aysun.yildiz@aksam.com.tr
Instagram’da paylaşım yapmadan önce fotoğraflarınızı birçok filtre uygulamasından geçiriyorsanız, paylaşacağınız fotoğrafın altına ne yazmanız gerektiğini saatlerce düşünüyorsanız, takipçi ve beğeni geldikçe mutlu oluyorsanız siz de Instagram bağımlısısınız… Peki, bu bağımlılık nelere yol açıyor hiç düşündünüz mü? Uzman Psikolog Gizem Ünveren, Instagram bağımlılığını ve kurtulmanın yöntemlerini anlattı.
Instagram bağımlılığı; sürekli Stories’ini güncellemesi, aşırı paylaşım yapması, bu yüzden aile ve arkadaş ilişkilerinin zedelenmesi, iş veya okul performansının düşmesi, Instagram’da geçirdiği zamanı azaltmaya çalışmasına rağmen başaramaması olarak tanımlanır.Sosyal medya kullanım oranları ve çeşitleri farklılık gösteriyor. Sosyal medya bazıları için sosyalleşmeden kaçtığı bir ortamken, bazıları içinse topluluklar içinde takdir edilmek için kullanılan bir ortam. Sosyal mecralarda herkes mutlu gibi görünüyor. Herkes mutlu çünkü herkes hem takip ediliyor hem başkalarını takip ediyor. Sosyal medya bireyin gerçek hayatta yapmaktan çekindiği, ayıplanır korkusuyla yapamadığı pek çok şeyi yapma imkânı veriyor…
BUNLARA DİKKAT!
İş saatlerinde bile Facebook'a ya da Instagram'a girmeden edemiyorsanız, telefonunuz sinyalsizken ya da elinizin altında değilken endişeleniyorsanız yardıma ihtiyacınız var demektir. Yani, bağımlılık ileri düzeyde ve kontrol altına alınamayacak boyuttaysa mutlaka profesyonel bir destek alınmalıdır.
NASIL KURTULURUZ?
- Kişi kendisiyle ilgili farklı ilgi alanlarını geliştirebilir. İnternet üzerinde geçirilen zamanın bir kısmını yeni yetenekleri keşfedilmesi üzerine harcamalı.
- Her birimizin özel bir yeteneği olmayabilir. Ancak hepimizin mutlaka ilgi duyduğu, uğraşmaktan zevk alabileceği bir faaliyet alanı mutlaka vardır. Hobi edinmek isteyenlerin aklına ilk anda bir şey gelmeyebilir ama biraz çabayla herkes kendine bir hobi bulabili.
- Sanal ilişkiler yerine, gerçek ilişkiler kurulmalı. Bugün arkadaşlıklar bile neredeyse sosyal ağlar üzerinden yaşanıyor. Yüz yüze etkileşimin yerini sanal araçların almamasına dikkat edilmeli.
- Eklediğiniz kişiler sizinle ve özel yaşantınızla ilgili detaylı bilgi sahibi olmamalı. Özellikle aile hayatınızla ilgili paylaşımlar kısıtlanabilir. Paylaşmak güzeldir ancak sosyal medyada çok özel paylaşımlardan kaçınmalı.
- Sosyal medya takibini azaltmak için uygulamaların bildirimleri sessiz moda alınmalı.
- Sosyal medya ağlarının kullanımına limit konulmalı. İçlerinden kişinin de fayda sağlayacağı ağ tercih edilmeli.
- Ev ve iş yerindeki sınırsız bağlantılar kısıtlanmalı.
- Gün boyunca sosyal medyaya ayrılan vakit belirlenmeli. Günde 30 dakikayı geçmemesine özen gösterilmeli.
- Sosyal medya hesaplarının ziyaretiyle ilgili kişi kendini disipline etmeli. Kısacası sosyal medya kontrollü ve sağlıklı kullanılmalı.
INSTAGRAM PANİK ATAK YAPIYOR!
Başkalarının hayatlarını takip edip bunları gerçek sanmak bazen kişilerin kendilerini değersiz hissetmelerine ve depresyona neden olabiliyor. Telefon ya da bilgisayarla sürekli vakit geçirmek, kişinin vücudunda birtakım dengesizlikler yaratarak kaygı bozuklukları ve panik atak için uygun bir zemin oluşturuyor. Ayrıca dikkat ve algıda bozulmalar olabiliyor. Instagram ve diğer sosyal medya kullanıcılarını, “Ne kadar çok kişi takip ediyorsa o kadar iyiyim” duygusu besler ve bu da zamanla narsisizme yol açabilir. Sürekli yeni fotoğraflar paylaşarak hesaplarının güncelliğini korumak isterler. Gittikleri her yeribirer fotoğraf karesi olarak görürler.
PAYLAŞILAN HER ŞEYE İNANMAYIN
İnsanlar sosyal medya hesaplarından çoğunlukla en iyi, en mutlu oldukları anlarını paylaşmaktadır. Yani gerçeğin tamamı değil, bir kısmı paylaşılmaktadır. Başkalarının hayatlarına sürekli dâhil olmak, merak etmek bireyselliğe zarar veriyor. Mahremiyet duygusunun zedelenmesine izin verilmemeli. Ayrıca kişi sadece başkalarını takip ederken değil, takip edildiğinde ve paylaşımları beğenildiğinde de aynı şekilde haz duyabiliyor.