İftarda ve sahurda ne yesek?

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Ramazan ayı boyuncu sağlıklı oruç tutmak için iftarda ve sahurda yediklerimize dikkat etmeliyiz zira yediklerimiz bedenimizi de etkiler. Peki, hava sıcaklıklarının değişip ısınmaya başladığı bu mevsimde nasıl bir beslenme düzeni seçmeliyiz? 

Sahur öğünü, gün içinde rahat hareket etmenizi sağlayan ana öğündür. Dolayısıyla mutlaka kalkılmalıdır. Buradaki amaç, uzun süre aç ve susuz kalacak vücudunuzun temel ihtiyacı olan besin öğelerini sağlamaktır. Kritik noktalardan biri, aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdalar tercih edilmemesidir. Yapılacak kısa bir kahvaltının ardından, muhtemelen yeniden uykuya devam edileceği için hazmı kolay gıdalar tercih edilmelidir. 

Örnek Sahur mönüsü 

1. Seçenek; Peynir+pide+domates-salatalık+kuru meyve+çay

2. Seçenek; Çorba+yoğurt+pide+taze meyve
3. Seçenek; Tost+yumurta+komposto+çay
4. Seçenek; Omlet+pide+taze meyve+çay

ŞEKERLİ GIDA SİZİ YORAR

Sahurda şekerli, şerbetli gıda ve tatlı alımı günün ilerleyen saatlerinde kan şekerinizin düşmesine neden olur. Bu da sizi yorar ve iş kazalarına müsait hale getirir. Bu aksiliklerin yaşanmaması için sahurda tatlı, kek, börek türevlerinden uzak durmak en iyisidir. İlla ki tüketecekseniz, böreğin yanında söğüş salata ve ayran veya tatlının yanına süt eklemeniz bu etkilerini bir nebze olsun azaltacaktır. Ya da sahurdan sonra üzerine az miktarda tatlı tercihi daha uygun olacaktır.

SALATA KABIZ OLMAKTAN KORUR

Her iki öğünde de salata tüketimi çok önemli. Yüksek oranda lif içeren salata malzemeleri barsaklarınızın daha rahat çalışmasını sağlar. İftarda yeşil salata, sahurda söğüş salata alabilirsiniz. Salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan tüketseniz bile kabul, yeter ki her öğünde sofranızda olsun. Yoğurtlu semizotu, patlıcan, cacık kolay hazırlayabileceklerinizden birkaçı…

İFTARDA FRENE BASIN

Tüm gün açlığın getirdiği heyecanla bir anda sofradakilerin tamamını yeme arzusu oluşabilir. Bilin ki bu geçici bir istektir. İlk lokmayı ağzınıza attığınız andan, ilk yudum suyu içmenize takiben doymaya başladığınızı hissedeceksiniz. Bu sebeple sakin olun ve yemek yeme hızınızı azaltın. Yavaş yemek, ideal sürede doymanıza yardımcı olacaktır. Ne kadar hızlı yerseniz, doyma süresine ulaşana kadar, o kadar çok gıda girer midenize. Tüm bunları engellemek, yeme hızınızı yönetmekten geçer. Bunun için en etkili yöntem, ağzınıza attığınız her lokmayı yutmadan önce, ortalama 20’ye kadar saymaktır. 20 uzun gelirse 10’da kabul… Uzun süreli açlık sonrası, iyice yavaşlamış sindirim sisteminize ilk vereceğiniz besin çorba olabilir. Ilık bir çorba, midenizi yeniden aktive etmek için en iyi yöntemdir. Hem sıvı olması hem de zengin besin içeriğiyle sizi rahatlatır.  

İLK TERCİHİNİZ MEYVE OLSUN

Meyve her zaman ilk tercihiniz olmalı. Mevsim meyvelerinden biraz biraz almanız porsiyon kontrolünüzü kolaylaştırır. Tek bir meyve almanız, size çok daha fazla yedirtecektir. Dilim dilim doğrayarak meyve salatası şeklinde hazırlarsanız tüm aile bireyleriyle paylaşır böylece abartmadan durabilme şansınız olur. Meyvedeki ideal porsiyon 150-250g’dır.  

SUYU UNUTMA ÇAYSIZ KALMA

Dünyanın en çok çay tüketen ülkesiyiz. Dolayısıyla ramazan ayında da iftardan, sahura oldukça yoğun bir tüketim bizi bekliyor. Aman dikkat; çay içeyim derken suyu unutmayın. Çayın hiçbir türü, hiçbir şekilde su eşdeğeri değildir. Siz gene çayınızı için, ama su içtikten sonra… İftardan sahura kadar, çay,kahve ve kolalı içecekler hariç, sadece su olarak 2-3 lt su içmelisiniz.