emine.biyik@aksam.com.tr
Dile kolay tam 180 yıl önce Balat’ta açılan Beyaz Fırın, bugün yolculuğuna yeni bir durak daha ekledi. Etiler’de açılan yeni mekân, iki asırlık geleneği modern koşullara uyarlamayı başarmış. Eski ama modern algısını kaybetmeden yenilenmeye devam eden Beyaz Fırın’ın beşinci kuşak temsilcisi Nathalie Stoyanof Suda ile buluştuk ve markanın tarihi yolculuğunu dinledik.
Yıl 1836… Yer Balat… Makedonyalı Kosma Stoyanof, poğaça, börek, çörek fırını açıyor. Henüz iki asırlık bir fırının temellerini attığını bilmiyor. Yıllar geçtikçe Kosma, üç oğlu için Üsküdar ve Sarıyer’de iki fırın daha açıyor. Üç oğlundan biri olan Dimitri Stoyanof, Üsküdar'daki fırının başına geçiyor. 1927’de de fırın, Balat’taki evinden Kadıköy’e taşınıyor. Bugün Türkiye’de fırın ve pasta sanatının öncüsü kabul edilen “Beyaz Fırın”, Anadolu yakasında tarih yazmaya devam ediyor. Şimdi de iki asırlık lezzet yolculuğuna Etiler Nispetiye Caddesi’de açılan Beyaz Fırın Brasserie ile devam ediyor.
DOĞALLIKTAN VAZGEÇMİYORUZ
Tüm şubelerimizde olduğu gibi Etiler’de açılan Beyaz Fırın Brasserie’de de yerinde üretim yapılıyor. Yerinde üretim, tazelik, doğallık vurgusundan asla vazgeçmiyoruz. İki asırlık geçmişi olan bir marka olmamız, bizim yenilikçi yapımızı kuvvetlendiriyor. Deneyim; en değerli bilgi ve bu bilgi bizim geleceğe daha cesur, daha farklı bir vizyonda bakmanızı sağlıyor. Eski algısını ‘kültür ve tarih’ olarak taşımaktan gurur duyuyoruz ama yenilenerek, tüketici değişimlerini öngörerek ve ürün gamımızı çeşitlendirerek, Türkiye’de hiç yapılmamış yeni ürünleri ilk kez sunma heyecanını hiç kaybetmeyerek ‘Eski ama hep modern’ algısını taşıyoruz.”
BİRÇOK İLKE İMZA ATTI
- Beyaz Fırın’larda 250 çeşit tezgâh ürünü, 50’ye yakın Brasserie ürünü sunuluyor. 30 civarında da kahvaltı çeşidi var.
- En çok satılan ürünler kuru poğaça, patatesli sarma, florantine, çilekli milföy olarak sıralanıyor. Kadıköy mağazasında günlük poğaça satışı bin adedi buluyor.
- Pek çok ilklerin yaratıcısı Beyaz Fırın’ın klasik lezzetleri arasında; kandil simidi, açma, paskalya çöreği, acıbadem, un kurabiyesi bulunmakta. Beyaz Fırın’a özgü tatlardan biri ise çekirdekli krikkrak. Bu ürünü ilk Beyaz Fırın satmaya başlamış. Beyaz çikolatalı frambuazlı profiterol ile patatesli sarma da yine Beyaz Fırın’ın ilkleri arasında.
- Paskalya çöreğinin reçetesi, 1836’dan beri hiç değişmemiş.