İlk arkadaşları öğretmenleri oldu

ERCAN ÖZTÜRK

ercan.ozturk@aksam.com.tr

Türk Telekom, Hayat Kolay projesi kapsamında, Trabzon’da down sendromlu gençlere internet eğitimi verdi. Türk Telekom’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat Derneği’yle yürüttüğü eğitimler  Trabzon Sürmene Ahmet Yılmaz Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nda verildi.

Türk Telekom’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğü İnternetle Hayat Kolay Projesi kapsamında Trabzon’daki down sendromlu gençlere internet eğitimi verdi. 50 down sendromlu genç Trabzon Sürmene Ahmet Yılmaz Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nda iki gün boyunca bilgisayarın temel çalışma prensipleri, masaüstü kullanımı, mouse’u tanıma, internetle tanışma, internette arama yapma, güvenli internet kullanımı gibi temel bilgisayar ve internet becerilerini artırmaya yönelik konularda eğitim aldı. Down sendromlu gençlerin interneti tanıdıktan sonra sosyal paylaşım sitelerinde ilk ekledikleri arkadaşları da öğretmenleri oldu.

KİMİ FİLM İZLEDİ KİMİ SÖRF YAPTI

AKŞAM PAZAR, Trabzon’da 50 down sendromlu genç, iki gün gerçekleştirilen İnternetle Hayat Kolay eğitimine tanıklık etti. Yarısı okuma ve yazma bilen ve bilgisayarlara tanışık olan diğer yarısı okuma yazma bilmeyen ve bilgisayara hiç dokunmamış olan down sendromlu gençlere, birebir eğitimler verildi ve özel gençlerin eğitimlerden büyük keyif aldığı gözlendi. Bilgisayarla ilk tanışan gençler ilk olarak kendilerine Facebook hesabı açarak eğitim veren gönüllü öğretmenlerle sosyal medyada arkadaş oldular. Kimisi çizgi film kimisi de beğendiği dizi filmleri bilgisayardan izlemenin keyfini yaşadılar.

YEMEĞE BİLE GİTMEK İSTEMİYORLAR

İlk günkü eğitimin ardından gittiğimiz Özel Eğitim Merkezi’nde kurs alan gençlerin mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Tamamına yakını ilk defa bilgisayarla tanışan down sendromlu gençlerin öğretmenleriyle kurduğu sinerji etrafa yayılıyordu. Yemek arası verildiğinde Mücahit isimli gencin alt katta sandalyede üzgün bir şekilde oturduğunu gördük. Bilgisayardan ayrılmak onu mutsuzluğa ittiğini hemen anladık. Yemek yedikten sonra yeniden bilgisayarla oynayacağını söyledikten hemen sonra yüz ifadesi hemen değişti. Bana sarıldıktan sonra yemekhaneye koştu.

30 BİN KİŞİYE DİJİTAL DÜNYANIN KAPILARINI ARALADIK

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Hamdi Ateş, projeyle ilgili olarak “ Yola çıkarken ufacık bir kar topu olan proje bugün tüm Türkiye’ye bir çığ gibi yayılmış durumda. Proje kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin 54 şehrinde 30 bin kişiye dijital dünyanın kapılarını araladık” diye konuştu. Projenin bu denli büyümesinde Türkiye’nin dört bir yanında destek veren gönüllü gençlerin emeklerinin olduğunu anlatan Ateş, “300 kişilik gönüllü eğitmen ordumuz ile internet okuryazarlığı öğretmekle kalmıyor, bilgiye erişimde Türkiye’nin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine her kesim arasında oluşabilecek fırsat eşitsizliğinin önüne geçmeye çalışıyor, Türkiye’nin geleceğine de ışık tutuyoruz. Proje bünyesinde yürekleriyle, bilgileriyle, sabırlarıyla, köy köy, hane hane dolaşarak internet okur-yazarlığı seferberliğimizde gönüllü hocalık yapan gençlere teşekkürlerimi sunuyorum.  Bu kapsamda Trabzon’da yaşayan 50 down sendromlu gencimize iki gün boyunca verdiğimiz internet eğitimleri ile onları da dijital dünya ile tanıştırdık. Bu gönüllülerimiz için de çok özel bir deneyim oldu. Canla başla down sendromlu gençlerimizin hayatına dokunmak için çalışan eğitmenlerimize tekrar teşekkür ediyorum.”

