustik uzmanlar tarafından akla gelebilecek her türlü ses kaydı yapabilmek üzere inşa edilmiş. A-ha, Sting, Black Eyed Peas ve Nils Frahm gibi önemli müzisyenlerin de kayıt yapmak için tercih ettiği Funkhaus’ta senfoni orkestraları, korolar, oda ve caz toplulukları, pop müzik ve radyo oyunu kayıtları bile yapılıyor. Biz de Red Bull Music Academy’nin programı kapsamında Funkhaus’un görkemli salonlarında ünlü Dj Nina Kraviz ve Amerikalı şarkıcı Janelle Monae’nin müzik deneyimlerini paylaştıkları panellere katıldık. Funkhaus’un analog ve dijital kayıt cihazlarının bulunduğu stüdyolarını gezdik. Gün yerini geceye bırakıp akademi, Berlin Red Bull Müzik Festivali’ne döndüğündeyse Nina Kraviz, Sevdaliza, Janelle Monae, Pusha T, Tony Allen ve Jeff Mills gibi birbirinden başarılı isimler sahne aldı. Ayrıca Alman elektronik müzik kültürünün önemli parçası techno müziğin efsane isimleri Gudrun Gut, Westbahm ve Mathew Johnson Funkhaus’un antrepo kısmında techno gecesi için Dj kabininin başına geçti. 

Red Bull Müzik Festivali katılımcılarıyla Berlin’de müzik için bir araya gelmek, müzik konuşmak, dans edip müzik için uykusuz kalmaksa işin en güzel kısmıydı.

İstanbul’da 5 güne yayılan festival

Red Bull Müzik Festivali tüm dünyada bu yıl ilk kez düzenleniyor. Festival New York, Los Angeles, Berlin, İstanbul ve Sao Paulo gibi önemli noktaların arasında bulunduğu 16 şehirde gerçekleşiyor. Festivalin İstanbul ayağıysa oldukça heyecan verici. Berlin’in ardından 26-30 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da 5 güne yayılan festival 4 konseptte, 7 ayrı mekânda, 60 sanatçı müzikseverlerle buluşacak. Festival, birbirinden farklı mekânlarda müzik etkinlikleri, film gösterimleri, sergiler ve söyleşiler düzenleyerek sanatseverlere daha önce yaşamadıkları bir festival deneyimi sunmaya hazırlanıyor. 

Doğaçlama Gecesi

Festival, 26 Eylül Çarşamba akşamı Avusturya Başkonsolosluğu’nun bahçesinde usta müzisyen Murat Ertel’in (BaBa ZuLa) küratörlüğünde gerçekleşecek doğaçlama gecesiyle kapılarını açıyor. Her müzisyenin birbiriyle eşleşme şansı yakalayacağı “Round Robin” ismindeki gecede Ah Kosmos!, Cahit Berkay (Moğollar), Dr. Das (Asian Dub Foundation), Gökçe Gürcay (Gevende), Eralp Güven (Islandman), Hans Joachim Irmler (Faust),  Lydia Kavina, Şirin Pancaroğlu, Aybike Çelik Özbey, Okay Temiz, Hakan Vreskala gibi isimlerden oluşan 16 sanatçı doğaçlama performanslarıyla sahne alacak.

Yeşilçam’a canlı film müziği

Festivalin bir diğer dikkat çeken etkinliğiyse Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek. Yeşilçam tarihinin ilgi çeken film akımlarından düşük bütçeli B-movie kült filmleri Süpermen Dönüyor, Yılmayan Şeytan, Tarkan Vikinglere Karşı ve Şeytan filmi 5 gün boyunca seyirciyle buluşacak. 27 Eylül Perşembe akşamı Kadıköy Sineması’nda düzenlenecek Art of B-movies teması kapsamında Gaye Su Akyol ve Bubituzak sahnede Yılmayan Şeytan filmi için canlı bir soundtrack oluşturacak.

İki yaka tek sahne

28 Eylül Cuma günü İstanbul Boğazı’nın ortasında görev yapan feribotlarda bir MC ve bir Beatmaker karşılıklı atışacaklar. Aynı gün Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşecek gecedeyse Türkiye Hip-hop sahnesinin son dönem yıldız ismi Ezhel, İngiltere’nin önde gelen MC’lerinden Little Simz, ve Amerikalı rapçi Zebra Katz sahne alacak.

12 saat kesintisiz müzik

Festivalin en çok merak edilen bir diğer etkinliğiyse 29 Eylül Cumartesi akşamı Beykoz Kundura Fabrikası’nda gerçekleşecek. 20. yaşını kutlayan Red Bull Müzik Academy’ye de selam niteliği taşıyan etkinlik birçok Dj ve prodüktörün performansıyla sabahın ilk ışıklarına dek sürecek. Kundura Fabrikasının Berlin elektronik müzik sahnesine uygun endüstriyel mimarisinde gerçekleşecek gecede katılımcılara 12 saat kesintisiz müzik ve görsel şölen sunulacak. Fabrikanın rave sahnesinde Robogeisha, Seratan, Sassy J, Volvoc, John Talabot, Axel Boman’ın projesi Talaboman ardından sabahın ilk ışıklarına kadar Barış K ve Vladamir Ivkovic B2B performans sergileyecek. Gecenin deneysel sahnesindeyse Pan Daijing, The Bug vd Miss Red, İpek Görgün ve Fennesz ortak performansıyla Dopplereffek sahne alacak. Bence kaçırmayın!