İlk bin gün bebeğinizi koruyun

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Bebeklerin anne karnına düştüğü andan iki yaşına kadar nasıl beslendiği tüm yaşamını etkiliyor. Peki, bu çok önemli ilk bin günde bebeğinizi nasıl koruyabilir, bu süreci nasıl en faydalı bir şekilde değerlendirebilirsiniz? 

İLK BİN GÜN NE ZAMAN BAŞLAR?

Bebeğin anne karnında olduğunun anlaşıldığı ilk andan itibaren başlar. Doğum sonrasındaki ilk 2 yılı kapsar. Hem fiziksel hem fizyolojik hem de psikolojik olarak pek çok değişikliğin olduğu bu dönemde ailenin dikkat etmesi gerekenlerin çoğu anne- bebek beslenmesiyle alakalıdır. Anne karnındaki bebeğin yeterli ve dengeli beslenebilmesi, annenin hamilelik sırasında kaliteli beslenmesiyle mümkündür. Sağlıklı bir şekilde doğumun tamamlanmasını takiben, bebeğin 6 ay boyunca tek gıdası anne sütü olacaktır. 6. ayda ek besinler başlanır. 

9 AY ANNE KARNINDA 

Genelde ilk 3 ay bulantılarla boğuşan anne pek bir şey yiyemez. Bebek annenin depolarından kullanarak büyümesini sürdürür. Burada önemli nokta anneyi de korumaktır. Olabildiğince çeşitli ama bulantı yapmayacak kuru gıdaların tüketilmesi önemlidir. Yağlı yemekler yerine, daha çok makarna, galeta, kızarmış ekmek, peynir, yoğurt, yumurta tüketilebilir. Bulantılar azalınca et, tavuk, balık yemeye, asitli olmayan meyveler eklemeye başlayabilir. Demir ve kalsiyum depoları bakımından doktoru demir takviyesi ve/veya kalsiyum takviyesi ilave edebilir. 6-9 aylık dönemde yediği gıdalar yetmeyeceğinden, ilave vitamin ve omega-3 takviyesi yapması yerinde olacaktır. 

0-6 AY SADECE ANNE SÜTÜ 

Bebeğiniz 6 aylık olana kadar sadece anne sütüyle beslenmesi yeterlidir. Bebek su ihtiyacı olduğunda da emmek ister. Bunun için annenin yeterli miktarda su içmesi (3lt/gün) ve bebeği günlük 16-18 kez (uykusu hariç saat başı gibi) emzirmesi gerekir. Anne sütü alan bebeklerin hem enfeksiyonlara hem alerjilere karşı bağışıklık sistemi gelişir. Bu dönemde annenin, karnabahar, mercimek, kuru fasulye, nohut, bulgur gibi gaz yapıcı gıdalardan uzak durması gerekir. Anne mevsimine uygun sebze, salata, taze meyve, kuru yemiş, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, besleyici çorbalar tüketmelidir. Bu dönemde doktorunuz bebeğe D vitamin damlası verecektir. Bunu da her gün vermelisiniz. 

6-12 AY EK GIDAYA GEÇİŞ

1 yaşına kadar, bebeklere kesinlikle tuz, şeker ve bal vermeyiniz. 6. aydan itibaren ek gıda vermeniz gerekir. Önce yoğurtla başlamanız tatlıya düşkün olmasının önüne geçebilir. Gaz yapmayacak sebzelerden yapılmış çorba veya püre yedirebilirsiniz. İçine azar azar yumurta veya kıyma ekleyebilirsiniz. Yemekleri denemenizde fayda var. Böylece olası alerji durumunda hangi besinden kaynaklandığını bulmanız kolaylaşacaktır. Bebeğin yemeklerine kesinlikle salça, 

baharat, tuz, şeker koymayın. 

1–2 YAŞINDA ÖĞÜN SAYISI

Anne hâlâ emziriyorsa günde 2-4 kez anne sütü yanında, öğün sayısının da 4-5 olması gerekir. Hiçbir zaman sizinle aynı porsiyonda yemek yiyebileceğini düşünmeyin. Bebeklerin midesi yetişkinle kıyaslanmayacak kadar ufaktır. Kabaca 1 kâse gibi düşünebilirsiniz. O yüzden gıdalardan azar azar yemesi en sağlıklısıdır. Tek tip besin vermekten kaçının. Çorba da yesin, yoğurt da, sebze de, köfte de ama minik minik… Yemek öncesi bebeğinize su veya benzeri sıvıları içirmeyin. Bu zaten küçük olan midesinin dolmasına ve yemeğini yiyememesine yol açar. Hem anne hem bebek mutlaka su içmeyi ihmal etmesin.