Down sendromlu çocuklara İnternetle Hayat Kolay eğitimleri veren gönüllülerin hikâyeleri:

AHMET GÜZEL: TÜRKİYE İÇİN UMUT OLABİLİR

Bu çocukların yüzde 90’ı bilgisayar görmemiş çocuklar. Tepkileri mükemmel. E-mail ve Facebook hesapları açıp kendi aramızda mesajlaşıyoruz. İnternetle tanışmak onlar için sosyalleşme oluyor. Özellikle down sendromlu çocuklar çok sosyaller. Evde pasifken internetle birlikte aktif olacaklar. Çocukların kendi arkadaş çevrelerini oluşturmasını istiyoruz. 

Örneğin aileleri başka dizi izlediği için kendi sevdiği dizileri izleyemiyor. Burada sevdiği diziyi izliyor. Buradaki başlangıç aslında Türkiye için bir umut olabilir. Dün ilk defa eline Mouse alan bir arkadaş bugün  Facebook hesabından bir arkadaşına ‘Selam, nbr” dediler. Yan yanalarken bir birlerine arkadaş isteği gönderip, mesajlaşıyorlar. Yanıt alamayınca da cevap vermesi için uyarıyorlar.

ENES GÜNER: HEVESLİ KİTLEYLE KARŞILAŞTIK

İnternette araştırma yaparken Habitat’ın “İnternetle Hayat Kolay” projesi eğitimini gördüm. Böyle projelerde yer almak en çok istediğim şeydi. Bize insanlara nasıl faydalı olabileceğimizi, en önemlisi de nasıl kalplerine dokunarak bir şeyler öğretebileceğimizi öğrettiler.  Projenin bir parçası olarak down sendromlu gençlere internet ve bilgisayar eğitimi vereceğimizi öğrendikten sonra çok heyecanlandım. Açıkçası buraya ilk gelirken nasıl öğrenirler diye bir korkumuz vardı. Bilgisayarı ilk gördüklerinde yüzlerinde farklı bir mutluluk oluştu. Hemen bir şeyler öğrenmeye çalıştılar. Örneğin Mücahit isimli bu arkadaşımıza Instagram hesabı açtık. Bana yazmaya bile başladı. Hevesli bir kitleyle karşılaştık. Bir arkadaşımız da youtube üzerinden videolar izlemeye başladı. Onun için öğretmemiz de kolay oldu.

EMRAH TURAN: GÖNÜLLÜLÜK KEYİF ALMAKTIR

Habitat ile 2015 senesinde tanıştım. “İnternetle Hayat Kolay” projesine başvurduğumda tanımadığım insanlara ilk defa bir şeyler öğretebilecek olmanın mutluluğu ve heyecanı vardı. İlk eğitimi tamamladığımda huzurlu ve mutluydum. Çünkü anlattıklarımla birilerinin hayatında ve anısında yer alma mutluluğu vardı. Trabzon 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi personeline Kasım ayında eğitim vermiştim. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde tekrar o okula gittiğimde eğitim verdiğim bir personelin bana “Eğitmenim sizin de öğretmenler gününüz kutlu olsun” demesi benim için en mutlu ve en özel andı. Bir projeye (aileye) dahil olmak ve bunu gönüllü olarak yapmak benim için keyifli. Manevi huzurun, saygının, sevginin ortak noktası gönüllülük. Gönüllük keyif almaktır. Bu ailede olmaktan mutluyum.