İnsan nedir şimdi bildik…

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Kemal Hamamcıoğlu’nun yazdığı, Metin Akdülger’in kusursuz bir performans sunduğu Baldan Karanlık; sarsıcı, kalbe dokunan ve her şeye rağmen umutlu bir oyun.

Kemal Hamamcıoğlu, tiyatroya çok iyi metinler kazandırmış bir isim. Son oyunu Kaplan Sarılması’nın temsilleri ve yankısı süredursun, Hamamcıoğlu üretkenliği elden bırakmayarak yeni oyunu Baldan Karanlık’la seyircilerin huzuruna çıktı. Bu sefer reji koltuğuna da geçen Hamamcıoğlu, Baldan Karanlık’ta en eski meseleleri bize yepyeni bir yolla anlatıyor. Son dönemin en parlak oyuncularından biri olan Metin Akdülger’in yer aldığı oyun, denenmemişi deneyen bu ekibin yüz akı olarak anılmayı hak ediyor.

Akdülger’in performansı...

Son dönemde ekranda gördüğümüz pek çok yüzden ayrışan tarafları olduğuna inandığım Metin Akdülger “Baldan Karanlık” için çok doğru seçim olduğunu söyleyerek başlamak lazım. Akdülger’in 90 dakikalık solo performansı şüphesiz ki oyunun en öne çıkan kısmı. Genç oyuncu aylar süren çalışmasının (koreografi için Yasemin Erkan ile çalıştığını belirteyim) karşılığını seyirciden almayı başarıyor. Fiziksel eforun ön planda olduğu oyunda Akdülger’in beden kullanımı, duygularını aktarışı, nefes kullanımı ve her bir cümledeki isabetli vurgusu gerçekten hayranlık uyandırıcı.

Reji koltuğunda da başarılı

Baldan Karanlık’ın başarısındaki bir başka önemli etmen de ışık kullanımı. Oyun, ışık kullanımı ile seyirciyi öyle bir karanlığa sürükleyip, aydınlığa çıkarıyor ki; anlatılan hikayenin içinize işlememesi imkansız bir hal alıyor. Yani Hamamcıoğlu reji koltuğunda da kendi metnini sahneye en doğru şekilde aktarmanın yolunu buluyor.

Denenmemişi deniyor

Kemal Hamamcıoğlu, insanı, insanlığı, sevgi arayışını, terk edilişi yani aslında en eski hikayelerden birini anlatıyor Baldan Karanlık’ta ve bunu anlatmak için riskli bir seçim yapıyor. Çünkü Baldan Karanlık gibi bir oyunu ve böyle bir performansı daha önce sahnelerde pek görmedik. Oyunun seyircide bıraktığı etki, uzun süre kendisini ve de insanlığını sorgulatacak cinsten. Ama bu asla umutsuz kılan bir sorgulama değil. Siz de mutlaka TOY İstanbul’un programını takip edin ve her cumartesi sahnelenen Baldan Karanlık’ı izleyerek kendinize bir güzellik yapın. “Avrupa’da bir performans izlemiş gibi olma” hissiyatını yaşamak için bile değer.